Osloby

Oslo kommune spør 13.500 barnefamilier: Hvorfor flyttet dere ut? Og til dere som er her: Hva skal til for at dere blir?

Barnelatter, lek og fortauer fulle av unger på vei til og fra skolen. Oslo kommune ønsker seg enda mer av det.

De ferske tobarnsforeldrene Marianne Bratlie og Lars Christian Berger trengte mer plass og flyttet fra en bydel til en annen i indre Oslo. De liker seg godt på Torshov. Hva som skjer når Arthur (2) når skolealder? – Det tar vi stilling til da, sier foreldrene. Foto: Olav Olsen

 • Robert Veiåker Johansen
  Journalist

Oslo har vokst med i snitt 10.000 mennesker hvert år de siste 15 årene, men barnefamiliene i indre by begynner ofte å lete etter et nytt sted å bo når de små nærmer seg skolealder.

Også i fjor flyttet flere ut av Oslo enn inn til Oslo totalt sett, men høy innvandring og høye fødselstall gjør at folketallet fortsatt vokser.

– Det blir flere og flere barn i alderen 0–5 år i indre by, men nesten halvparten forsvinner ut innen de fyller seks år, sier Rolf Barlindhaug, forsker ved senter for velferds- og arbeidslivsforskning hos Oslo Met.

Hvorfor? Trenger familiene mer plass, stoler de ikke på at skolene er gode nok? Er det for mye asfalt og for lite grønt, er det ikke trygt nok? Slike spørsmål vil Plan- og bygningsetaten (PBE) nå ha svar på.

 • Leste du denne – om paret som ombestemte seg? Da de fikk barn, flyttet de ut av byen for å få egen hage og større plass. Etterpå lengtet de bare tilbake.

– Mønsteret er klart: For mange barnefamilier flytter ut. Vi undres: Hva er det som gjør dette? Og hva kan vi bidra med for å beholde dem? Vi ønsker at gamle og unge skal bo side om side i indre by, sier Kjersti Granum.

Hun er enhetsleder for analyse i avdeling for byutvikling hos PBE, og hun sitter med et stort prosjekt på pulten i disse dager. Hele 13.500 barnefamilier som bor i Oslo eller tidligere har bodd i Oslo, men flyttet til Akershus, har fått brev fra kommunen.

Fredag kveld hadde 2265 svart. Purringer er på vei for at så mange som mulig skal respondere.

– Det er viktig å vite, for at kommunen bedre skal kunne tilrettelegge for at også sentrumsnære områder i byen kan opprettholde en mest mulig blandet alderssammensetning. Det er berikende for boligområdene, og det gir blant annet stabilitet og muligheter for bedre å utnytte eksisterende og ledig kapasitet i skoler og barnehager, sier Kjersti Granum.

Les også

KOMMENTAR: «Sett flomlyset på seksåringene i skolen. De er en av de største blindsonene i norsk utdanningspolitikk», skriver Helene Skjeggestad

Drømmer om mer plass

Anes (3) og Heitam (5) bor på Tøyen. Mamma Salima Ourda, som ikke ville være med på bildet, trives veldig godt der, men ønsker seg mer plass. Foto: Olav Olsen

Gamle Oslo bydel:

4530 barn mellom 0 og 5 år.

3221 barn mellom 6 og 12 år.

Da Salima Ourda kom fra Marokko til Norge for åtte år siden, leide hun og mannen en toroms i Sigurds gate på Tøyen. Siden har de fått to barn, Heitam på fem og Anes på tre år. Mor ønsker seg mer plass og sier heller ikke nei takk til å skifte bydel.

– Mannen min jobber på Kjelsås. Han elsker området og også gatene rundt Ullevaal stadion, mens jeg liker deler av Groruddalen.

– Hva kommer dere til å gjøre når eldstemann skal begynne på skolen?

– Da vil jeg ikke bo her mer. Jeg vil at han skal gå i en god skole. Jeg har hørt litt forskjellige ting om skolen her, sier Salima Ourda. Det koster 13.500 kroner å leie en toroms på 43 kvadratmeter. Å leie en treroms tror hun vil koste 16.000-17.000 kroner, og å kjøpe noe eget er foreløpig vanskelig.

