Osloby

Krever at diplomat fjernes etter fyllekjøring

Opposisjonen i Sør-Afrika krever at diplomaten som fyllekjørte i Oslo og kolliderte, blir fjernet fra stillingen sin.

Amassadebilen sto søndag parkert utenfor en bygård på Oslos vestkant. Tipser.no/Daniel D. Laabak 

 • Wasim Riaz

En kvinne ble natt til søndag sendt til sykehus etter en kollisjon med en bil tilhørende den sørafrikanske ambassaden på Frogner i Oslo. Dette har også nådd hjemlandet til den mistenkte diplomaten. VG navngir i kveld førstesekretæren ved Sør-Afrikas ambassade i Oslo som er mistenkt for promillekjøring.

Førstesekretæren, som er i 50-årene, viste til sin diplomatiske immunitet, og kunne dermed forlate stedet uten at politiet kunne tvinge ham til å avgi blodprøve. VG melder nå at diplomat-skandalen i Oslo vekker kraftig oppsikt i Sør-Afrika.

 • Her kan du lese mer om hvordan norsk UD takler denne saken.
  Talsmann for opposisjonspartiet Democratic Alliance, Stevens Mokgalapa, fordømmer i klare ordelag diplomatens handlinger, og krever at han umiddelbart blir fjernet fra stillingen.

– Dette er et utilgivelig tilfelle av diplomatisk uforsvarlighet og kriminell oppførsel og må fordømmes, sier Mokgalapa i en erklæring på partiets nettsider.

Har sendt brev til regjeringen

Partiet har ifølge VG sendt et formelt brev til minister for internasjonale relasjoner, Nkoana-Mashabane, der de krever at diplomaten blir sendt hjem og at det blir iverksatt disiplinærtiltak mot han.

Samtidig ber de om at parlamentets utenrikskomité får full redegjørelse om saken. Mokgalapa krever også at rollen til den sørafrikanske ambassadøren i Norge, Queen Anne Zondo, må granskes.

– Dersom hun har kjent til disse hendelsene uten å handle, må også hun gå av, sier han.

Kalt inn på teppet

Ambassadør Queen Anne Zondo ble mandag kalt inn på teppet for en samtale med Utenriksdepartementets protokollsjef om saken.

— Vi ser meget alvorlig på denne hendelsen. Utenlandske diplomater har selvfølgelig en plikt til å følge norsk lov, selv om de har diplomatisk immunitet, sa pressevakt Ane Lunde til NTB mandag.

Kjøring i beruset tilstand er et svært alvorlig lovbrudd, understreker hun.

— Det vi nå har gjort overfor Sør-Afrika, er å be om at de gir fullt avkall på den diplomatiske immuniteten, slik at diplomaten kan avhøres av norsk politi og saken avgjøres rettslig i Norge, sier Lunde.

Utenriksdepartementet i Norge har bedt sørafrikanerne om en rask avklaring. Saken ligger nå hos Utenriksdepartementet i Sør-Afrika.

 1. Les også

  Vil avhøre sør-afrikansk diplomat etter bilulykke

 2. Les også

  Fem ansatte - 100.000 i ubetalte parkeringsbøter

 3. Les også

  Ambassadør blir innkalt til samtale i UD etter bilkræsj

Relevante artikler

 1. NORGE

  Ble påkjørt av diplomat som fyllekjørte: – Det er som å kollidere med et lovtomt rom

 2. NORGE

  Diplomatkræsjen er nå forsikringsselskapets hodepine

 3. NORGE

  Etter 25 års krangel tok huseieren seg inn i Pakistans utflyttede ambassade. Der lå tusenvis av pass, søppel og konfidensielle dokumenter.

 4. VERDEN

  Russland utviser norsk diplomat

 5. NORGE

  Også norske diplomater er hevet over loven

 6. OSLOBY

  Russisk diplomat tatt for fyllekjøring på Frogner