Osloby

«Mitt Oslo»: Statsråd med innflytterfordommer – mot Oslo

– Jeg vil ikke at barna mine skal bli snobbete. Faren for dét er større i Oslo enn andre steder, kunngjør næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Mysende i vårsolen tilstår en av Høyres fremste tillitsvalgte: En klar Oslo-favoritt er Ap-bastionen Youngstorget – på grunn av utelivet. Olav Olsen

 • Sturle Scholz Nærø
 • I intervju-serien «Mitt Oslo» får du gode bytips fra kjente, og mer ukjente, mennesker som har et nært forhold til hovedstaden (se flere artikler nederst).

«For 20 år siden flyttet jeg fra Porsgrunn til Oslo for å studere. I en periode bodde jeg i kollektiv i Torggata. Da gikk jeg nesten hver helg på utestedet Mono. Før jeg fikk kone og barn var jeg ganske ofte ute på byen.

Fortsatt liker jeg godt å gå ut i Oslo, men mulighetene er med årene blitt mer begrensede, naturlig nok.

– Mentalt ingen Oslo-borger

I dag er jeg både veldig glad i hovedstaden og en typisk innflytter:

«Hjemme», for meg, er Porsgrunn. Der har jeg fortsatt hus. Mentalt er jeg ingen Oslo-borger. Samtidig er det jo fantastisk å bo her, på så mange måter: Før virket det som om alt fra utlandet fantes i Oslo, bare fem år senere. I dag er byen ekte internasjonal, med kultur, mat og uteliv som er fullt på høyde med resten av verden.

Eiet leilighet i Oslo har familien bare hatt i ett år. Marka er fin, men det er byen vi liker best. Derfor valgte kona og jeg bevisst å bo veldig sentralt.

– En innflytterfordom

Jeg er spent på hvordan det er for barna våre, på to og fire år, å vokse opp her. Blir oppveksten deres mye tøffere enn min og konas oppvekst, hun på en gård og jeg i en liten by?

Jeg vil ikke at barna skal bli snobbete. Den faren er større i Oslo enn i Porsgrunn, for eksempel. Hele problemstillingen er nok en innflytterfordom.

– Blir aldri rotfestet

Sånne holdninger er slett ikke uvanlige, merker jeg. Jeg har møtt folk som har bodd 40 år i Oslo og fortsatt kaller for eksempel Vesterålen for hjemme.

Noe av det beste med hovedstaden er at den er så stor, i norsk forstand, og så spennende. Nettopp derfor blir en innflytter aldri helt rotfestet. Og det trives jeg godt med.»

Siden 2013 har Høyre-mannen fra Telemark vært medlem av regjeringen. Olav Olsen

TORBJØRN RØE ISAKSENS OSLO-FAVORITTER

STRØK

Youngstorget

Utelivsveteran Isaksen er på vei mot et av favorittstedene på Youngstorget. Olav Olsen

Her i området finner man mange typer utesteder. Samtidig ligger strøket veldig sentralt til, så det er lett å komme til og fra. I tidligere tider var fredagspils på Youngstorget fast tradisjon. De gangene jeg i dag rekker å gå ut, velger jeg gjerne et sted i eller rundt samme område.

SPISESTED

Istanbul Restaurant

Trondheimsveien 8

– Dette er ingen kebabsjappe, sier stamgjesten om favoritten i Trondheimsveien. Aftenposten

I Oslo savner jeg en barnesvømmehall. Familien pleier å dra til Nadderudhallen i Bærum og på Istanbul etterpå. Der har jeg vært gjest i mange år. Maten er god, stemningen alltid hyggelig og avslappet. Dette er ingen kebabsjappe, men en uformell restaurant.

BAR

Andre Til Høyre

Youngs gate 19

I tillegg til baren i første etasje rommer hjørnegården ved Torggata faktisk to utesteder til. Sturle Scholz Nærø

Det et er her jeg går oftest, i den grad en statsråd med små barn rekker å gå ut. Stedet ligger litt usynlig til, rett over utestedet Håndslag i andre etasje. Andre Til Høyre er både vinbar, cocktailbar og morsomt innredet. Stedet består av en «leilighet» med tre rom. Alle har ulike atmosfærer. En liten matbit kan du også få her.

