Osloby

IQ-test ble kamp mot klokken

Aftenpostens journalist ville gjerne bli medlem av Mensa. Resultatene fra nasjonal testdag kommer om tre uker.

 • Charlotte Karlsen

Det står sjokolade og potetgull på bordet, og dypt konsentrerte unge mennesker spiller et brettspill jeg aldri har sett før. Det ligner på Ticket to Ride, bare hakket mer avansert. Det skal visst være mer «spennende» enn Ludo og Trivial Pursuit. Hva er galt med Ludo, spør jeg, og blir både snurt og inspirert på samme tid. Jeg må, etter å ha tenkt meg om, innrømme at aktiviteter hvor man ikke trenger å bruke hjernen ikke engasjerer meg stort.

— Hvis du drakk vin i går, kan det være grunnen til at du ikke rakk å bli ferdig, trøster Mensas testansvarlige Anthony Caffrey en liten time senere.

Jeg har sett på Facebook at Mensa-medlemmene gjerne går ut sammen for å drikke øl. De anbefaler imidlertid at man på testdagen er opplagt og har litt overskudd. For meg gikk det rett og slett for fort.

Kamp mot klokka

Kanskje sjokoladen jeg spiste like før jeg installerte meg ved pulten sammen med de ti andre gjorde at hodet føltes som om det var på riktig plass. Ingen figurer snurret og ville krangle seg ut av oppgaveboken, men minuttviseren på veggen over meg hadde et ekstremt hastverk.

— Jeg kunne trengt et par minutter til. Jeg hadde syv oppgaver igjen, forteller Anna Thomassen (24).

Hvordan vil du fylle den siste firkanten? Dette er en typisk oppgave man vil møte i en IQ-test, som skal teste resonneringsevnen din. Skjermdump

Mattelæreren tok testen mest for moro og for sin egen del, men kunne gjerne tenkt seg et Mensa-medlemskap.— Målet var egentlig å lære litt om meg selv og prøve noe jeg ikke har forsøkt før, men jeg kommer nok til å forsøke igjen, sier Anna.

- Typisk gutter å være flink

Selv kjenner jeg at jeg, tross manglende forberedelser, faktisk er litt skuffet. Tenk så gøy å kunne fått det diplomet og medlemskortet – gratulerer, du er blant landets to prosent smarteste! Dette er tydeligvis en gutteting, ifølge Mensa-leder Ragnar Nygård.

— Det er en typisk gutter å ville vise frem at man er flink, som om det er litt konkurransepreget.

Nygård forteller om medlemmer som ikke tør fortelle venner, familie og kolleger om det fordi de er redd for reaksjoner og å bli sett på som et utskudd. Det er forståelig og overraskende på samme tid. Hadde jeg vært Mensa-medlem, så skulle jeg viftet med beviset og sagt at «hey, jeg er faktisk glupere enn jeg ser ut» til sånne folk som spør om brillene mine har klart glass (noe de selvfølgelig ikke har, jeg er faktisk avhengig av dem for både å kjøre bil og kjenne igjen folk på andre siden av gaten). Jeg skulle vært en stolt nerd – hvis en nerd samtidig kan være sosial.

— Det er dessverre mye jantelov knyttet til det å ha høy IQ, mener Mensa-lederen.

Han forteller at det er mange som bruker organisasjonen som et sosialt fristed hvor de kan være med likesinnede. Noen av disse har gjerne ikke følt seg helt hjemme i sosiale kontekster på skolen, delvis fordi de er mer intelligent enn snittet av befolkningen.

— Jenter gjør det dårligere i matte ikke fordi de er dummere, men fordi de mangler selvbilde til å gjøre det godt, tror mattelærer Thomassen.

Møter likesinnede

Selv om medlemslistene tilsier at dette er litt av en gutteklubb, er realiteten en annen.

— Jentene utgjør bare 20 prosent av medlemsmassen, men i sosiale sammenhenger er de gjerne halvparten av deltagerne, forteller Nygård.

Mensa omtales av medlemmene som en sosial forening med pubkvelder, foredrag og interesseforum.

— Folk møtes som har hatt de samme utfordringene sosialt og i skolegang. De møter likesinnede her i dette miljøet, og folk forstår de dumme vitsene ingen andre flirer av, forklarer Nygård.

Ida Christine Gyldenløve (26) har vært medlem siden 2011 og bekrefter at det ikke er noe hun går rundt og forteller folk.

— Nei, det er få som vet at jeg er med i Mensa. Det er ikke noe statussymbol eller noe å skryte av, hevder hun.

 1. Les også

  Lørdag kan du finne ut hvor smart du egentlig er

Hvordan vil du fylle den siste firkanten? Dette er en typisk oppgave man vil møte i en IQ-test, som skal teste resonneringsevnen din. Skjermdump

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  «Maks ti minutter på badet» og andre (kompliserte) hytteregler du må kunne

 2. SPREK

  Ny rapport om treningssentre: - Bekrefter en del mistanker

 3. A-MAGASINET

  En selverklært tonedøv, ganske middels fotballproff brukte seks timer på å lage en låt. Nå er han Spellemannprisvinner.

 4. A-MAGASINET

  «Losjene sliter med forgubbing og lave medlemstall. Noen måtte redde dem. Jeg meldte meg.»

 5. KARRIERE

  Vi testet karrièreveiledere – og endte opp som både slankevert, bilselger og skuespiller

 6. OSLOBY

  Hver tredje som bor her, kvier seg for å fortelle det