Osloby

Grønne jenter tipser: De beste vintagebutikkene i Oslo

Oslo er full av vintagekupp som venter på deg, skriver Grønne jenter - og guider deg til de beste butikkene i byen.

Bilde fra fotoshooten på Operataket. Andreas Winther

 • Blogg: Grønne Jenter

Groenne_Jenter-Fretex_Operaen-270415-3.jpg Andreas Winther

Groenne_Jenter-Fretex_Operaen-270415-4.jpg Andreas Winther

Groenne_Jenter-Fretex_Operaen-270415-5.jpg Andreas Winther

Groenne_Jenter-Fretex_Operaen-270415-7.jpg Andreas Winther

«Grønne jenter» er et bloggkollektiv bestående av 10 jenter i tjueårene. De vil vise at det er kult og gøy å ta vare på miljøet. På bloggen deler de sine beste tips og triks – og mer eller mindre vellykkede forsøk på å være bevisste verdensborgere. I tiden fremover skal de være gjestebloggere på Osloby.no.

Dette er jentene som blogger for oss.


Kveldene blir lysere og lysere og lengre og lengre. Du skreller av deg alle lagene med vintertøy. Sommeren betyr nye klær for mange, men trenger man egentlig det når byen er full av vintageperler som venter på å bli oppdaget? Grønne Jenter viser deg sommerens gjenbrukstrender, og gir deg tips til hvordan du også skal henge med.

Det var lite som tydet på sommer da vi troppet opp på Operataket for fotoshoot med Fretex. Motefotoshoot er ukjent for de fleste av oss, men vi ville vise frem ulike og normale jentekropper. Derfor ble modellcastingen enkel — oss selv. Det var mange situasjoner hvor vi var utenfor komfortsonen- fashionsminke, magetopp og skating i høye hæler var tre av dem.

Se bildekarusell fra fotoshooten i toppen av artikkelen.

Zlata i Grønne jenter handler på Reprise på Gamlebyen, en av butikkene Grønne jenter anbefaler. Lan Marie Ngyen

Denim og 70-tallsmote

Motetipsene har vi selvfølgelig hentet fra sikre kilder; Thomas Sundeen er har en lang karriere innen motebransjen og er nå ansvarlig for Fretex Fashion. Han er med å sette standarden for vintagetrendene, og denne sesongene er det tre ting som gjelder: 70-tallet, denim og helhvitt.

Denim, denim, denim. Jo mer jo bedre — jeans, vest, jakke og kjoler. Finner du en denimslengbukse har du virkelig gjort et kupp. Fra 70-tallet kan man også hente de romatiske trådene med heklede hvite sommerkjoler og blomster i håret.

For menn foreslår Thomas (forutenom denim) at man henter ut dressbuksa av skapet. Grå, blå eller accentfargede dressbukser med en behagelig t-skjort og en strikket bomullsgenser. Som Thomas kaller det; avslappet kontorrotte møter streetstyle.

Grønn gjenbruksglede

Nordmenn kjøper mer og mer klær, og konsekvensene av vårt klesforbruk blir stadig tydeligere. Utmattede fabrikkarbeidere, sammenraste tekstilfabrikker og en bomullsproduksjon som går på liv og helse løs. I tillegg til miljøpåvirkningen av produksjonen, er klær i ferd med å bli et avfallsproblem.

Denimshorts kan du godt kjøpe brukt. Andreas Winther

Fretex sorterer nesten 19 tonn klær hver eneste dag, bare fra Oslo-området. Det seiler Armani, Prada og gamle designklassikere ned sorteringsbåndet. De får så mye at de på enkelte dager ikke rekker å sortere alt. Vi i Grønne Jenter tenkte derfor at vi kan vise fram hvor enkelt det er å være moteriktig denne våren, uten at man bidrar til dette.

Få ting slår følelsen av å finne igjen det skjørtet du var så glad i på ungdomsskolen og finne ut av det passer enda. Eller å vandre nedover gata i blusa venninna di arva fra mormor, men som ikke passet henne. Å kunne bære sin egen families historie på kroppen. Vintage— og gjenbruksklær gir en følelse av identitet, tilhørighet og en historie som få nykjøpte klær kan gi.

Så hvor i Oslo burde man ta seg en tur om man vil gjøre et vintagekupp?

Her har vi listet opp noen vi mener er vel verdt besøket:

1. Reprise, Schweigaards gate 52A. Ligger litt på utsiden av vintagesentrum Grünerløkka, men denne vintagebutikken er absolutt en av Oslos beste vintagebutikker. Dessuten er servicen upåklagelig.

2. Velouria Vintage, Markveien 32A. Vintage-must på løkka. Her finner du alt fra designvesker til gallakjoler fra 60-, 70- og 80-tallet.

3. Fretex Grünerløkka, Olaf Ryesplass 3. Fretex Grünerløkka har videreført Unika-konseptet og gir deg trendy gjenbruksskatter til en rimelig penge. Her finner du også klær som har tilhørt Fretexs mer celebre fanskare.

4. Fretex, Universitetsgata. Nyåpnet konseptbutikk i likhet med Grünerløkka, ligger midt i bysentrum og er tilgjengelig for alle.

5. Usato Second Hand, Luftfartsveien 18

Forstadsvintagebutikk på Holmen. Overtok etter Spar Dame som holdt det gående i 14 år. Her kan du gjøre vintagekupp i kjoler, bukser, smykker og vesker fra luksusmerkene Dior, Michael Kors, Prada, Luis Vuitton og mer.

6. Frøken Dianas Salonger, Markveien 56. Har du lyst å fleske deg i vakre kjoler fra 50-tallet, dra hit. Frøken Dianas Salonger er et paradis for kjoleentusiaster med en forkjærlighet for tidligere tiår.

7. Robot, Markveien 53. Robot er også et must i vintagerekka rundt Grünerløkka. Her finner du et godt utvalg av trendy vintageartikler, måtte det være denim- og armyjakker eller strikkede ullgensere fra 80-tallet.

Tilslutt, det vil alltid være nye trender og nye ting man føler man må ha.

Vårt aller viktigste tips er å være litt kritisk til hva du kjøper, kommer du til å bruke plagget om ett år, eller er den kun trendy denne sesongen?

Tygg litt på kjøpene dine, er de laget av gode tekstiler og materialer som varer? Hvor lenge tror du at den holder? Har du valget mellom den neonrosa magetoppen eller den klassiske trenchcoaten, vet du kanskje hva vi ville anbefalt. Så vårt siste tips er shop med magen, hjertet og hodet...og nyt våren med god samvittighet.

 1. Les også

  Grønne Jenters 5 tips til en hot og miljøvennlig date i Oslo

 2. Les også

  Blogg: «Jeg er mest redd menn i kondomdress på raske sykler»

 3. Les også

  |Blogg: Grønne jenter vil endre grilltrendene i Oslo-parkene

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Okkupantene i Hausmanns gate kan bli kastet på dør etter 16 år

 2. OSLOBY

  Snøkåt og skiklar?

 3. OSLOBY

  Dette er Oslos nærmeste høyfjell

 4. OSLOBY

  Valgsirkus på hjemmebane

 5. OSLOBY

  12 ting du bare får høre i skoledebatter

 6. OSLOBY

  Oslos gjeld vil doble seg på fire år