Osloby

«Ingen kan være likegyldig til dette»

– Det var ikke overraskende at Israel handlet nå. Men at det skulle lede til noe så stort og ødeleggende, det er forferdelig, sier Peyssi Hollander.

 • >
 • <forf

Hollander er født og oppvokst i Israel, men har bodd i Oslo i 26 år. Han er bekymret både for den israelske og palestinske befolkningen i og rundt Gaza.

– Det er helt forferdelig. Jeg syns det er trist og hjerteskjærende at uskyldige mennesker blir ofre, sier han.

– Men jeg mener fortsatt at Israel virkelig ikke er ute etter å skade en eneste palestiner. Landet gjør dette kun for å beskytte seg selv, og det var nødvendig, fastholder Hollander.

Tøft å være israeler

Vi møter han og venninnen Sarah Abraham. Abraham er også fra Israel, men har bodd i Oslo i 17 år. Hun er bekymret for det økte hatet konflikten skaper mellom palestinere og israelere, og også den ensidige mediedekningen hun mener norske medier ofte har gitt av konflikten i Midtøsten.

– Jeg synes det er veldig tøft å være israeler i Norge. Vi er svært få, og jeg opplever at selv om Israel er i mediebildet dag ut og inn, er svært mye av det som skrives tendensiøst, mener Abraham.

Hun forteller om sin sønn som blir kalt «din jøde!» om han bommer på en pasning på fotballbanen, og at slike holdninger bekymrer henne. Likevel mener hun det et stort gap mellom norske medier og nordmenn generelt, og at nordmenn flest ikke er like dømmende som enkelte medier. Hollander på sin side har aldri opplevd noe støtende i Norge.

Ulik oppfatning

Hollander og Abraham er noe uenige i sitt syn på hvordan det er å være israeler i Norge nå. Men begge forteller at hverdagen deres i Oslo ikke er drastisk forandret etter intensiveringen av konflikten i Gaza, selv om de følger engasjert med på utviklingen. Med familie og tilhørighet i Israel er det umulig å distansere seg.

– Hva synes dere om demonstrasjonene i Oslo de siste dagene?

– Ytringsfrihet gjør vondt, og det skal gjøre vondt. Så lenge demonstrasjonene er fredelige og skaper dialog istedenfor konflikt, synes jeg det er bra at folk får uttrykt sine meninger – selv om de kan være skarpe og ubehagelige, sier Hollander.

De to israelerne syns dagens situasjon i Gaza er trist og håpløs, og de frykter det blir vanskelig å finne en løsning på konflikten.

– Det beste vi kan håpe på nå, er en våpenhvile, sier Hollander.

 1. Les også

  &laquo;Jeg har sluttet å sove&raquo;

 2. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

Relevante artikler

 1. SID

  Hvorfor skriver ingen «Pray for Palestine?» Hvorfor er verden stille nå?

 2. DEBATT

  Derfor fortjener Trump fredsprisen

 3. LANGRENN

  Lagvenninne begynte å gråte da hun fikk spørsmål om Johaug: - Jeg lurer på hva jeg kan gjøre

 4. DEBATT

  Nei, Trump fortjener ikke Nobelprisen

 5. SID

  Oppvokst i Norge, palestinske foreldre: – Julen er en av de beste høytidene i året, sett bort fra Eid

 6. KOMMENTAR

  Israel misliker internasjonale øyne