Les også

NOTERT: «De to går hjem fra skolen noen meter foran de voksne. De gjør alltid det. Men én av dem skal flytte»

Måtte ha mer plass

– Vi går fra park til park, sier Marianne Bratlie og Lars Christian Berger om livet på Torshov. Arthur (2) trives på mammas skulder mens lillebror sover i vognen. Foto: Olav Olsen

Sagene bydel:

3470 barn mellom 0 og 5 år.

1782 barn mellom 6 og 12 år.

Marianne Bratlie og Lars Christian Berger bodde fire år på St. Hanshaugen, men trengte mer plass. Årsakene er åpenbare: Arthur på to år og en foreløpig navnløs guttebaby på seks uker som sover trygt i barnevognen. I stedet for å flytte ut av indre Oslo skiftet familien bydel og fikk en diger, grønn og sosial Torshov-bakgård med på kjøpet.

– Prisnivået på Torshov er litt forskjellig fra St. Hanshaugen. Her har vi 114 kvadratmeter og tre soverom. Vi jobber begge i sentrum og ville ikke miste verdifull tid med barna på transport til og fra jobb, sier Marianne Bratlie.

– Hva skjer når Arthur når skolealder?

– Det tar vi stilling til da.

Les også

LES OGSÅ: Før var Oslo havn en møkkete pøl. Nå er det landets kuleste sted for badstubading.

Elsker å bo sentralt

– Jeg har masse venner her, sier Dexter (10) om livet på St. Hanshaugen. Pappa Ben Powell er også strålende fornøyd i sommervarmen. Foto: Olav Olsen

St. Hanshaugen bydel:

2297 barn mellom 0 og 5 år.

1550 barn mellom 6 og 12 år.

Ben Powell er oppvokst i en liten landsby «in the middle of nowhere» i Wales. Kanskje er det derfor han aldri vil søke seg ut av bykjernen. Nå bor han i Ullevålsveien på St. Hanshaugen, et steinkast unna parken «Idioten».

– Vi har bodd i Japan, Australia og USA, og alltid bodd i byen. Jeg elsker å bo sentralt. Og Oslo er en unik by med nærhet til naturen. Det er alltid en utflukt vi kan ta, sier Powell, som kommer fra handletur på nærbutikken med sønnen Dexter.

Les også

LES OGSÅ: Nesten alle vil rive Galleri Oslo. Ingen vet om det lar seg gjøre.

77 år i samme bygård

Ann-Mari Daler har bodd 77 år i samme bygård. Hun tror ikke bybarn blir tøffere i kantene enn barn som vokser opp i mer landlige strøk. Ektemannen Kjell er enig. Foto: Olav Olsen

Frogner bydel:

3028 barn mellom 0 og 5 år.

2292 barn mellom 6 og 12 år.

I en bakgård på Majorstuen i et av Norges tettest befolkede områder sitter Ann-Mari Daler og ektemannen Kjell og koser seg med noe godt i glasset. Hunden Tinka har lagt seg i skyggen denne hete junidagen. Daler har bodd i bygården like mange år som hun har levd – 77 år.

– Først bodde foreldrene mine, søsteren min og jeg i en toroms uten bad eller do. Så flyttet vi til en treroms. Den overtok jeg etter hvert, forteller hun. Paret har en sønn som nå er 44 år gammel. Ann-Mari Daler tenkte aldri at det var utrygt å la ham vokse opp midt i byen.

– Et bomiljø kan ikke bli bedre enn dette. Og nå flytter barnefamiliene inn igjen! De var borte lenge, og jeg synes det er så hyggelig at de er tilbake. Det er kort vei til alt herfra – Frognerparken, Marka og ikke minst skolene. Det siste er viktig, sier hun.

NIBR/Oslo Met og Kantar Norsk Gallup bistår Oslo kommune i arbeidet med den nye undersøkelsen.


Relevante artikler

 1. OSLOBY

  De bygde ut leiligheten for å slippe å flytte. Her er grunnene til at stadig flere barn vokser opp midt i byen.

 2. NORGE

  Barnehjemsgutten som ble milliardær

 3. OSLOBY

  Én person knivstukket nær lekeplass i Sofienbergparken

 4. OSLOBY

  Slutt for populær operapub etter 25 år. – Det er nesten så jeg begynner å grine

 5. OSLOBY

  Nærmere 250.000 ventes til Pride-fest i Oslo sentrum

 6. OSLOBY

  Løpefest i Oslo - se hvordan trafikken påvirkes her