Osloby

Spiste og drakk gang på gang uten å betale – til slutt fikk politiet nok

I løpet av én måned besøkte 64-åringen seks restauranter der han spiste og drakk uten å betale. Da han gjentok dette for syvende gang, ble han buret inn. Nå har han fått dommen.

Etter flere uker med «gratis» mat og drikke ble mannen til slutt pågrepet på restaurant St. Lars på Bislett i februar. Nå skal staten betale 64-åringens matregning i fem uker. Rolf Øhman

 • Wasim Riaz

Metoden hans var enkel: 64-åringen spiste og drakk på restauranter som alle andre gjester. Da regningen kom, sa han rett ut at han ikke hadde penger for å gjøre opp.

Restauranten tok da kontakt med politiet som fikk mannens personalia. Deretter kunne han gå fra spisestedet som en fri mann.

I løpet av en måned fra februar til januar brukte han denne metoden hele seks ganger. Han hadde tilsammen spist og drukket for nesten 7000 kroner, men gjorde aldri opp for seg.

Flere av restaurantene mannen besøkte ligger i bydel Grünerløkka.

 • Hun ville ikke betale for de nye puppene.

Så fikk politiet nok

Mandag 19. februar besøkte 64-åringen restaurant St. Lars på Bislett. Også her bestilte han rikelig med mat og drikke. Da regningen på 887 kroner kom, ville mannen bruke den samme metoden.

Den middelaldrende mannen startet sin rundtur med restaurantbesøk på Delicatessen nederst på Grünerløkka fredag 12. januar. Der spiste og drakk han for 1400 kroner, men kunne ikke gjøre opp for seg. Dan P. Neegaard

Her spiste han, på Noahs ark... Berg-Jacobsen Jon-Are

Denne gangen gikk ikke alt etter planen. Da politiet sjekket mannens personalia, oppdaget de at han hadde gjort det samme seks ganger tidligere. Dermed ble han satt inn i politibilen og kjørt rett inn til arresten.

– Det var fordi politijuristen vurderte gjentagelsesfaren som så stor at det var på sin plass med fengsling, sa operasjonsleder Tor Jøkling til Aftenposten rett etter at mannen var pågrepet.

Den gang lovet Jøkling litt enklere servering på statens regning.

– Ja, han sitter i arresten, og der er det staten som tar regningen. Selv om de vel har gått vekk fra vann og brød, så er nok serveringen litt enklere enn på de fineste restaurantene, sa Jøkling.

Og her, på Vintage Kitchen. Aleksander Andersen

Og på Riwaj. Bjørge, Stein

Tilsto alt i retten

Dagen etter pågripelsen ble mannen siktet for syv tilfeller av restaurant-bedrageri. Den middelaldrende mannen la kortene på bordet, slik at saken kunne gå som en tilståelsessak i Oslo tingrett.

Retten har i skjerpende retning lagt vekt på at forholdene er begått over en kort periode. Han er også domfelt for en rekke tilfeller av restaurantbedrageri tidligere, senest i 2011.

Nå er han dømt til fengsel i 60 dager. 23 av disse er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Har vanlig jobb

Advokatfullmektig Farzad Izadi, som er mannens forsvarer, sier til Aftenposten at aktor gikk med på en mildere straff på grunn av mannens jobbsituasjon.

– Det tok lang tid før han fikk sin nåværende jobb. Ved en lengre straff ville han ha mistet jobben. Derfor gikk aktor med på en mildere straff enn det aktor først hadde lagt opp til. Nå kan han beholde jobben, sier Izadi.

– Hvorfor betaler han ikke for maten når han har inntekt?

– Han er under gjeldsordning. I retten forklarte han at han ikke har nok penger for mat, svarer Izadi.

Svaret på hvorfor regningene ble så høye er også enkelt.

– Han har selv uttalt at han har et alkoholproblem. Jeg tror at de fleste regningene har sammenheng med det. Han skal på behandling etter at dommen er sonet, sier advokatfullmektig Izadi.

Ikke vanlig

Per Gunnar Meland er gründer og medeier av restaurant St. Lars på Bislett. Det var der 64-åringen til slutt ble pågrepet.

– Jeg var ikke til stede da det skjedde, og vet ikke hva som er bakgrunnen for hans oppførsel. Det virker som en trist historie om en som har det vanskelig, sier Meland.

– Hvor ofte har dere besøk av gjester som ikke vil gjøre opp for seg?

– Det er meg bekjent første gang dette har skjedd hos oss, svarer Meland.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Oslo tingrett
 2. Restaurant
 3. Grünerløkka
 4. Bedrageri

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Stakk fra regningen – får vann og brød

 2. NORGE

  Parti med 1300 dårlige østers distribuert i Oslo

 3. OSLOBY

  Fem personer dømt etter at de lurte eldre for 300.000 kroner. – De burde ha fått strengere straffer, sier Margit Syversen (95).

 4. OSLOBY

  Tre kompiser skulle lage Youtube-video på McDonald’s. Nå må alle i fengsel.

 5. SULTEN

  Restaurantanmeldelse: J2 er årets beste nykommer

 6. SULTEN

  Lysten på glassmanet og sjøstjerne til 10.000 kroner?