Osloby

Fikk feil lønn i fire år, krav om tilbakebetaling i «julegave»

Rundt 150 deltidsansatte sjåfører i Unibuss i Oslo fikk utbetalt for mye i lønn over fire år. Kravet om tilbakebetaling får de nå i «julegave» fra bedriften.

Marit Sauge, leder av bussgruppen i Unibuss, er sjokkert over at selskapet har sendt ut krav om tilbakebetaling av lønn for sjåfører få dager før jul. Simen Aker Grimsrud, Fagbladet

 • Knut-Erik Mikalsen

Kravet om tilbakebetaling dreier seg for enkelte sjåfører om opptil 30.000 kroner. Mange av dem det gjelder har allerede mottatt brev i posten om saken, andre vil få kravet de nærmeste dagene.

– Svært uheldig, både pengekravet og tidspunktet det kommer på, sier lederen for bussarbeiderklubben i Unibuss, Marit Sauge.

Hun sier at klubben nå akter å søke juridisk hjelp hos Fagforbundet i LO for å få vurdert lovligheten av bedriftens fremgangsmåte. Sauge reagerer også på at kravene kommer som en stor og uønsket «julegave» fra Unibuss.

 • LES OGSÅ: Her kommer de 53 nye bomstasjonene i Oslo-området

Har ikke selskapet selv et ansvar?

– Dette er tydeligvis en systemfeil, og da mener vi at også bedriften selv har et ansvar for å dekke opp feil som er gjort over svært lang tid. Det er vanskelig å kreve at sjåfører som jobber deltid og som har store variasjoner i sine månedlige lønninger, selv skal kunne oppdage at de har fått for mye i lønn, sier Sauge.

Hos Unibuss beklager man dypt det inntrufne, og sier at hver enkelt av de sjåførene det gjelder får tilbud om en individuell gjennomgang av forholdet. Tilbakebetalingen blir strukket ut over en lengre periode for de få som har fått feilutbetalt et større beløp.

– Det dreier seg om en feilutbetaling som har pågått siden sommeren 2014, og som ble oppdaget ved en internkontroll for noen måneder siden. Den generelle foreldelsesfristen på tre år slår dermed inn, og vi krever derfor ikke tilbakebetalt for mye utbetalt lønn før 1.1.2015, sier kommunikasjonssjef Ina Helen Østby i Unibuss, til Aftenposten.

Dreier seg om over 30.000 kroner for enkelte

Bedriften har gått gjennom alle enkeltsakene, for å beregne summen den enkelte skal betale. Hun sier at bedriften har hatt en juridisk gjennomgang av saken og at man forholder seg til avtaleverket som ifølge henne gir selskapet mulighet til å kreve tilbakebetalt for mye utbetalt lønn.

– For noen dreier det seg om under tusen kroner, for andre et beløp på over 30.000 kroner. Det er store individuelle forskjeller fordi dette er deltidssjåfører som arbeider svært ulikt antall timer og det er variasjon i hvor lenge den enkelte har vært ansatt, sier Østby.

Østby sier at bedriften også har vært i kontakt med de tillitsvalgte om saken.

– Det er gjennomført drøftelsesmøter med fagforeningene NTF og YTF, som er de som i tråd med hovedavtalen og tariffavtalen har forhandlingsrettigheter på vegne av sine medlemmer. Alle de 150 ansatte det gjelder får mulighet til å ha med seg representant fra sin fagforening, også OSA-medlemmer, i de individuelle gjennomgangene for dem som ønsker det.

Unibuss: – Ville være sikre

Om tidspunktet kravet blir fremmet på, et par-tre dager før jul, sier hun:

– Nei, dette er jo ikke den hyggeligste beskjeden å få fra sin arbeidsgiver, men vi ønsket å være sikre i vår tilnærming før det gikk ut informasjon til de dette gjelder. Vi har tatt oss tid til å gjøre grundige undersøkelser av forholdet, gjennomføre nødvendige drøftelsesmøter med de tillitsvalgte, samt få en juridisk vurdering av saken. Av praktiske årsaker måtte brevet sendes ut før årsskiftet med tanke på foreldelsesfristen, sier Østby.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Buss
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Lønn
 4. Oslo

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Scandic-tillitsvalgte følte seg presset til å skrive under på permitteringsavtale - sier de fikk tilsendt ferdig utfylt protokoll

 2. ØKONOMI

  Permittert, men jobber likevel? Da kan du bli straffet.

 3. NORGE

  Her kan du søke opp hvor mye bedriftene har fått i kontantstøtte under koronakrisen

 4. POLITIKK

  Aftenposten avslører: Frp-profil fikk penger av Stortinget for fiktiv hyttetur med intetanende vekterselskap

 5. POLITIKK

  Nav har så langt tilbakebetalt 3 millioner kroner. Nye krav flommer inn.

 6. A-MAGASINET

  Hvordan får man etterlønn?