Osloby

- Barneranere Oslos største utfordring

Barneranere i Oslo er yngre, råere og mer voldelige enn tidligere, og nesten alle slår til flere ganger. De er byens største utfordring, mener politiet.

 • Christine Engh

Politiet er skremt over utviklingen siden de første barneranene i 1992.-Ranerne er yngre enn før, mer voldelige, de bruker råere trusler og våpen. Vi har klare indikasjoner på at de ikke raner for å få tak i ting, men kun for å rane. De vil vise at de betyr noe selv om de ikke er så vellykket som ofrene. Det er skremmende, sier visepolitimester Roger Andresen.Barneranene i Oslo har gått i bølger med tre års mellomrom:

 • Barneranernes saksmapper er dyster lesning:

Grov vold, trusler med skytevåpen og kniv, ran av butikker, kiosker og personer går igjen. Undersøkelser fra politiet viser at tilnærmet alle barneranere blir gjengangere i politiets straffesaksregister.
-Alvorlig kriminalitet får utvikle seg fordi samfunnet ikke klarer å takle disse ungdommene. Mange av dem er så rabiate, har gått over så mange grenser, at de krever ekstremt store ressurser. Dersom vi ikke får andre tiltak enn dem vi har i dag, vil kriminaliteten bli en stor plage for Oslos befolkning og ofrene. Myndighetene må forstå at det er penger å spare i fremtiden på å satse mye nå, sier Andresen.Han er oppgitt over at de unge ranerne ikke får noen oppfølging eller hjelp etter at de er pågrepet.-Vi har ingen steder å gjøre av dem, fordi de lokale og sentrale myndigheter ikke har satt av nok ressurser for å ta imot dem. Dermed blir de henvist til gaten igjen, sukker Andresen.I dag sitter to 15-åringer og en 18 år gammel gutt varetektsfengslet etter en rekke barneran sist helg.-Det er en fallitterklæring for det norske samfunn å måtte sette så unge personer i varetekt. Men det finnes ikke noe apparat for å ta imot dem. Når faren for gjentagelse er så stor som i dette tilfellet, mener vi at hensynet til ofrene og samfunnet må veie tyngst, sier Andresen.

 1. Les også

  Seks anmeldt for flere hundre lovbrudd

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Én ukes halloi i hovedstaden

 2. OSLOBY

  Politiet uten spor etter drapsmannen

 3. OSLOBY

  Siste reis fra Kolsås

 4. OSLOBY

  Foreldrefri ferie

 5. OSLOBY

  Vil servere vin i møbelbutikk

 6. OSLOBY

  Julio Kopseng kjent skyldig i 16 voldtekter