Osloby

Ber Frogner-fruer åpne hjemmet for studenter på boligjakt

Her reises studentenes containerby. Men fortsatt står 3500 studenter i boligkø i Oslo og Akershus.

Her på Kringsjå settes det nå opp 110 studentboliger. Boligene er 15 kvadratmeter store, møblerte og utstyrt med kjøkken og bad. Det blir en innvendig trapp opp til boligene i annen etasje. Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Det nærmer seg studiestart. Flere tusen studenter kommer til Oslo de neste ukene. Svært mange uten et sted å bo. Flere ungdomspartier har de siste dagene tatt til orde for å løse boligkrisen for studenter med containerboliger. Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) har tenkt på samme vis.

For noen måneder siden skrev Aftenposten om at 110 containere — eller moduler - var bestilt fra brakkespesialisten Moelven.

Nå er de 44 første heist på plass. Boligene skal ligge på Kringsjå, nærmere bestemt i Olav M. Troviks vei 15 til 19. De neste 66 vil komme i løpet av de nærmeste ukene.

Modulene er 15 kvadratmeter store og utstyrt med både kjøkken og bad.

Innflytting om kort tid

Ifølge informasjonsdirektør i SiO, Nina Langeland, blir boligene klare for innflytting i månedsskiftet september/oktober.

-  Vi legger hyblene ut for leie så fort vi har konkret innflyttingsdato klar, sier hun.

Les også

Boligkrise? Bo i boks!

Det tar 15 minutter med T-bane fra Kringsjå til Nationaltheatret. Hvor stor interesse det vil bli for boligene oppe i skogkanten, vet hun ikke ennå. -  Vi har ganske godt belegg på de andre studentboligene våre på Kringsjå i dag. Så vi tror absolutt det vil bli rift om disse også, sier Langeland.

Akkurat nå har SiO hele 3449 studenter på venteliste for bolig. Månedlig husleie i modulene på Kringsjå vil ligge på cirka 4000 kroner.

SIO eier tomten som på sikt planlegges bygget med permanente studentboliger. Når det skjer, vil modulbrakkene flyttes videre til et nytt sted.

- Mangler 4500 boliger

Boligene på Kringsjå vil komme godt med. Norsk Studentorganisasjons (NSO) studentboligundersøkelse for 2013 viser at det finnes 9008 studentboliger i Oslo og Akershus. Det vil si at kun 13 prosent av studentene i denne delen av landet bor i en studentbolig.

Tone Vesterhus, leder for studentenes velferdsting i Oslo og Akershus, mener det må bli fortgang i byggingen.

-  Det mangler 4500 studentboliger i Oslo og Akershus. Disse boligene må bygges raskt for å holde tritt med studentveksten, som har vært kraftig de siste årene, sier Vesterhus.

Hun mener studentboliger først og fremst må bygges i Oslo.

-  Det er i Oslo køene er lange, og det er her behovet er størst.

Hun synes det er flott at SiO løser den akutte boligmangelen med midlertidige boliger:

-  Det er fint at man tenker kreativt rundt tomter som ikke er utnyttet, men det er synd man må ty til midlertidige tiltak i stedet for å bygge gode og solide boliger som kan stå, sier Vesterhus.

Ledig på Frogner?

Hun understreker at SiO ikke kan løse boligmangelen alene.

-  Vi er nødt til å ha en boligdugnad i Oslo.

-  Hvordan?

-  Alle som har et ledig rom, er nødt til å åpne det. Familier med barn som nettopp har flyttet hjemmefra, kan åpne opp rommet for en student. Og Frogner-fruer må rydde plass. Neste uke kommer flere tusen studenter til Oslo for å starte studiene. Vi må ha en løsning for dem, påpeker Vesterhus.

 1. Les også

  Til høsten kan Oslo-studentene bo i containere

 2. Les også

  Visste ikke at hun bodde i en container

Relevante artikler

 1. NORGE

  Over 10.000 studenter venter fortsatt på studentbolig

 2. OSLOBY

  Studenter på boligjakt: «Audition» på leiemarkedet

 3. KARRIERE

  Oslo har de dyreste studentboligene. Sjekk hvor du finner de billigste.

 4. NORGE

  Over 17.000 studenter står uten bolig

 5. DEBATT

  Forslag om økt studielånsrente: Finansiering av botilbud til studenter som foretrekker egen leilighet på Majorstua? | Henrik Weisser

 6. OSLOBY

  Nå vil kunstnerne flytte inn i Oslo fengsel