Osloby

Brygger bakterie-te på Grünerløkka

 • Sol Sigurjonsdottir

Kombuchaen står på toppen av pianoet, og får musikk hver dag. - Alle flaskene får litt pianospill, sier Frølich. Robert McPherson

 • På sikt er målet å leve av dette, sier bryggerigründerne Ivar Frølich og Mari Aakernes.

— Kombucha kan smake litt spesielt første gang man drikker det, det minner litt om eddik. Når det blir tappet på riktig tidspunkt smaker det nesten som brus, bare litt skarpere, forteller Ivar Frølich, som i sommer startet Grünerløkka Kombuchabryggeri sammen med Mari Aakernes.

Bryggeriet, som kanskje er Oslos minste, produserer i dag rundt 80 halvlitersflasker i uken rett fra stuen på Grünerløkka. Det er ett av få kombucha-bryggerier i Norge.

Aakernes driver med økologisk landbruk og filmproduksjon, Frølich er siviløkonom. Etter å ha fått øynene opp for drikken i januar, har de sakte, men sikkert brygget mer og mer.

— Nå produserer vi bare 40 liter i uken, og selger lokalt her i Oslo. Vi synes det er fint at små familiebedrifter kan få det til, og håper at vi kan skalere opp etter hvert. Vi klarer nesten ikke å møte etterspørselen. På sikt er målet å kunne leve av dette, sier Frølich.

Brukes som detox-drikk

Bare i USA er det estimert at man vil selge kombucha for smått utrolige 4 milliarder kroner i 2015, ifølge Whole Foods Magazine.

Helsedrikken kommer opprinnelig fra Asia og er flere tusen år gammel.

Leiligheten på Grünerløkka er blitt gjort om til et lite bryggeri. Mio (2) og Maja (8) hjelper til, og forteller at de synes bringebær-kombuchaen er den som smaker aller best. Robert McPherson

Kombucha er naturlig fermentert drikk, og har en levende bakterieflora, som ifølge tilhengerne skal være sunn for kroppen. Det hevdes at kombucha skal virke rensende, og den er kjent som en «detox»-drikk.— Mye av immunforsvaret vårt handler om sunne tarmer. Kombucha er sterkt utrensende, og mange opplever at de forbedrer huden om de drikker det jevnlig. Fordi den er så sterkt rensende må man prøve seg litt frem med den i små doser. Om man har helseproblemer kan det være lurt å begynne litt rolig, sier hevder Mari Aakernes.

Skeptisk ekspert

Tilhengerne sier drikken er rik på antioksidanter og B-vitaminer.

Ernæringsbiolog Lise von Krogh i bramat.no forteller at hun ikke har funnet noen god næringsanalyse av kombucha, og at det derfor er det vanskelig å si om dette faktisk er en god antioksidant- og B-vitamin-kilde.

— Kombucha tilskrives mange helseeffekter, men dette er ikke noe som er blitt bekreftet gjennom studier på mennesker. Fordi den kan inneholde gunstige bakterier, probiotika, så kan det tenkes at den er gunstig for tarmflorasammensetingen. Men vi har ingen grunnlag som bekrefter alle helsepåstandene om drikken. Det er heller ingen godkjent helsepåstand på probiotika, sier von Krogh.

Siden dette er en levende bakteriekultur, er hygiene ytterst viktig, mener ernæringsbiologen.

— Friske personer kan nok trygt drikke kombucha, men har du svakt immunforsvar så bør du være forsiktig, særlig med hjemmebrygget.

Omdanner sukker til vitaminer og probiotika

Kombucha består av vann, te, sukker og eventuelt det man tilsetter av andre smaker. Deretter tilsetter man en såkalt SCOBY, som står for «symbiotic colony of bacteria and yeast».

Det er en bakteriekultur som lever av sukker. Den kan man ikke lage selv, men man må få den fra noen. For hver sats med kombucha, oppstår det en ny SCOBY, forklarer Frølich.

— SCOBY er en morplante, og under bryggeprosessen skaper den et barn som man kan bruke til neste sats. Man begynner med rundt syv prosent sukker i kombuchaen, men SCOBYen omdanner det til vitaminer og probiotika. Når kombuchen er ferdig er sukkerinnholdet på rundt to prosent, forteller han.

Sluttresultatet blir en drikk med rundt 0,2 prosent alkohol, omtrent det samme som kefir.

Plukker bær og blomster til kombuchaen

Etter at Mari Aakernes var på et kurs i januar, er de begge blitt hekta.

På toppen av pianoet inne i spisestuen på Løkka står det krukke med krukke med forskjellige smaker til brygging. De prøver seg frem med ulike smaker, og nå hjelper hele familien til med bryggingen i stuen.

— Det var en venninne av moren min som holdt kurs, og ga meg min første SCOBY. Man blir girene på dette, nå er det ingen vei tilbake. Det er kombucha for alle pengene, ler Aakernes.

 1. Les også

  Kjøttdeig fra frysedisken? Nei takk!

 2. Les også

  Bondens marked får «Oslo miljøpris» 2015

 3. Les også

  Lange ventelister for kortreist økologisk mat

Relevante artikler

 1. SPREK

  Kombucha er supertrendy, men ikke alle bør drikke det

 2. A-MAGASINET

  Konditoren tenker på mat hele tiden. Derfor har han alltid minst et forskningsprosjekt gående på kjøkkenet

 3. SPREK

  Harvard-blogg: Ti matvarer du bør ha i kostholdet ditt

 4. SPREK

  Vil du kutte ned på mat med tilsatt sukker? Her er 12 enkle råd.

 5. NORGE

  Lar du deg lure av slik matmerking? Sjekk 11 produkter

 6. OSLOBY

  Valgsirkus på hjemmebane