Osloby

Høyre skulle skremme med eiendomsskatt - firedoblet den riktige summen

Eieren av en av disse boligene vil måtte betale nesten 9000 kr i eiendomsskatt, hevdet Oslo Høyre. Helt feil, de må bare betale 1900, kontrer Arbeiderpartiet.

-Også boligeiere på Østkanten vil merke Aps eiendomsskatt, var budskapet da byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møtte Aftenposten på Apalløkka i bydel Grorud. Men regneeksemplene Aftenposten fikk servert, var feil. Foto: Jan T. Espedal

 • Karen Tjernshaugen
  Karen Tjernshaugen
  Nyhetssjef

Hører du påstander fra politikerne i valgkampen du stusser over om stemmer? Send tips til faktasjekk@aftenposten.no, så skal vi gjøre vårt beste for å finne ut av det.

— Jeg er oppriktig skuffet over at Høyre i Oslo sprer falsk informasjon, sier Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Forrige uke var Aftenposten med byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) til Apalløkka på Ammerud. Boligstrøket i bydel Grorud har Marka som nærmeste nabo, og i de stille gatene her ligger store eneboliger med hage på rekke og rad.

- At de sprer falsk informasjon til byens befolkning er veldig alvorlig, sier Raymond Johansen. Foto: Ingar Storfjell

— Også innbyggere på Oslos østkant vil merke den nye eiendomsskatten om venstresiden vinner valget i høst, advarte Røsland og Sanner.

Men da Oslo Høyre skulle servere Aftenposten regneeksempler som viser hvor høy eiendomsskatten vil bli i dette strøket om Raymond Johansen blir byrådsleder, gikk det feil.

Les mer om Aps forslag til eiendomsskatt i Oslo her.

Aftenposten fikk oversendt et regneark fra byrådslederens pressesekretær der det er gjort utregninger av hvordan eiendomsskatten vil slå ut for fire konkrete boliger som nettopp har ligget ute for salg på Apalløkka. Oslo Høyre har tatt utgangspunkt i prisantydningen som er oppgitt på Finn for de fire eneboligene.

Eieren av det dyreste huset i Alunsjøveien vil få en eiendomsskatt på nesten 9000 kroner i året med Aps opplegg, hevdet Høyre.

Problemet er bare at Høyre ikke har tatt utgangspunkt i Arbeiderpartiets egentlige modell da de gjorde regnestykkene.

Eks3.pdf Foto: Svein Eide

Med Aps opplegg vil nemlig boligen i Alunsjøveien få en eiendomsskatt på 1929 kroner i året – ikke 8856 kroner slik Høyre ville ha det til. Også på nettsiden neitileiendomsskatt.no, som Oslo Høyre står bak, presenteres det regnestykker for eiendomsskatt hvor det tas utgangspunkt i markedsverdi. Det står ingenting om Aps foreslåtte bunnfradrag på fire millioner kroner.

Aps byrådslederkandidat Raymond Johansen mener Høyre driver med skremselspropaganda.

Lurer du på hva du skal stemme? Ta vår Oslo-valgomat her!

— De sprer falsk informasjon

— Jeg er oppriktig veldig skuffet over Høyre i Oslo. Jeg er klar for debatt om eiendomsskatt når som helst, men at de sprer falsk informasjon til byens befolkning er veldig alvorlig, sier Johansen til Aftenposten.

Årsaken til det store spriket i regnestykkene er at Høyre har brukt prisantydningen på husene som utgangspunkt, mens Ap i sin modell tar utgangspunkt i ligningsverdien (se fakta). I prospektene på Finn er også ligningsverdien oppgitt.

Johansen mener Ap har vært tydelige på hvilke beregningsmåter de vil legge til grunn for eiendomsskatten, og at det derfor kan virke som om de har presentert feil regnestykker med viten og vilje.

På dette huset var forskjellen mellom de to partienes utregning på eiendomsskatten 2245 kroner. Foto: Svein Eide

— Slik jeg forstår det, kommer tallene kommer fra byrådslederens kontor. Dette er byens øverste politiske ledelse, som har styrt Oslo i 18 år og har tilgang til hele maktapparatet og all ekspertise fra administrasjonen. Jeg håper virkelig ikke administrasjonen er blitt brukt til å spre feilaktig informasjon, sier Johansen.

Ligningsverdien fastsettes etter boligens areal, geografiske beliggenhet, alder og type hus. Den skal utgjøre rundt 25 prosent av omsetningsverdi. Men det er mange feilkilder som gjør at disse ikke nødvendigvis er like.

I tre av Høyres regneeksempler blir de påståtte summene boligeierne vil måtte betale i eiendomsskatt derfor helt feil. I det fjerde er Ap og Høyre enige om hvilket nivå eiendomsskatten vil ligge på.

Nasjonal valgomat: Test hvilket parti du er mest enig med her!

