Osloby

Halloween-drapsmannen vil ikke ut hvis han ikke er frisk

DRAMMEN TINGRETT (Aftenposten): Nye sakkyndige har «en annen konklusjon» enn Halloween-drapsmannens psykolog, som mener han er frisk og kan slippes ut.

Skal halloween-drapsmannen slippes ut? Det avgjøres i Drammen tingrett denne uken. Nina Selbo Torset

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Det er tre og et halvt år siden den nå 25 år gamle mannen drepte en barndomsvenn og forsøkte å drepe en annen. Oslo tingrett hørte på flertallet av de sakkyndige, som mente han var psykotisk, og dømte mannen til tvungent psykisk helsevern.

Nå mener behandlerne at han er frisk. Påtalemyndigheten mener han fortsatt er farlig. Tirsdag møttes partene i Drammen tingrett. Retten skal avgjøre om gjerningsmannen slippes ut eller ikke.

Nye sakkyndige har annen konklusjon

Da behandlerne ba om at dommen skulle opphøres, ble det oppnevnt tre nye sakkyndige for å vurdere mannens tilstand. De tre følger rettssaken i Drammen tingrett denne uken og er ventet å komme med sin redegjørelse onsdag.

Statsadvokat Carl Graff Hartmann varslet i innledningsforedraget at de nye sakkyndige har en annen konklusjon enn 25-åringens psykolog, som altså mener han er frisk og kan slippes ut.

Dermed ser det ut til å bli nok et rettspsykiatrisk slag i halloween-saken.

De nye sakkyndige er rettspsykiater Torgeir Husby, psykiatrispesialist Rita Lyngved og psykologspesialist Bjørn Solbakken. De sitter på motsatt side av 25-åringen i rettssalen og skal observere ham gjennom de neste dagene.

Da straffesaken var oppe i Oslo tingrett for 18 måneder siden, hørte retten på flertallet av de sakkyndige når de skulle avsi dom.

Én samtale i uken siden juli

25-åringen møtte i Drammen tingrett tirsdag og satt stille ved siden av sin forsvarer frem til han begynte sin forklaring rundt klokken 10. Han fortalte da om sitt opphold på behandlingsinstitusjonen og om opplevelsene knyttet til hans første permisjoner.

— Det var en stor omveltning å komme på permisjon. Når man skal ut igjen i samfunnet, så er det en stor påkjenning. Man blir fort sliten av mange inntrykk og alle menneskene. Det er en helt annen hverdag, men det gikk jo fint, sier han.

Han forteller at han stort sett har vært på hytta eller hjemme siden juli i fjor. Han skal ha hatt en samtale i uken med en psykiater. Disse samtalene omtaler han som positive og til hjelp.

Mannens forsvarer, Harald Stabell, har før rettssaken uttalt at 25-åringen stiller seg nøytral til at behandlerne nå mener han er frisk. Han lar det være opp til retten å vurdere om han kan slippe ut, men har hele tiden sagt at han ikke vil utskrives dersom det er fare for at han kan begå nye, straffbare handlinger.

- Jeg er livredd for å bli syk igjen

På andre siden av rettssalen sitter Geir Ole Nilstad, faren til drapsofferet Andreas Nilstad. Han veksler mellom å se ned i gulvet og bort på tiltalte i vitneboksen.

- Jeg er livredd for å bli syk igjen. Behandlerne sier det er liten sjanse for det, men samtidig så er det ekstremt det jeg har vært gjennom. Det er noe jeg kjenner på hele kroppen. Jeg er redd for å få tilbakefall, og det kommer jeg til å være hele livet, sier 25-åringen.

Aktor: - Vil du merke hvis du blir dårlig igjen?

— Det er vanskelig for meg å svare på. Jeg har bare de erfaringene jeg har. Innsikten i mitt eget sykdomsbilde er jo... Jeg har jo et forvrengt bilde på det. Det er vanskelig for meg å si at vil jeg merke at jeg blir syk og at jeg vil ta tak i det. Det er jo det jeg ønsker, men det kan jeg ikke garantere.

Aktor leser fra en forklaring der 25-åringen sier at han kan komme til å skjule det dersom han skulle få tilbakefall.

25-åringen sier han er ferdig med rusmidler. Han forteller videre at han har gått på reseptbelagte legemidler som hjelper ham å sove. Disse fungerer også som antipsykotikum i større doser. Per i dag bruker han et annet legemiddel som fungerer som innsovningstablett.

Vil ikke ta stilling til om han skal ut

På direkte spørsmål fra aktor om han ønsker å slippe ut, svarer 25-åringen at han synes det er vanskelig å ta stilling til det.

— Jeg kan ikke si at er jeg frisk og kan hjem igjen. Det er ikke opp til meg å vurdere. Jeg føler kanskje at psykologen som vil slippe meg ut har gått i mot dommen. Det er en vurdering jeg ikke kan stille meg bak. Derfor er jeg glad det er nye sakkyndige her som får komme med sin vurdering også.

Rettspsykiater Torgeir Husby spør 25-åringen om angstepisodene han har hatt den siste tiden.

- Har du hatt noen tanker som ligner på tankesettet ditt den kvelden?

— Ja, det å ikke ha kontroll. Når det er mørkt ute for eksempel, så vet jeg ikke hva som er der. Det er korte perioder hvor jeg ikke er sikker på hva som er virkelig, men det går jo over.

Dommeren spør om 25-åringen mener han har et behandlingsbehov.

- Jeg tenker at uansett utfall av denne saken, så er det viktig for meg at jeg får oppfølging og at jeg fortsetter å gå i samtaler. At det er noen der. Omtrent som i dag.

- Ville ikke ha utviklet psykose uten cannabis

Aktor åpnet rettens første dag med å gå gjennom hovedpunktene i saken. 25-åringen ble overført til en behandlingsinstitusjon under Vestre Viken helseforetak like etter rettskraftig dom. Han har fått behandling i 18 måneder, men har så å si vært friskmeldt det siste året.

I et brev til statsadvokaten datert 26. november 2013 skriver 25-åringens psykologspesialist:

— Dersom psykose igjen skulle oppstå, vil ikke denne komme som lyn fra klar himmel. Pasienten selv er livredd for å få tilbakefall. [...] Jeg opplever det som høyst usannsynlig at en psykotisk tilstand skulle oppstå uten at vi får vite det. Dermed oppfatter jeg risikoen som lav, selv om dommen sier noe annet.

Senere tirsdag får retten høre de første argumentene for hvorfor behandlingsinstitusjonen mener 25-åringen er frisk. Behandlernes forklaringer er ventet å starte etter lunsj.

Aftenposten følger saken.

Twitter: @ninaselbo

 1. Les også

  Derfor kan drapsmenn slippes fri

 2. Les også

  Legene vil slippe ut halloween-drapsmannen

 3. Les også

  Tilregnelighetsutvalget: Et overraskende beviskrav

Relevante artikler

 1. NORGE

  - Det er enkelt for de sakkyndige å mene det ene og det andre når de ikke må stå til ansvar for konsekvensene

 2. KOMMENTAR

  Rettspsykiaterne finner ikke fnugg av psykotisk tenkning hos Manshaus.

 3. NORGE

  Terrortiltaltes forsvarer: – Han anser seg selv som tilregnelig fullt ut

 4. NORGE

  Rettssaken starter i dag: Tiltalt for å ha drept kona mens parets tre små barn så på

 5. NORGE

  Disse skal undersøke Philip Manshaus

 6. NORGE

  Drapstiltalt 18-åring skal forklare seg med psykosediagnose