Osloby

- Vi kan ikke la barn bli matmessige analfabeter

Geitmyra matkultursenter får 3,5 millioner til besøksdrivhus i Geitmyra skolehager.

- At barn ikke kan å lage mat eller vet hvor den kommer fra, er å anse som et handicap. Det er et skikkelig problem, mener Andreas Viestad. Charlotte Karlsen

 • Charlotte Karlsen

Skoleklasser i Oslo har hele uker hvor de kommer til Geitmyra hver dag. Slik kan de følge fermenteringsprosesser, vekst og annet som settr matlaging i et helt annet perspektiv en det å gå i butikken og hjem på kjøkkenet. Erik Røed

Andreas Viestad mener matlaging er langt mer enn ingredienser og en oppskrift. Charlotte Karlsen

Matservering Geitmyra matkultursenter. Charlotte M. S. Karlsen

Byrådsleder Raymond Johansen var tilfreds med maten han fikk servert på Geitmyra matkultursenter. Tyggebilde er ikke hyggelig, men tommel opp er veldig hyggelig, derfor må det med! Charlotte M. S. Karlsen

Besøksdrivhuset skal supplere og utvide eksisterende tilbud ved å blant annet være en arena for skoleundervisning, barnehagekurs og dyrkekurs for familier. ILLUSTRASJON, Linda Blom

— At barn ikke kan lage mat eller vet hvor den kommer fra, er å anse som et handicap. Det er et skikkelig problem, mener Andreas Viestad.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og Sissel Karlsen fra Sparebankstiftelsen trekker på smilebåndene, men Viestad er alvorlig.

— Fag som ikke måles i skriftlige prøver er forsømt i skolen. Vi kan ikke la barn bli matmessige analfabeter, sier han.

3,5 millioner til drivhus

Andreas Viestad mener matlaging er langt mer enn ingredienser og en oppskrift. Charlotte Karlsen

Viestad, som er initiativtager til og faglig leder ved Geitmyra matkultursenter i Oslo, fikk tirsdag en gave fra Sparebankstiftelsen DNB som kan sikre bedre matopplæring i skolen. Stiftelsen har donert 3,5 millioner kroner til bygging av besøksdrivhus med klasserom og undervisningskjøkken i Geitmyra skolehager.— Barn og kultur er våre satsingsområder, og det å ta vare på og utvikle et tilbud blant asfalt og høyhus er ekstremt viktig for både voksne og barn, sier Karlsen.

 • På Geitmyra er det både planter og dyr, men noen velger å styre unna kjøtt: - Hvis det å være vegetarianer er en hype, så er det en hype jeg er veldig glad for
  Ved den spede start i 2010 var det Sparebankstiftelsen som fikk servert te fra en enslig tekoker på en krakk i den gamle, ærverdige bybondegården. Det er vanskelig å forestille seg med dagens aktivitetsnivå.

— Gården er åpen hele året, og hit kommer barn i alle aldre, innvandrere og familier for å lære om tilbereding av mat og hvor den kommer fra, forteller Viestad.

Bare for Oslo-elever

Skoleklasser i Oslo har hele uker hvor de kommer til Geitmyra hver dag. Slik kan de følge fermenteringsprosesser, vekst og annet som settr matlaging i et helt annet perspektiv en det å gå i butikken og hjem på kjøkkenet. Erik Røed

Kommunen drifter skolehagene i den forstand at de kjøper tjenestene de tilbyr, samt at de eier gården.— Jeg har vært her flere ganger, og Geitmyra er blitt et brand som det er viktig å bygge videre på, mener byrådslederen, som tror det er mange som ikke er klar over denne grønne lungen med hele 40 mål dyrkbar jord like ved Ring 2.

— Vi har ikke hatt kapasitet til å ta imot flere, men med et slikt tilskudd kan det bli mulig for oss å jobbe mer, sier en fornøyd Viestad.

Denne våren har Geitmyra besøkt alle landets fylker i håp om å inspirere andre til å etablere lignende institusjoner.

Lager prim og ost

Viestad påpeker at matlaging er langt mer enn ingredienser og en oppskrift, og Eivind Løvdal forteller om skoleelever som ivrig river opp kjøleskapet for å se om yoghurten er blitt til kremost.

— Det å dra en gulrot opp av jorden er kanskje det flest synes er mest spennende, forteller Løvdal, daglig leder ved matkultursenteret.

Besøksdrivhuset skal supplere og utvide eksisterende tilbud ved å blant annet være en arena for skoleundervisning, barnehagekurs og dyrkekurs for familier. ILLUSTRASJON, Linda Blom

Hvis kommunens etater godkjenner besøksdrivhuset i månedene fremover, så kan flere snart få oppleve landet i byen, på grensen mellom øst og vest, i årene som kommer.— Barn er nysgjerrige og kunnskapstørste, og de liker nye smaker og kule opplevelser, sier Viestad.

Sissel Karlsen, som nylig har kjøpt seg drivhus hjemme, forteller at stadig flere organisasjoner søker stiftelsen om støtte til matrelaterte tiltak.

— Dette er et ledd i å fylle forpliktelser og særlig viktig for kommende generasjoner, mener Raymond Johansen, som ikke har planer om å starte drivhusaktivitet hjemme med det første.

 • Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at like mange barn sliter med overvekt som før:
 1. Les også

  Det skal spire og gro mellom blokkene på Enerhaugen

 2. Les også

  - Hvis det å være vegetarianer er en hype, så er det en hype jeg er veldig glad for

 3. Les også

  Under kniven: Fullstendig oppslukt av frukt

 4. Les også

  Ikke la eplene dine råtne på bakken. Bit i det sure eplet!

 5. Les også

  Det er ikke «snobberi» og Michelin-stjerner som truer mathyggen | Knut Olav Åmås

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Dette kan bli Norges første 5 stjerners eldrehjem: 1,25 millioner i året for vinkjeller, sjåførservice og heldøgns helsehjelp.

 2. A-MAGASINET

  Godset hans er like stort som Bærum

 3. A-MAGASINET

  – Vi er ikke sinte. Vi er rett og slett forbanna!

 4. A-MAGASINET

  Suzie er en blond, hvit forstadsfrue. Likevel har hun møtt fordommer hele livet.

 5. OSLOBY

  Ammerud-drapet: Siktet (37) mener han deltok i «tvungent rollespill»

 6. OSLOBY

  Hauskvartalet solgt - kommunen beholder Hausmania