Osloby

Fredag er det 100 år siden Oslo rådhus fikk plassen sin

Etter ca. 70 års debatt ble det bestemt at Rådhuset skulle stå i Vika. Plasseringen ble proklamert på St. Hallvards dag, 15. mai, i 1915.

Rådhuset plassert i Vika betydde sanering av gammel, slitt bebyggelse, noe som også var meningen med plasseringen. (Foto: Anders B. Wilse / Oslo Museun) Anders B. Wilse / Oslo Museun

 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Den 15. mai 1043 ble den 23 år gamle Halvard Vebjørnson drept som menneske og født som den hellige St. Hallvard. Han ble middelalderbyen Oslos skytshelgen og 15. mai ble middelalderens Halvardsok, en viktig dag for valfart til hans sølvskrin i St. Halvards katedral.

Etter reformasjonen forble St. Hallvard byens våpenmerke. Og etter hvert begynte man også å bruke 15. mai som en markeringsdag.

Først som åpningsdag for Ingierstrand bad i 1913 og for jubileumsutstillingen i 1914, før vi er fremme ved årets 100-åring: Proklamasjonen av stedet for Kristianias rådhus i 1915. Da hadde allerede diskusjonen gått lenge om hvor byens rådhus skulle legges.

Lenge lå Hammersborg godt an; allerede i 1841 ble det foreslått Rådhus der oppe. To arkitektkonkurranser senere begynte man å sprenge ut noe av høyden for å forberede rådhusbyggingen. Men Kristianiakrakket i 1899 stoppet planene, og dermed var innlosjering i Gamle Logen eneste alternativ.

Mer Oslo-historie:

Les også

I 1658 satte de fyr på denne bydelen. Så ville de kaste den ut av Christiania

Slik skulle Oslos rådhus egentlig bli. Vinnerforslaget var et middelalderborg-lignende byggverk med et høytragende tårn, ganske likt Stockholms stadshus. Illustrasjon fra «Det store løftet», Aschehoug forlag.

Drømmen om et eget rådhus levde imidlertid videre — ikke minst hos ordfører Hieronymus Heyerdahl da han i 1914 åpnet den store jubileumsutstillingen i Frognerparken på byens symboldato 15. mai. Da ble det tydelig at man manglet et representativt rådhus for mottagelser av kommunens mange gjester. Ordføreren klekket da ut en finurlig plan som kunne løse to problemer: Et godt synlig rådhus, beliggende på et sted der man samtidig kunne får sanert bort et skammens slumområde. Med omhu valgte han St. Halvards dag 15. mai som dagen for å offentliggjøre planene om et Rådhus i Vika, først i pressen og senere på dagen i formannskapet.

To år senere vant arkitektene Arneberg og Poulsson konkurransen med et middelalderborg-lignende byggverk med et høytragende tårn, ganske likt Stockholms stadshus. Knappe tider ga imidlertid arkitektene rom til å endre tegningene til dagens funkis-lignende rådhus.

Vika ble revet og folk ble flyttet, til de den gang nybygde boligkompleksene i Sinsenbyen og på Torshov. Og det var den rene himmelen å komme til, til og med med vannklosett inne!

Rådhuset ble offisielt åpnet først i 1950. På den 15. mai, St. Halvards dag.

 1. Les også

  Tullinløkka, alle tiders hodepine

 2. Les også

  Kikkert-Olsen rettet blikket mot stjernene

 3. Les også

  Etterstads blodige 151 årsjubileum

Relevante artikler

 1. KRONIKK

  Meninger: Oslo har intet byvåpen!

 2. OSLOBY

  – Forventer dere at vi skal godta Manhattan på Montebello

 3. OSLOBY

  Historiske sommerturer: Få med deg de lavmælte minnene i Frognerparken.

 4. BYLIV

  Oslo er svanenes by. Bli med på svanesafari i både Operaen og Frognerdammen.

 5. DEBATT

  Et grovt og respektløst anslag mot Oslo rådhus | Ole Rikard Høisæther

 6. OSLOBY

  Frognerparken er fortsatt frodig