Osloby

Slik kan du bidra til bedre byluft

Det er fem år siden sist Oslo-luften var så forurenset som nå. Hva kan du og jeg gjøre for å bedre situasjonen?

OPT__D3A0344_doc6o29cxt2llya6qjiooi-j7l1Q7PgqX.jpg Dan P. Neegaard

 • Charlotte Karlsen

Kulden, og med det den dårlige luften, vil henge over byen frem til helgen. Her er ti ting du kan gjøre for å bidra til at Oslo-luften blir bedre:

1. La bilen stå

Dette er det naturlige første bud. Alle monner drar, enten du bruker bilen mindre, til andre tider på døgnet enn folk flest eller ikke i det hele tatt. Bilene slipper ut eksos og svevestøv i form av eksospartikler, og når veiene er snødekte som nå, er det disse små partiklene som utgjør svevestøvet fra veiene.

Se punktene 5–9 for ytterligere spesifikasjoner og tips til hvordan bruke bilen mindre.

2. Kjør piggfritt

En bil som kjører uten pigger skaper langt mindre svevestøv: Hvis ingen biler bruker piggdekk er slitasjen (og oppvirvlingen) tolv prosent av hva den er hvis alle bruker piggdekk. Fagfolket opererer med en formel som sier at mengden svevestøv er direkte proporsjonal med trafikkmengden og med kvadratet av kjørehastigheten, og den øker lineært med tungtrafikkandelen. Dessuten øker den lineært med bruken av piggdekk. Formelen bygger på, og er dokumentert gjennom, målinger nær veier.

— Samtidig er det slik at hvis veibanen er våt eller dekket av snø, så hvirvles mye mindre av støvet, omtrent ti prosent, opp i luften som svevestøv, forteller forsker Dag Tønnesen i Norsk institutt for luftforskning (NILU), som presiserer at piggdekk på bar og tørr veibane skaper langt mer veistøv enn eksos.

3. Bytt ut vedovnen

Når det er kald og stillestående luft fyres det også mer, naturlig nok. Vedfyring en av de store kildene til svevestøv i Oslo. En gammel vedovn slipper ut vesentlig mer svevestøv enn nye rentbrennende ovner.

 • Derfor tilbyr kommunen flere tusen kroner i støtte til husstander som skifter ut sin gamle ovn - det kan du lese mer om her

4. Kjør sammen

«Mye forurensning i Oslogryta i dag. Kompromiss: Skal jeg komme og hente deg til koret klokken 18.45?» Hva med å spørre naboen, venninnen eller kompisen om felles kjøring? Send en tekstmelding! Den heldige som får sitte på kommer dessuten til varm bil. Skru på setevarmeren til ham/henne og gjør samkjøring til en hyggelig, sosial rutine!

5. Ta beina eller sykkelen fatt

Beina er til for å brukes, og med varm bekledning er det deilig å få inn litt frisk luft (hvis alle følger disse punktene, så kan i hvert fall luften bli relativt frisk) og roserøde kinn på kjøpet. Har du lagt bort skrittelleren fra aktivitetskampanjen? Finn den frem igjen.

Angående sykling: Greit, vi skjønner at det kanskje ikke er så fristende å sette seg på sykkelsetet i 15 kalde, særlig om ikke du er en del av helårssykkelkulten fra før. Hvis du derimot er en fantast med alt av utstyr på plass, gjør du noe godt ved å ta sykkelen – både for miljøet og helsen. Om piggdekkene på sykkelen sliter på veibanen? Ikke på langt nær på samme nivå som bilen, så det behøver du ikke bekymre deg over.

6. Reise utenom rushtid

Å sette kurs mot butikken i rushtiden er noe man helst bør unngå. Ved å ta handleturen utenom de heftigste kødannelsene sparer du miljøet og trolig eget temperament. Vinn-vinn!

7. Hjemmekontor

Hvis du er privilegert å ha den muligheten, så er dette absolutt riktig sesong å ta seg noen dager med hjemmekontor! Det er kaldt å vente på buss og bane. Tenk så herlig det da er å jobbe fra kjøkkenbordet ikledd tøfler og morgenkåpe?

8. Reis kollektivt eller med andre fremkomstmidler

Trikk, tog, bane, buss, ski, skøyter, spark ... Alternativene er mange, bare kreativiteten (eller latskapen) kan stoppe deg!

9. Fyr med tørr ved

Sørg for riktig fyring i peis og vedovn ved å bruke tørr ved, ha god trekk og unngå sprengfyring. Det fører til renere forbrenning og mindre svevestøv i byluften.

Fyrer du riktig kan det også bidra til mindre utslipp:

10. Stikk ut i Marka

Ok, luften i sentrum blir ikke bedre av at du drar vekk. Men når det er kald og stillestående luft, som denne uken, blir forurensingen liggende nede i Oslogryta. Reiser du opp i høyden og ut i skogen, kan du få deg litt fysisk aktivitet uten å pådra deg astma og andre helseplager.

 • **_Trenger du turtips? Her er en liste med
Les også

skiturer for enhver smak

— for både sprekinger og slappfisker._**

 1. Les også

  Bør du slutte å trene utendørs i denne luftforurensningen?

 2. Les også

  Akutt høy luftforurensning i Oslo de neste dagene

 3. Les også

  Gratis kollektivtransport gir ikke bedre luftkvalitet

 4. Les også

  Datokjøring i Bergen i dag

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Peiskos vil gi dårlig Oslo-luft i kveld

 2. OSLOBY

  Akutt høy luftforurensning i Oslo de neste dagene

 3. OSLOBY

  Dårlig luftkvalitet i Oslo tirsdag og onsdag - folk i risikogruppene oppfordres til å holde seg unna store veier

 4. OSLOBY

  Vil du kjøre «grønt» med elbil, bør du droppe piggene

 5. DEBATT

  Jo da, miljøfartsgrensen virker | Høiskar, Tønnesen og Walker

 6. DEBATT

  Dette ødelegger byluften | Britt Ann Høiskar, Cristina Guerreiro, Ingrid Sundvor