Osloby

Stadig flere anmelder voldtekter - og oppsøker overgrepsmottak

Flere enn 300 har vært på overgrepsmottaket på Legevakten i Oslo hittil i år.

 • Svend Ole Kvilesjø

Se også:

Tidligere denne måneden skrev Aftenposten.no at det det har vært en stor økning i antall overfallsvoldtekter i Oslo. 39 personer har anmeldt en overfallsvoldtekt i hovedstaden så langt i år. Mandag denne uken skrev Aftenposten.no at det til sammen er anmeldt hele 56 overfallsvoldtekter i landets fem største byer.

Helt ferske tall som Aftenposten.no har fått utarbeidet av Oslo politidistrikt, viser imidlertid at det ikke kun er i kategorien «overfallsvoldtekter» det er en stor økning. Også når det gjelder andre typer voldtekter har det vært en økning:

Stor økning

 • Totalt har 131 personer til nå i år anmeldt forsøk på — eller fullbyrdet voldtekt (Inkluderer overfallsvoldtektene). Dette er en økning på 16 prosent i forhold til samme tid i fjor (da det var 113 saker).
 • Frem til 20. september hadde 312 personer oppsøkt overgrepsmottaket, som er en del av Oslo kommunale legevakt. En økning på nesten 13 prosent sammenlignet med samme periode i fjor (277 saker).
  Statistikken fra politiet og helsevesenet belyser mange av de seksuelle overgrepene som finner sted, men leder Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt understreker overfor Aftenposten.no at mørketallene er store.

Rohde sier at politiet ikke vet om økningen i antall anmeldelser skyldes at flere velger å anmelde, eller om det er en reell økning i antall voldtekter.

Bare en av 10 søker hjelp

- Undersøkelser har vist at bare 10 til 15 prosent av personene som blir utsatt for seksuelle overgrep oppsøker helsevesen eller politi for å få hjelp, sier Henriette Myhre Waitz til Aftenposten.no.

Henriette Myhre Waitz. Foto: FOTO: INGVILD K. VEDERHUS

Hun er daglig leder for overgrepsmottaket på Legevakten i Oslo, der et bredt sammensatt team av fagarbeidere til enhver tid er klare for å bistå mennesker som er kommet opp i en svært vanskelig situasjon.

 • Av de drøyt 300 personene som hittil i år har fått hjelp på overgrepsmottaket, er det 15 menn.
  — Barn under 14 år får hjelp på Barnehuset eller på sykehus. Til oss kommer det ungdommer, kvinner og menn fra 14 år - og langt inn i pensjonsalderen.

— Felles for alle er at de er blitt utsatt for ulike typer seksuelle overgrep, sier Myhre Waitz til Aftenposten.no.

Mange anmelder ikke overgrepet

Myhre Waitz understreker at det svært viktig å oppsøke overgrepsmottaket så raskt som mulig etter at man er blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Da er det større mulighet til å sikre spor etter en eventuell ukjent gjerningsmann.

Alle som søker hjelp på Legevakten etter et overgrep blir nøye forklart hvilke rettigheter de har. Overgrepsmottaket oppbevarer alle prøver som er tatt, slik at overgrepsofferet kan bruke så lang betenkningstid hun eller han ønsker, i forhold til om overgrepet skal anmeldes.

- Bare ca. halvparten av dem som kommer til overgrepsmottaket hos oss velger å anmelde det seksuelle overgrepet til politiet. Noen gjør det med en gang, andre bruker lang tid på å bestemme seg, sier Myhre Waitz.

Se også:

 1. Les også

  Hylende tiltak mot overfallsmenn

 2. Les også

  Etterlyser nasjonalt sedelighetspoliti

 3. Les også

  - Dramatisk utvikling i anmeldte overfallsvoldtekter i Oslo

 4. Les også

  - Må vurdere forvaringsstraff for overfallsvoldtekter

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med voldtekt?

 2. NORGE

  Fire av ti som kommer hit, husker lite eller ingenting: – Noen er bare redde for at det kan ha skjedd noe.

 3. KULTUR

  Økt pågang hos voldtektssenter etter #metoo

 4. OSLOBY

  Økning i antall anmeldte voldtektsasker

 5. NORGE

  Er det vits i å anmelde voldtekt?

 6. NORGE

  Kripos: Kraftig økning av barn som voldtar barn