Osloby

Starter lederkurs for unge på Tøyen

Tøyen sportsklubb investerer i unge for å sikre fremtiden.

Tøyenakademiet har fått ideen om å kurse unge i frivillig arbeid fra Alnaskolen, som har uteksaminert 180 unge de siste syv årene. To av dem, Sahra Jaber og Sajandan Rutthira, har vunnet prisen for henholdsvis årets unge leder i 2010, og årets ildsjel i 2015 på idrettsgallaen. Begge var med på Tøyenakademiets første samling, her med varaordfører Kamzy Gunaratnam (Ap). Nicoline Haugsvær

 • Nicoline Haugsvær

Tøyen sportsklubb (TSK) trenger flere frivillige og har derfor startet Tøyenakademiet. Her kan unge nå bli kurset i alt fra ledelse og sosialt entreprenørskap til gatemegling og førstehjelp. Til gjengjeld får klubben frivillig arbeidskraft, samtidig som de skaper unge og engasjerte rollemodeller i nærmiljøet.

— Vi gir dem utdanning og de stiller opp som frivillige, forteller styreleder Karianne Hjallen.

Tirsdag var det oppstart for det første kurset. Tøyenakademiet har hatt 40 til intervju, der 21 personer mellom 15 og 24 år ble pukket ut.

Får erfaring fra store eventer

— Jeg har som mål å være produktiv hver eneste dag, og syntes dette virket interessant. Jeg vil hjelpe til med noe, og hjelpe noen, forteller Faraj Ahmad (24).

Faraj Ahmad (24) og Zuleyha Yesil (23) er blant de 21 som har fått plass på Tøyenakademiets føste kull. Nicoline Haugsvær

— Det er dritkult å få lov til å være med fra starten av på noe som kan være en stor mulighet for dem som bor på Tøyen, forteller Zuleyha Yesil (23).Hun vil at ungdom her skal være stolte av Tøyen, og synes det er fint å kunne gi barn her positive opplevelser de kan ha resten av livet.

Begge er blant de 21 heldige. Sammen med resten av deltagerne kan de vente seg ulike kurs, og erfaring med frivillig arbeid fra Miniøya, Øyafestivalen og X Games.

Før TSK ble stiftet sommeren 2015 fantes det ingen lignende fritidstilbud i nærheten. Styret kvernet rundt hvordan de kunne etablere noe varig.

LES OGSÅ:

Les også

Byrådet setter foten ned for omkamp om flyttingen av Munch fra Tøyen

Blåkopi av Alnaskolen

Svaret fant de på Furuset. Der har Alnaskolen hatt opplæring og rekruttering av unge frivillige i syv år, med stor suksess. De har uteksaminert 180 unge, og to av dem, Sahra Jaber og Sajandan Rutthira, har vunnet prisen for henholdsvis årets unge leder i 2010, og årets ildsjel i 2015 på idrettsgallaen. Begge var med på Tøyenakademiets første samling.

Jaber mener alle byer og tettsteder bør ha en form for Alnaskolen. Det er viktig å satse på den nye generasjonen fordi det er enklere å få implementert engasjement hos ungdommen.

— I tillegg er det et privilegium å få være med. Man får et kontaktnettverk, et diplom, og lærer ting man ikke lærer på skolen, forteller Jaber.

Tøyenakademiet er en blåkopi av Alnaskolen, gjort med tillatelse. - Men skal gjøres på tøyensk vis, forteller Sindre Andresen. Han kommer fra Furuset, men jobber nå på aktivitetsskolen på Tøyen skole og sitter i styret på TSK. Han tror Tøyenakademiet kan bygge rollemodeller slik at nærmiljøet kan løfte seg på egenhånd.

— Vi har jo de samme ledertalentene her som andre steder, de har bare ikke hatt et tilbud. Det er første gang de blir heiet på, forteller han.

Tøyenakademiet hadde 40 til intervju. Blant dem ble 21 plukket ut. På første møte fikk fe blant annet besøk av varaordfører i bystyret, Kamzy Gunaratnam. Nicoline Haugsvær

Først om fremst glede

Allerede første samling åpnet de hardt med foredragsholdere som lederen for X Games i Oslo, Henning Andersen, og varaordfører Kamzy Gunaratnam.

— Dette er Oslo på sitt beste, når ulike krefter og ressurspersoner kommer sammen. Vi ser jo hva som skjer med dem som har gått Alnaskolen, sier Gunaratnam.

Hun tror alle har dugnadsånd i seg, men det er viktig å tilrettelegge for det frivillige arbeidet. Nøkkelordet mener hun uansett er glede. Mange har et behov for å bidra og det skaper glede i fellesskap, tror hun, og viser til Rutthiras takketale da han ble tildelt prisen for årets ildsjel på idrettsgallaen sist lørdag: Idretten har gitt meg mye mer enn jeg har gitt den.

 1. Les også

  Tøyen-løfterne prøver seg på Carl Berner

 2. Les også

  Vil omskape Munchmuseet til en flerkulturell møteplass

 3. Les også

  Over 1300 lesere har sagt ifra om farlige veier for fotgjengere i Oslo

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nominert til Årets osloborger: Karianne Hjallen

 2. NORGE

  Kamzy Gunaratnam er ikke «kronisk norsk». Men hun elsker 17. mai.

 3. SPORT

  Idretten ble redningen for Sajandan (21): – Ingenting i livet føles riktig når skolen går galt

 4. A-MAGASINET

  Vil unngå at ungdom havner i trøbbel: Vi trengte andre forbilder enn de med gullkjeder og fine biler.

 5. SPORT

  Her er prisvinnerne på Sørlandet: Spydkjempen Andreas Thorkildsen hedret

 6. SPORT

  Håndballforbundet: – Spillerne kan ikke huske å ha hatt det så moro på norsk jord før