Osloby

«Man forlater ikke et bygg uten å vite hva det skal brukes til»

Arkitekt-topp anklager stat og kommune for å ignorere ærverdige kulturbygg.

Erik Collett vil ha debatt om etterbruken av Deichman på Deichman i morgen. Han synes ikke diskotek er noen god idé her. Bjørn Egil Halvorsen

 • Bjørn Egil Halvorsen

Ingen plan for Nasjonalgalleriet. Dan P. Neegaard

Ingen plan for Kunstindustrimuseet. Stenersen Tor Greiner

Tunge kulturinstitusjoner i Oslo er på flyttefot. Få har planer for etterbruk. Leder i Oslo Arkitektforening (OAF), Erik Collett, frykter spøkelsesbygg over hele byen.

Les også

Bjørvika skal blomstre

Deichmanske hovedbibliotek, Nasjonalgalleriet, Kunstindustrimuseet. Om noen år tømmes de tradisjonsrike bygningene for innhold én etter én. Men hva kommer inn? Få vet. Planene mangler.I morgen arrangerer Oslo Arkitektforening et debattmøte i et siste forsøk på å få de fraflyttingstruede kulturbyggene på agendaen. Leder Erik Collett sparer ikke på kruttet.

- Ingen respekt

I invitasjonen skriver han: «Ingen av eierne har vist respekt og forståelse for den verdien de står for, hverken som bygninger med sitt innhold eller som hus i byen.» Han utdyper:

- I sin iver etter å lage nye kulturbygg i vannkanten har man ignorert eksisterende, ærverdige kulturbygg. Syv av våre viktigste bygg skal fraflyttes. De fleste går en uviss skjebne i møte, sier Collett.

Les også

Venstresiden sikrer nye Deichmanske

- Det er holdt underskriftskampanjer, det er holdt møter og vært avisskriverier om etterbruk. Men situasjonen er den samme. De historiske byggene står i en urban kontekst i Oslos historiske sentrum. Tar man ikke dem på alvor, tar man ikke byen på alvor, sier Collett.Han understreker at det faktisk foreligger planer for enkelte av bygningene som blir tema under møtet i morgen. Blant annet skal den tidligere Kunst— og håndverksskolen nederst i Ullevålsveien nå bli videregående skole med kunstfag.

Men hverken for Nasjonalgalleriet, Deichman, Samtidsmuseet eller Kunstindustrimuseet i St. Olavs gate eksisterer det noen vedtatt plan. Collett mener det haster. Hvis ikke frykter han at byggene skal råtne på rot. Planene for nytt nasjonalmuseum på Vestbanen skal snart opp til politisk behandling. Og nytt hovedbibliotek skal stå ferdig i Bjørvika om få år.

- Man forlater ikke en bygning uten å vite hva den skal brukes til. Som arkitekt vet jeg at forfallet starter fra dag én, sier Collett.

Les også

Nye Deichmanske blir ikke en billigutgave

Til arrangementet, som ikke helt tilfeldig arrangeres nettopp på Deichman, kommer både museumstopper, kritikere og representanter fra kommunen. Trolig blir temperaturen høy.- Men vi ønsker å være konstruktive og se fremover.

- Hvilke prinsipper bør ligge til grunn for etterbruken?

- Vi har ingen konkrete og sikre svar. Men for Geografisk oppmåling kunne man kanskje tenke seg et museum for kongelige klenodier. Det ligger jo snublende nær Slottet, som har mengder av ting folk vanligvis ikke får se, sier Collett, og legger til:

- Men generelt mener jeg bygningene bør benyttes til det de er laget for. Hvis ikke det går, bør det være et høyverdig kulturformål på nasjonalt plan. De må ikke brukes til studieplasser eller butikker eller diskotek. Det blir for useriøst, sier han.

Du kan være med på debatten i morgen på Deichman, kl. 17.00.

 1. Les også

  Denne plassen kan gi mer Lambda-trøbbel

 2. Les også

  «Det viktigste byrommet i dette århundret»

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  - Kulturbyggene bør brukes til kultur

 2. OSLOBY

  Slik blir nye Deichman

 3. OSLOBY

  Kulturtap i Oslo

 4. OSLOBY

  Fra design til skole i Kunstindustrimuseet

 5. KULTUR

  Om få år står denne og ni andre historiske praktbygninger i Oslo tomme. Ingen vet hva de skal fylles med.

 6. KULTUR

  Fotograf Dag Alveng ser til Italia: – Gamle kulturbygg må vernes også i Norge