Osloby

Seilskip på 90 meter kommer til Oslo søndag. Åpner dørene for publikum.

Norske soldater med maskinpistoler holdt vakt da et amerikansk krigsskip besøkte Oslo i høst. Når USCGC Eagle kommer på søndag, blir publikum invitert inn.

Tyskerne bygget seilskipet, men amerikanerne tok det som erstatning etter andre verdenskrig. Søndag kommer Eagle til Oslo. Foto: USCGC EAGLE

 • Wasim Riaz

Det amerikanske seilskipet på 90 meter skal etter planen klappe til kai ved Vippetangen klokken 11 søndag. Skipet vil ligge der i tre dager og være åpent for publikum i flere perioder.

Allerede klokken 14 søndag vil de første besøkende bli sluppet inn. Riktignok vil ikke hele båten være tilgjengelig for publikum, men de fremmøtte vil få mulighet til å vandre fritt på dekk og ta bilder.

– Mannskapet vil bli plassert på forskjellige steder om bord og vil svare på spørsmål fra publikum, sier presseoffiser Angelica Brooks.

Til sammenligning var det svært strenge sikkerhetstiltak da det amerikanske krigsskipet Iwo Jima besøkte Oslo i fjor høst. Norske soldater med våpen holdt vakt utenfor skipet, mens amerikanske soldater passet på innsiden.

 • LES OGSÅ: 257 meter langt krigsskip har ankommet Oslo

Var i Oslo i 1963

Seilskipet har tilhørt den amerikanske kystvakten siden 1946 og er blitt brukt som treningsskip for fremtidige offiserer i kystvakten. Det er også kjent under navnet Barque Eagle.

Publikum inviteres inn når det amerikanske seilskipet Eagle ankommer Oslo søndag. Skipet er 90 meter langt. Til sammenligning har Christian Radich en lengde på 72,5 meter. Foto: USCGC EAGLE

Det er 56 år siden skipet var innom Oslo forrige gang. I 1988 besøkte Eagle Bergen.

– Da Eagle planla å besøke Europa for å feire 75-årsdagen for D-dagen, ønsket vi å inkludere Oslo og Norge i våre planer. Spesielt med tanke på at sist vi besøkte Oslo var i 1963, sier Brooks.

De alliertes invasjon av Normandie 6. juni 1944 har fått betegnelsen D-dagen.

De tre mastene på Eagle har over 6797 kvadratmeter med seil. Foto: USCGC EAGLE

Til tross for sin høye alder er Eagle i god form. Skipet har gjennomgått flere runder med renovering gjennom årene. Tidligere i år fikk det en omfattende service.

– I år gjennomførte Eagle en femårig service. Som et resultat av dette har Eagle forlenget levetiden med minst 15 år, ifølge Brooks.

25 dager fra USA

Etter Oslo går turen til Kiel i Tyskland. Eagle har sin faste base i New London i Connecticut. Skipet er tilbake i New London i slutten av juli.

Hadde skipet seilt direkte fra USA til Norge, ville det normalt tatt 25 dager.

Les mer om

 1. USA
 2. Tyskland

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Lenge var USA enerådende på verdenshavene. Nå har ett land seilt forbi.

 2. HISTORIE

  75 år siden frigjøringen: Slik ville NS og Quisling forandre Norge

 3. VERDEN

  Irans utenriksminister på overraskelsesbesøk i vertsbyen for G7-toppmøtet

 4. DEBATT

  Åtte lærdommer for årets 8. mai fra en fange som overlevde krigen

 5. OSLOBY

  Vil flytte Teknisk Museum til Grønland

 6. BYLIV

  10 tips for helgen: Ellevill film- og musikkhelg