Osloby

Oppussing til 100 millioner kroner på Nedre Foss gård

For to år siden ble Nevzat Arikans drømmested lagt i ruiner. Nå åpner Nedre Foss Gård igjen etter brannen.

Nevzat Arikan har totalt brukt fem år på å pusse opp Nedre Foss Gård. MORTEN UGLUM

  • Erik Gulbrandsen
    journalist

Midt mellom syv arbeidere, nye sofaer, nytt kjøkken, vinskap og tapetruller står Nevzat Arikan og deler ut beskjeder.

23. november åpner Nedre Foss Gård igjen, etter den dramatiske brannen for snart to år siden.

– Du holder deg flytende?

– Ja, hva ellers skal man gjøre. Det er bare å stå på. Folk som har besøkt oss tidligere vil ikke se de store forskjellene, men vi utvider med en vinbar til våren og en cocktailbar til høsten neste år, sier Arikan, som fra før av driver blant annet Arakataka, Tekehtopa, Txotx, Olympen og Trattoria Popolare.

To års arbeid for å rehabilitere

30. desember 2015 fikk brannvesenet melding om brann i den nyåpnede restauranten like ved Mathallen på Vulkan.

Arikan Nevzat og Rodeløkka Invest og gårdeieren Eiendomsspar hadde da brukt tre år og 50 millioner kroner på å pusse opp Nedre Foss Gård.

Ifølge brannvesenets rapport «oppsto brannen som følge av feil ved avtrekk og skorsteiner fra grillene samt feil bruk av disse.»

Nå har de brukt to nye år - og 100 millioner kroner - på å rehabilitere etter brannen.

Ølsmakinger

23. november åpner Nedre Foss Gård dørene igjen. MORTEN UGLUM

– Det er fortsatt mye messing, lys eik, marmor og håndmalte tapeter nede i 1. etasje, valnøttrommet er det samme, som var Anderssen & Volls opprinnelige design, men vi har fått fikset på akustikken. Den var vi ikke fornøyd med sist. Oppe i gastropuben har vi gjort det lunere, og vi planlegger både kursing og ølsmakinger, opplyser daglig leder Sanel Hasic.

Hummer og kaviar

Daglig leder Sanel Hasic foran den lange baren i 2. etasje. MORTEN UGLUM

Mats Vaulen er hentet tilbake som kjøkkensjef for restauranten som har plass til rundt 400 gjester totalt.

– Menyen nede i 1. etasje får et klassisk, kontinentalt preg, og vi kjører på med en del eksklusive råvarer, som kaviar, hummer, pata negra og hjemmelagde pølser. Oppe i 2. etasje blir det gastropubstil, der vi har hentet en kokk fra Hester Blumenthals restaurant Heinz Head, opplyser Vaulen.

Skeive vegger

Et trist syn nyttårsaften morgen 2015. Jan T. Espedal

Arkitektfirmaet Tuvalu, sammen med Frank Trømborg, står bak den omfattende oppussingen av den brannherjede bygget.

– Det er et komplekst bygg med mange krav vi må forholde oss til. Selv om alt er nytt, er det skeive vegger og store utfordringer med å skru alt sammen. Man ønsker også å beholde noe av sjelen til det gamle bygget, og det var store ødeleggelser, spesielt i publikumsavdelingen, forteller Mari Smørgrav hos Tuvalu arkitekter.

Les mer om

  1. Restaurant
  2. Oppussing
  3. Brann

Relevante artikler

  1. OSLOBY

    Glede over at Nedre Foss gård er gjenreist etter brannen

  2. OSLOBY

    Vil løfte Grønland: Planlegger storslått matmarked i et av Oslos mest belastede områder

  3. SULTEN

    Gå hit når det fullt på Maaemo

  4. SULTEN

    Guide til historiske serveringssteder: Spis middag i et gammelt fengsel

  5. OSLOBY

    Brann i Oslo sentrum i natt – 22 personer evakuert, to til legevakten

  6. OSLOBY

    «Takknemlig», sier helseminister Bent Høie etter å ha sett Aftenpostens dronebilde