— Om man ikke har etablert et hjem før, så er det ikke lett å tenke at det kan være lurt å ha noen ekstra kopper til en dag man får besøk, sier Dugald Hultberg.
Bydel Grünerløkkas enhet Nyttig arbeid gir arbeid til personer med rusutfordringer. De tar blant annet imot ting som kan brukes videre – som de både henter og leverer hjemme hos deg. Noen ganger også tunge ting som vaskemaskiner og kjøleskap.
— Vi har begrenset lagerplass, så vi tar imot det vi vet at vi får gitt videre, forklarer Magne Ådna, som er arbeidsleder i Nyttig-butikken på Tøyen.
Jobber seg nykter
Jobb er rehabilitering for denne gjengen. Å komme på jobb er en øvelse i sosial eksponering og noe meningsfylt som gjør at man føler seg nyttig. Nyttig arbeid er ingen kommer-kanskje-jobb, men en jobb hvor man avtaler hvor mange dager i uken man jobber. Dette formuleres naturligvis i en arbeidskontrakt.
— Det å bli arbeidsfør er for mange motivasjon for å holde seg unna stoff, forteller Hultberg.
Sammen med Sara Charlotta Vicktoria Vleeshouwers er han essensiell i arbeidet med å tilby rusavhengige en arbeidsplass tilnærmet lik en ordinær jobb. De er nyttige ressurspersoner både for kolleger og andre, noe som er en behandlingsform i seg selv.
— Man må møte på jobb, se anstendig ut og melde fra om man ikke kommer, forklarer Lisa.
Hun jobber på Velferdsetatens konferansesenter i Storgata, har moteriktig arbeidsantrekk, pen sminke, velstelte negler og stor arbeidsvilje.
— Jeg er ikke så glad i rolige dager. Jeg liker å være aktiv og ha noe å gjøre, sier hun.
Derfor er det fint at hun har mange ulike arbeidsoppgaver. Hun driver med kundebehandling, serverer mat, rydder, vasker, ser til teknisk utstyr og at konferanserommene er egnet til sitt formål for dagen.
— Jeg har vært litt fra og til både her og i butikken, forteller Lisa.
Butikken som møtested
Butikken er et sted hvor gjenbruksgjenstander til hus og hjem omsettes. Ingenting i butikken koster noe, og kundene er utelukkende rusavhengige som trenger hjelp til å etablere et hjem. Kanskje viktigst av alt er møtet mellom mennesker i butikken – hvor man må ha avtale og det bare er én kunde av gangen.
— Møtet mellom oss og kundene er veldig viktig. Vi vil hjelpe til å se verdien av å ha et hjem. Det er ikke en selvfølge å lage mat til seg selv om ikke man ser seg selv som verdifull, sier Ådna.
Et hjem er mer enn en seng og bare det mest nødvendige. Det mest nødvendige dekkes nemlig av NAVs etableringsstønad. Nyttig-butikken skal være et supplement til denne, ikke en erstatning.
Slik blir butikken en vinn-vinn-vinn-vinn-situasjon: Den som har noe å gi bort, slipper både arbeid med å frakte det bort og den dårlige samvittigheten ved å kaste noe brukbart. Gjenstandene leveres til folk som trenger dem og som ikke har økonomi til å skaffe slikt på egen hånd.
Miljøet spares både ved at miljøgifter ikke frigjøres, søppelfyllingen ikke fylles unødig opp – og produksjonen av hvitevarer kan reduseres. Og sist, men ikke minst: «Gutta» får arbeidserfaring og en meningsfull hverdag.