Osloby

Tragedien Karl Johan

Snakk om forgjeves utbedring: Landets hovedgate skulle liksom rustes opp. I stedet styrter dette vesentlige stykke Norge i grus: I morgen presser en pengesterk "kafé" igjen dørene til atter en Oslo-tradisjon.

 • Sturle Scholz Nærø

ORDET TRAGEDIE er sterkt. Desto mer fortvilende er det at utviklingen neppe kan beskrives mer presist:Når Musikk-Huset i Karl Johans gate 45 om få timer stenger dørene, forsvinner en av de siste institusjoner som gir paradegaten klasse og karakter. Heldigvis gjenoppstår butikken i Kirkegaten, men dét redder ikke Karl Johan: Musikk-Husets enestående utvalg og service presses — bokstavelig talt - ut av den internasjonale pengemaskinen Hard Rock Café.

149 år.

I en fjern fortid var Studenten, på hjørnet i krysset Universitetsgaten/Karl Johans gate, kjent for utsøkt iskrem under sin tårn-fornemme fasade. Nå skal hektiske hamburgere, drønnende Hollywood-rekvisitter og nådeløse krav til inntjening overta hele første etasje, inkludert musikk-forretningen fra 1936. Er dette galt? Ikke i og for seg. Det tragiske er at Oslo sentrum snart renner over av ensrettede tilbud. Få meter unna har den amerikanske restaurantkjeden T.G.I. intet mindre enn to filialer. Naboen heter Sony Center, er minst like pregløs, og åpnet i forrige uke - der hvor William Schmidt solgte høykvalitetssouvenirer i 149 og et halvt år.

Pils og malerier.

Denne makeløse butikken har overlevd, men ble av grådige gårdeiere tvunget ned til Rådhuset. Hos gamle Hanske-Hallén, på Egertorvet, skvalper Norges dyreste pils under takmaleriene. På motsatt side velter hurtigmaten ut av lokaler som en gang huset dannet konfeksjon.Nostalgi? Ikke i og for seg. Tidene skifter, og bybildet med dem. Nei, selve ulykken består i at Freia-utsalget, David-Andersen og Norsk Musikforlag holder på å bli rungende alene om å gi "paradegaten" en snev av særpreg. Og intet tyder på bedring - tvert imot: Aftenposten skrev nylig om nederlandske mega-investorer som ønsker å satse i Oslo sentrum. Gjør de det, kan selv den husleie-drivende Olav Thon komme til å fremstå som beskjeden.

Vennlighet og service.

"Paradegaten" vår ble pusset opp til 100-årsjubileet for unionsoppløsningen. En grovtelling i går viser at Karl Johan rommer tolv svenske virksomheter - inkludert de mest ruvende forretningene i hele gaten. Og for å holde seg til utgangspunktet: Den største musikkbutikken nå er nederlandsk.Selv Kong Haakon-konfekten i Freia-butikken kommer i dag fra Sverige. Desto mer fabelaktig - om enn forbløffende lite lønnsomt: Sjokoladen selges stadig i løs vekt, håndplukket av elskverdige damer som vet hva vennlighet og service er. Det er bare å nyte. Før også disse dørene stenges. For godt.

Sturle Scholz Nærø er journalist i Aftenpostens kulturredaksjon

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Regelendring kan gi frislipp for skogshugst i Marka

 2. OSLOBY

  Kom til Norge på sommerdekk – havnet i varetekt

 3. OSLOBY

  Manglerud Star-lederens anke avvist av lagmannsretten

 4. OSLOBY

  Kraftig brann i Oslo-bygård. 22 personer evakuert.

 5. OSLOBY

  Oslo før: Broen ingen ville ha

 6. OSLOBY

  Disse seks elevene har 124 seksere tilsammen