ATTRAKSJON

Naturhistorisk museum

Sars’ gate 1

Barnevennlig tips: Museet som ligger i Botanisk Hage. Tor G. Stenersen

Stedet er en drøm for barn: Her kan de oppleve utstoppede dyr og svære dyreskjeletter i ett og samme hus. Museet ligger i Botanisk hage, som jo er en attraksjon i seg selv. Dette er et perfekt sted for utflukter for småbarnsfamilier.

TUR

Havnepromenaden

Langs Havnepromenaden er det nye utelivsområdet Vippa en klar favoritt. Torgeir Strandberg

Bygdøy kongsgård er et annet flott sted for barn. Blant annet kan de se på dyr og oppleve ekte gårdsliv. Fra kongsgården går Havnepromenaden helt til Operaen og Bjørvika. Turen er vakker året rundt, enten det er i sommersol eller med frostrøyk fra sjøen. Et mulig stoppested er Vippa, det nye restaurantområdet på Vippetangen. Der liker jeg meg godt.

SPISESTED

Txotx

Trondheimsveien 2

Rett inn fra Trondheimsveien ligger denne uformelle restauranten. Paal Audestad

Stedet er kjempehyggelig, men navnet er litt krevende. Det uttales omtrent «tsjotsj» og kommer fra Baskerland i Spania. Maten er veldig god, og du finner stort sett alltid ledig plass. Txotx passer like godt for en vennegjeng som for middag med kona.

MUSEUM

Popsenteret

Populærmusikkens hus, Trondheimsveien 2

I museet like ved Schous plass er flere avdelinger riktig så fargerike. Rolf Øhman

Den faste utstillingen er rett og slett kjempemorsom. Du kan bla deg gjennom norsk pophistorie, videoklipp og plateomslag – fra Einar Rose til Unge Ferrari. Popsenteret er et veldig godt og morsomt museum. Jeg anbefaler alle å dra dit.

AVKOBLING

Vår Frelsers gravlund

Akersbakken 32

Flere av historiens mest kjente nordmenn har fått sitt siste hvilested på Vår Frelsers gravlund. Her er Henrik Wergelands grav. Lise Åserud, NTB scanpix

Midt i byen ligger denne svære, vakre oasen. Hele atmosfæren er spesiell og meditativ. Ekstra interessant er gravlunden for alle som er interesserte i norsk historie: Så mange av landets storheter ligger begravet her. På Vår Frelsers gravlund spaserer jeg av og til, tenker over de store spørsmålene i livet – eller tar bare en pause fra barna.

LOKAL PERLE

Welhaven-statuen

Uranienborg

Rett nedenfor Uranienborg skole finner du dette litt oversette minnesmerket. Ingar Storfjell

På slutten av livet bodde forfatteren Johan Sebastian Welhaven ved Uranienborg. Derfor er det reist en statue av ham på hjørnet av Skovveien og Briskebyveien, rett nedenfor skolen. Der sitter han, nokså skjult, og tenker. Plasseringen er litt fin og litt vemodig: Statuen setter historiens bedømmelse av Welhaven i perspektiv. Wergeland, hans rival og motstander i så mange år, står midt i Studenterlunden. Der skuer han mot Stortinget.

POLITISK MØTESTED

Lorry

Parkveien 12

På denne tiden av året er også uteserveringen i Parkveien populær. Monica Strømdahl

Jeg kan ikke lage en liste over Oslo-favoritter uten å ta med Lorry, institusjonen i Homansbyen. Der likte jeg meg da jeg var 20 år, og jeg liker meg like godt nå når jeg har passert 40. Jeg har alltid hatt en svakhet for såkalt brune steder, så for meg er atmosfæren ekstra hyggelig.

Les mer om

 1. Mitt Oslo
 2. Restaurant
 3. Oslo
 4. Torbjørn Røe Isaksen
 5. Bjørvika
 6. Porsgrunn

Mitt Oslo

 1. KULTUR

  Derfor velger «Bettan» Oslo fremfor Stockholm

 2. KULTUR

  – Et mystisk hus du må oppleve før det stenger

 3. KULTUR

  Anne Lindmo i «Mitt Oslo»: – Dette rare, fine tilbudet må du prøve!

 4. KULTUR

  – Her er det så fint at jeg nesten ikke vil si hvor jeg er!

 5. KULTUR

  «Revolusjonsleder» fra Bergen krever tiltak i Oslo – nå

 6. KULTUR

  Trikketalsmann Cato Asperud i «Mitt Oslo»: – All gravingen er en gave til oss alle