Osloby

Politiet: Mannen som stormet scenen var ikke invitert til fredsprisutdelingen

En person løp opp på scenen i Oslo rådhus da Malala Yousafzai skulle motta sin fredspris. Vedkommende var ikke blant de inviterte gjestene, opplyser politiet.

 • Alf Ole Ask

En ung mann fikk hele verdens øyne rettet mot seg da han løp opp på scenen under utdelingen av Nobels fredspris ved 13.45-tiden.

Mannen viftet med et meksikansk flagg, men ble raskt lagt i bakken av politifolk på stedet. Dette skjedde idet Malala skulle motta sin del av prisen.

Leder i nobelkomiteen, Torbjørn Jagland, sier via sin pressekontakt Hanne Grotjord, som også er hans kone: «Som dere vil se av bildene på NRK, forsøkte Jagland å få mannen vekk. Ellers henviser han til politiet».

Fulgte etter en gruppe gjennom billettkontrollen

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt møtte pressen i Politihuset på Grønland. Han har tidligere uttalt til Osloby at sikkerhetsopplegget rundt årets fredsprisutdeling er «godt over snittet».

For å komme inn i Rådhuset må man gjennom en ytre kontroll der billetter og ID sjekkes. Deretter må man gjennom en indre sikkerhetskontroll der personer sjekkes for våpen.

— Det som fremstår som en mulig forklaring på at en person har klart å ta seg inn uten billett, er at vedkommende har fulgt på andre som har passert dette første punktet, og da ikke blitt fanget opp av de som skulle sjekke billett og ID, sier Fredriksen.

Mann med flagg avbrøt seremonien. Se video her:

Politiet styrker sikkerheten

I det man har passert billett— og ID-kontrollen, blir det ikke foretatt flere kontroller av dette. Politiet har nå innført et ekstra sikkerhetsledd for å forhindre at dette skal skje igjen.

- Hvordan kom han seg ned i første etasje, og kan sette seg der uten å bli fanget opp?

— Han er å anse som hvilken som helst annen gjest idet han har passert indre sperring og røntgenkontroller. Når han ikke fanges opp uten billett, så er det mulig.

Fredriksen forklarte at man ikke ønsket å ha livvakter for nærme under selve arrangementet, da hele området skal være sikret. På spørsmål om reaksjonen fra livvaktene var rask nok, svarte han:

— Det er en uventet situasjon. Man ser an de forhold jeg nevnte. Men man kunne kanskje ønsket at det gikk raskere.

Politiet beklager sikkerhetsbruddet

- Dette er et sikkerhetsbrudd vi beklager. Det skulle ikke ha skjedd.

Dette understreket Fredriksen flere ganger gjennom pressekonferansen. På spørsmål fra Aftenposten, kom det frem at det var uniformert politi som sto for billettkontrollen, og det var politiet som hadde fullt ansvar for dette.

Fredriksen sa imidlertid at det ikke var noen fare for fredsprisvinnerne. Gjerningspersonens eiendeler ble gjennomlyst, og etter å ha gått gjennom en bøyle, ble han tatt til side for en grundigere manuell sikkerhetssjekk.

Etter å ha passert den indre sikkerhetskontrollen, skal mannen ha satt seg rundt seterad 20. Politiet mener han fulgte etter mediene, som hadde tillatelse til å gå noe nærmere fredsprisvinnerne. Da mediene trakk seg tilbake, gikk mannen opp på scenen og holdt opp et mexicansk flagg.

Fredriksen hadde ingen informasjon om hvorvidt mannen var siktet. Han var ved 16-tiden onsdag ikke avhørt.

- Var ikke blant de inviterte

Politiet skriver i en pressemelding at de foreløpige undersøkelsene tyder på at mannen som tok seg opp til scenen under prisutdelingen, er en mexicansk student.

«Mannen skal ha kommet til Norge i slutten av november, og han søkte asyl 9. desember» heter det i pressemeldingen. Mannen var trolig ikke invitert til arrangementet.

Politiet går gjennom videoovervåkingen for å bringe på det rene hvordan mannen har kommet seg forbi kontrollen.

«Politiets undersøkelser viser at han har gått gjennom bøyle- og sikkerhetskontrollen. Det ble i tillegg utført søk med håndholdt søker, og mannens eiendeler ble sendt gjennom røntgenkontrollen», opplyser politiet.

Det var rundt 1000 gjester tilstede under seremonien i Oslo rådhus.

Ifølge NTBs reporter utenfor rådhuset ble mannen tatt hånd om av flere politifolk. De presset ham opp mot veggen utenfor inngangsdøren i borggården før han ble fjernet fra området av politiet.

Skal ha snakket til Malala

IfølgeCNN Mexico, som har tatt lydopptak av seansen, kan det høres at den unge mannen sier:

«Please, Malala. (...) Mexico»

TV 2 mener å ha hørt at ordene i parentesen er «glem ikke», og at mannens budskap dermed er:

— Vær så snill, Malala. Glem ikke Mexico.

Personen ble lagt i bakken bakerst i salen, samtidig som seremonien fortsatte. Espen Egil Hansen

— Alle frøs til is

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen satt i salen da mannen ble pågrepet:

— Jagland hadde akkurat bedt Malala komme frem, da mannen gikk opp på scenen mot Malala. Personen snudde seg mot publikum og viste flagget. Det var noen uvirkelig lange sekunder før sikkerhetsvaktene kastet seg over ham. Familien på første rad, publikum - alle frøs som til is.

— Han ble deretter ført av sivilt og uniformert politi bak bakerste rad og lagt i bakken. Det fremsto som han gjorde motstand. Han ble påført håndjern og raskt ført ut, skriver Hansen i en epost fra salen.

Få asylsøkere fra Mexico

Den meksikanske ambassaden sier dette om hendelsen.

— Vi vet ikke hvem dette er. Og har ingen andre informasjoner, sier assistent Gustavo Rengel ved den meksikanske ambassaden i Oslo.

Den meksikanske ambassadøren tilNorge, Luis JavierCampuzano Piña, er blant gjestene ved Nobelsermonien.

I løpet av de knappe fem årene siden 2010 har det vært 31 meksikanere som har søkt om asyl i Norge. 28 har fått avslag på sine søknader, én er blitt avvist som Dublin-sak, mens to søknader er blitt trukket.

Ingen har fått opphold, ifølge UDIs statistikk over avgjørelser i første instans.

 1. Les også

  Alt du trenger å vite om Nobeldagen

Det tok flere sekunder før mannen ble ført vekk av sikkerhetsvakter. Stein Bjørge

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Hele familien ble drept av britiske bomber på nyttårsaften. Anne-Lise Juuls far Erik (18) overlevde.

 2. OSLOBY

  Har tatt 318 slike - men for superfiskeren er sesongen ikke over

 3. OSLOBY

  Lokk over Majorstuen stasjon har vært diskutert i over 30 år

 4. OSLOBY

  Utested-eier: - Vi vil gjerne ha politiet på besøk oftere

 5. OSLOBY

  Tvil om middelalderfunn: Trusehumor eller ABC-bok?

 6. OSLOBY

  Ble bortvist fra sitt eget hjem av politiet. Ikke gyldig, mener retten.