Mener skatten kan bli høyere

Røsland og Sanner mener det er mange sider ved eiendomsskattedebatten som bør gjøre velgere nervøse foran høstens valg:

Partiene på venstresiden er ikke enige om hvordan en ny eiendomsskatt skal utformes. Velgerne har ingen garanti for at ikke SV vinner frem med krav om en høyere eiendomsskatt enn det Ap har lagt opp til. Ap legger opp til at bunnfradraget i eiendomsskatten skal ligge fast fra 2015 til 2019. Dette vil føre til at stadig flere må betale eiendomsskatt, fordi boligprisene sannsynligvis vil øke uten at bunnfradraget følger etter.

— Jeg er den eneste byrådslederkandidaten på venstresiden, og denne saken betyr mye for meg. Arbeiderpartiets modell og øremerking til eldre og barnehager vil ligge til grunn for eiendomsskatten med et nytt byråd. Det er min løfte til byens eldre og barnefamilier, sier Johansen til Aftenposten.

For dette huset ble forskjellen 1471 kroner. Foto: Svein Eide

— Men vil du også love byens boligeiere at det helt sikkert ikke blir et bunnfradrag som er lavere enn 4 millioner kroner eller en sats som er høyere enn tre promille de neste fire årene om du blir byrådsleder?

— Ja, det kan jeg love. Det er det jeg går til valg på.

Johansen vil imidlertid ikke love noe om hva som skjer i neste fireårsperiode, men sier han slik det ser ut i dag ikke ser at det vil bli nødvendig å skru eiendomsskatten videre opp.

Les også:

Les også

Carl I. Hagen vil sende alle båtflyktninger i retur

— Eksemplene står seg

Byrådsleder Stian Berger Røsland forsvarer Høyres regnestykker for hvordan eiendomsskatten vil slå ut hos boligeiere i Oslo øst.

- Innrømmer du at dere har regnet feil?

— Jeg mener disse eksemplene står seg. Jeg skal gi rett i at ligningsverdien i denne sammenhengen ikke tilsvarer 25 prosent av omsetningsverdien, men det er heller ikke det sentrale poenget, sier Røsland.

Han viser til at Stortinget endret reglene for ligningsverdi i 2010 og at det ble satt et mål om at ligningsverdien over tid skal speile 25 prosent av omsetningsverdien på boliger.

— At ligningsverdien i 2014/2015 ikke gjenspeiler omsetningsverdien, er ikke så relevant for dem som skal betale eiendomsskatt i 2016 eller 2017, sier han.

- Hadde det ikke vært ryddigere å regne med de tallene Ap selv sier de vil legge til grunn?

— Det at ligningsverdien ikke tilsvarer omsetningsverdien er riktig, men ligningsverdiene skal opp. De som følger med i selvangivelsen merker at den stiger år for år, sier han.

- Blir ikke dette å gi velgerne et misvisende eller feilaktig inntrykk av hvordan eiendomsskatten vil slå ut?

— Nei, for det er uansett ikke ligningsverdier for i år som skal gjelde for dem som skal betale eiendomsskatt i 2016. Å gi inntrykk av at markedsverdi ikke skal ha noen betydning for beregningen av eiendomsskatt, slik Ap nå prøver på, er å villede innbyggerne, sier han.

- Visste dere hvordan Ap mener eiendomsskatten skal beregnes, eller har dere ikke satt dere godt nok inn i dette?

— Vi har satt oss inn i forslaget om eiendomsskatt og utgangspunktet for hvordan det skal gjøres. Det vil få konsekvenser vi mener er betydelige, ikke minst når vi vet at partiene på venstresiden ikke er enige om hvordan dette skal gjøres.

- Hva synes du om kraftsalven Raymond Johansen kommer med om at dere driver med falsk informasjon?

— Jeg mener at eiendomsskatten er en viktig sak i valgkampen, og jeg synes nettsiden Oslo Høyre har laget er et godt utgangspunkt for å belyse dette.

Hør Aftenpostens politiske podcast ta for seg Aps vanskelige valgkampstart - og Oslo Høyres skatte-argumentasjon (iTunes).

 1. Les også

  Kamp på kniven i Oslo

 2. Les også

  Har folk flest bare fått «noen få hundrelapper» i skattelette?

 3. Les også

  I disse ti kommunene betaler du aller mest eiendomsskatt

Les mer om

 1. Kommunevalg 2015

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Aps eiendomsskatt skulle gjelde «de dyreste boligene», men vil trolig ramme annenhver eiendom

 2. OSLOBY

  Oslo-byrådet håver inn på eiendomsskatt neste år: Økte boligpriser gir deg høyere regninger

 3. OSLOBY

  Over 3000 boligeiere i Oslo kan ha betalt altfor mye eiendomsskatt

 4. POLITIKK

  Siv Jensen med spark til Oslo Høyre: – Hele eiendomsskatten i Oslo bør fjernes i rekordfart

 5. POLITIKK

  Omkamp om eiendomsskatten i Oslo etter Aps katastrofevalg

 6. OSLOBY

  1300 osloborgere i gruppesøksmål om eiendomsskatt