– Mitt forhold til Oslo er formet av musikkmiljøet som sprang ut av punken. Jeg drømte om å flytte til Oslo fra jeg var tenåring. Jeg ville henge med de kule punkerne og okkupere hus. Etter studier i Bergen, flyttet jeg hit i 1992 og jobbet som kultur- og musikkjournalist. Jeg hang mye på rockeklubbene Last Train, Rockall, og selvsagt Blitz, hvor jeg en periode øvde med bassen i kjelleren.

Jeg gikk sjelden ut på vestkanten på den tiden – jeg var nok for svartkledd, påvirket av min daværende heltinne Courtney Love og Riot grrrl-miljøet. Det er kanskje ikke så lett å se på meg i dag, men preger en del av bøkene jeg har vært redaktør for som Jan Kalleviks XTRM og Dødsarkiv om Mayhem. Men jeg har alltid elsket Frogner, som må være Oslos vakreste bydel.

Det er herlig å bo i en så internasjonal by som Oslo har blitt. Den er liten, men det myldrer av bra folk. I 2007 stilte jeg på valgliste for Oslo Byaksjon, fordi jeg var så lei av at folk ikke skjønte hvilken perle hovedstaden vår er. Jeg føler meg som Oslo-jente, men jeg får absolutt ikke til å snakke Oslo-dialekt.

Hotellbar

Hotel Bristol

Kristian IVs gate

Jeg er et kakevrak og Bristol har uten tvil de beste kakene – spesielt linsene fylt med vaniljekrem – og den hyggeligste betjeningen. Med sin fornemme dekor er dette byens eneste kafé som gir følelsen av å være i en roman fra Paris eller London. Dessuten er det så fint å se på alle de elegante, gamle damene på venninnetreff.

Neegaard Dan Petter

Sake og småretter

Izakaya

St. Olavs gate 7

Jeg elsker upolerte spisesteder med fellesbord, og jeg svermer for japansk populærkultur, som rammer inn hele restaurantens atmosfære. Maten er nydelig, full av overraskende smaker, og stemningen er helt unik. Det er folk i alle aldre der. De spiller mye bra musikk, som er helt avgjørende.

Monica Strømdahl

Kliss i disk

Madina Sweets

Tøyengata 19

Indisk-pakistansk godteri og kaker er det søteste og mest glorete som finnes. Jeg elsker jalebis, frityrstekt neonoransje sirup, og gulab jamuns, små brune boller stekt i smult. Dette er den beste butikken i byen for akkurat disse varene. Jeg tror de som driver butikken, synes jeg er litt rar, for jeg bestiller bare litt av hver søtsak, mens de fleste tar med seg kilovis hjem.

Øhman Rolf / Gran May Andrine

Trang bar

Robinet

Mariboes gate 7

Da jeg vanket mye på byen tidlig på 2000-tallet, var dette stamstedet mitt. Jeg er fremdeles glad i denne baren selv om kanskje Angst Bar spiller den musikken jeg hører mest på i dag. Bartenderne spiller en herlig miks av jazz, elektronika, syrerock og pop, og jeg treffer alltid kjentfolk. Lite, intimt og avslappet. Jeg vet at noen oppfatter Robinet som veldig hipt, men det er helt ufarlig der.

Hauge, Jon

Skøyter og bading

Isdammen på Årvoll

Årvollveien

Jeg er egentlig hardcore byjente, men bor på Årvoll, like ved markagrensen. Isdammen er en perle. Før fryser og kjøleskap gjorde sitt inntog i hjemmet, helt frem til 1967, hentet Oslo-folk isblokkene sine her – det er morsomt å tenke på. Bydelen har pusset opp området, det er så fredfylt å gå rundt vannet. Her kan man både bade og padle kano. Det hersker en litt utenomjordisk atmosfære, spesielt på kvelden.

CC BY 3.0

Lavterskelutflukt

Hovedøya

Oslofjorden

Det må være et av de mest magiske stedene jeg vet om i Oslo. Spesielt hvis man drar dit på kvelden, og går blant ruinene eller på stiene som tar deg med overalt på øya. Hvis du svømmer langt ut, får du følelsen av Oslo-sommeren på sitt mest uforglemmelige, med knallblå himmel, krystallklar fjord og irrgrønne bjørketrær.

Nordby Carl Martin

Grønn oase

St. Hanshaugen

Kjendisparken fra Skam

Før jeg flyttet til Årvoll, bodde jeg lenge på Adamstuen og St. Hanshaugen. Parken har derfor fått en helt spesiell plass i livet mitt. Området har gjennomgått en byfornyelse de siste årene, det var langt mer loslitt da jeg bodde der. Mange gamle damer, slitne bygårder og Ullevålsveien var litt mørk. Nå er det blitt så fjongt. Jeg hadde adresse Geitmyrsveien i flere år og hadde utsikt rett ut på parken, det var spesielt vakkert når det snødde. Det er en skandale at ikke kafeen på toppen er overtatt av noen som virkelig kan drive et utested.

HANS O. TORGERSEN

Utsikt

Grefsenkollen

379 meter over havet

Når du står utenfor restauranten, ser du hele byen og langt utover fjorden. Mannen min elsker å stå her og sukke henført over utsikten. Alle turister drar til Holmenkollen eller Frognerseteren, men det er jo helt feil. Det er her man virkelig ser Oslo.

Olav Olsen