Osloby

Hun fikk hundrevis til å slå ring rundt synagogen

Som 17-åring samlet Hajrah Arshad flere hundre muslimer. Sammen slo de ring rundt den jødiske synagogen i Oslo da det trengtes som mest.

Hajrah Arshad (18) har aldri vært redd for å ytre sine meninger. Hun ble likevel overrasket over den voldsomme oppmerksomheten før, under og etter «Fredens ring», både på godt og vondt. Rolf Øhman

 • Henrik Arneberg
 • NB! Avstemningen er nå avsluttet, og vi legger nå sammen stemmene fra nettavstemningen her med stemmene fra SMS-avstemningen. Vinneren offentliggjøres før jul.
  Osloby kårer årets Oslo-borger 2015 — og vi trenger din hjelp. Her ser du hvem som er nominert - og hvordan du kan stemme på din kandidat.

I februar ble København utsatt for terror. Gjerningsmannen var en radikalisert ung mann med IS-sympatier. Mennesker ble skadet og drept, en av dem en jødisk mann som sto vakt utenfor en synagoge. I Norge reagerte unge muslimer på en måte som skapte oppmerksomhet i store deler av verden.

— Vi var en gjeng som snakket internt på Facebook om at vi burde gjøre noe for å vise offentlig støtte til jødene, uten helt å vite hvordan. Samme kveld opprettet jeg arrangementet «Fredens ring». Jeg følte meg egentlig litt dum og var redd det hele skulle floppe, at ingen ville møte opp. Slik gikk det ikke, sier Hajrah Arshad (18).

Flere tusen meldte seg på. En uke etter København-terroren ble det dannet en muslimsk ring rundt synagogen.

Ris, ros og trusler

Den da 17 år gamle jenta forteller at livet ble snudd på hodet. Først ble hun nedringt av norske medier, deretter tok minst like mange utenlandske kontakt. Hun opplevde både ris og ros. Til slutt trusler. Selv om det kostet, mener Hajrah at «Fredens ring» forandret livet hennes til det bedre.

— Det var voldsomt å stå midt oppi det. Jeg var 17 år gammel og gikk andreåret på Stovner videregående. Det var mye press, vi hadde tett dialog med politiet og egen sikkerhetsvakt før, under og etter arrangementet. Jeg vurderte sterkt å droppe å holde appell av frykt, men de andre støttet meg, sa at vi ikke kunne trues til taushet. Slik ble det også, noe jeg er glad for. Etterpå kom det støtteerklæringer fra hele verden.

- Hvorfor var det så viktig for deg å støtte jødene?

— Vi ville ta et oppgjør med ekstremistene som prøvde å ta definisjonsmakten. Være en stemme for alle som ikke orket å forsvare religionen sin. Målet var ikke å si unnskyld, men å bidra til mer toleranse og åpenhet. Handlingen gjorde det også vanskeligere for nettroll å snakke nedsettende om eller knytte muslimer til terrorangrep. Det kunne vises til et forsonende arrangement.

Rebelsk drittunge

- Du har hatt nesten 30 innlegg på trykk i Aftenposten. Voksen for alderen?

— Jeg var en rebelsk drittunge, men vokste fort opp. Også hadde jeg en fantastisk lærer som så at jeg var flink til å skrive og oppfordret meg til å ta ut det virkelig brenner for på papiret. Jeg kommer alltid til å ytre meg om det er ting jeg ikke finner meg i.

- Har du forandret deg etter «Fredens ring»?

— Masse. Jeg byttet jobb og arbeider med funksjonshemmede etter skolen. Jeg har også vært i Budapest og hjulpet flyktninger. I tillegg gjør jeg annet frivillig arbeid, men har ikke flagget det offentlig. Man blir fort beskyldt for å skryte.

- Hva føler du for byen du er nominert til å bli årets borger i?

— Oslo er hjem, en varm by der jeg føler meg tryggest. Jeg kan ikke tenke meg et annet sted å bo. Gang på gang viser Oslo-borgere hvor mye kjærlighet mennesker har for hverandre. De har et stort hjerte og hjelper hverandre og nye landsmenn gang på gang.

Her kan du stemme på Årets Osloborger 2015

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Politiet arresterte mistenkelig mann ved synagogen i København

 2. VERDEN

  18 prosent av danskene frykter terror

 3. DEBATT

  Meninger: De positive utfallene av rapporten om holdninger til jøder og muslimer er også verdt å nevne

 4. KRONIKK

  Regjeringen bør forsere planene om et nasjonalt beredskapssenter - før det neste terrorangrepet | Malin Stensønes

 5. OSLOBY

  Vil sikre Synagogen i Oslo med permanente barrierer

 6. KULTUR

  Ny studie: Muslimer er mer negative til jøder enn resten av befolkningen