Osloby

- Jeg husker deg fordi du hadde et hardt slag

Kadra Yusuf møtte dem som er tiltalt for å banket henne opp.

Kadra Yusuf og bistandsadvokat Nadia Hall Østby-Deglum i Oslo tingrett mandag formiddag. PER ANNAR HOLM

 • Per Annar Holm

— Da jeg lå på gata og de sparket løs på meg, tenkte jeg at jeg ønsker ikke å dø på grunn av en artikkel i VG. Mandag formiddag sto Kadra Yusuf ansikt til ansikt med de fem som er tiltalt for å ha overfalt, sparket og slått henne utenfor utestedet Sikamikanico i Oslo sentrum natt til 12. april i fjor. Det ble et følelsesladet gjensyn i rettsal 828 i Oslo tingrett der Yusuf, som tidligere het Kadra Noor, pekte ut dem hun mener sto bak bråket.

Sterkt vitneprov

Kadra, som nå jobber som journalist og lever på hemmelig adresse, hadde det tydelig vondt da hun gjenfortalte sine opplevelser fra skrekknatten: - Jeg husker ham fordi han hadde så spesielle sko. Du sparket meg mens jeg lå nede. Jeg husker henne fordi du lugget meg, og jeg husker deg fordi du skrek at de skulle ta meg. Og jeg husker deg fordi du hadde et hardt høyreslag, fortalte Kadra retten mens hun pekte på fire av de titalte. På tiltalebenken sitter to kvinner på 21 og 22 år sammen med to menn på 23 og 24 år, alle fra Somalia, og en marokansk mann (35).

- Munnhuggeri

— Du sitter der og prater tull! Bare tull, avbrøt den yngste tiltale, som Kadra mener snek seg bak henne og dyttet slik at hun falt i bakken. Bare 24-åringen, som i tillegg til volden alle står tiltalt for, også må svare for å ha drapstruet Kadra, var den eneste som erkjente delvis straffskyld. Han skal ha sagt: «Sånne som deg skyter vi i Somalia!»

- Var livredd

— Jeg var livredd. Jeg har aldri opplevd noe lignende. Mens jeg lå på asfalten, sparket de meg og skrek at jeg hadde tråkket på Koranen. Så spyttet de på meg flere ganger, mens de sa at de skulle drepe meg, fortalte Kadra. Overfallet skjedde få dager etter at VG hadde et oppslag om Kadra. Da hun kom hjem til sin daværende samboer var hun hysterisk: - Jeg ringte en venn som er journalist i VG og skrek at i natt fikk dere meg nesten drept, sa den vevre kvinnen i vitneboksen. - Livet etterpå har vært veldig vanskelig. Den episoden har gjort at jeg ikke vil delta, altså, gitt meg selv munnkurv. De var så mange, og de ville ta meg for noe jeg ikke har sagt eller mener. Jeg holder nå en veldig lav profil, og skriver ikke om invandrerdebatten fordi det er ikke verdt det, sa Kadra, før hun fortalte at dette slett ikke var første gang hun var blitt banket opp på åpen gate. -Denne dagen var jeg i veldig godt humør siden jeg hadde fått sommerjobb i Dagbladet. Og så banker de meg opp midt på natta for å forsvare Gud, forklarte Kadra Yusuf.

- Siterte fra Koranen

Kadra forklarte at flere hadde sitert vers fra Koranen mens overfallet pågikk. - Jeg hørte flere gjenta Allah-o-akbar (Gud er stor), og sitere vers fra Koranen. For meg blir det helt feil når ei jente er på byen klokken halv fire om natta i en liten, hvit topp, er beruset og sammen med en mann, og samtidig snakker om Koranen, sa 28-åringen.

- Forsvarerkamp

Flere av forsvarsadvokatene forsøker å så tvil om Kadras troverdighet, og spesielt måten hun har pekt ut og identifisert de tiltalte: - Etterforskningen har vært meget spesiell, og det jeg håper retten vil søke å få svar på, er på hvilken måte Kadra har plukket ut de som i dag sitter på tiltalebenken, sier forsvarer Frode Sulland til Aftenposten.no.

- Ble kritisert

Den nå 28 år gamle Kadra ble landskjent i 2000 da hun med skjult kamera og mikrofon avslørte norske imamers syn på omskjæring på oppdrag for TV2.. Etterpå fikk hun en rekke priser for ytringsfrihet, men måtte samtidig tåle å bli utstøtt fra deler av det somaliske eksilmiljøet i Norge.

 1. Les også

  Vær varsom, Kadra

 2. Les også

  Fem tiltalt for overfall

 3. Les også

  To siktede kvinner i Kadra-saken løslates

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Tiltalt for to drap: - Sov med kniv under madrassen, hørte stemmer

 2. NORGE

  – Han skrek. Jeg sparket ham i hodet, forklarte 20 år gammel drapstiltalt.

 3. NORGE

  Vitne i Kristin-saken: «Jeg synes han var litt skummel»

 4. OSLOBY

  16-åringer banket opp tilfeldig offer med murstein

 5. OSLOBY

  «Hold deg langt unna meg!!!» - seks dager senere ble hun drept

 6. NORGE

  Dagen før bryllupet sto brudgommen i retten – tiltalt for vold mot bruden