Osloby

Kjørte uten taxilapp i ni måneder - fengslet i 18 dager

For to år siden ble det avdekket over 30 falske taxisjåfører i Oslo. Nå er den første dømt til fengsel i 18 dager. Aktor er ikke fornøyd med dommen.

I flere måneder kjørte over 30 falske sjåfører taxi i Oslo. De ble tatt i 2014. Nå er den første domfelt i Oslo tingrett. Foto: Dag Grundseth

 • Wasim Riaz

Det var ikke politiet, men et av Oslos taxiselskaper som fikk mistanke om at noe var galt med sjåførkortene og gikk til politiet våren 2014. På bakgrunn av dette avdekket politiet at 34 personer hadde kjørt taxi i Oslo med falske kjøresedler. Samtlige ble tiltalt.

LES OGSÅ: Taxisjåfør svindlet kunder og kommunen

Alle taxisjåfører må ha en kjøreseddel som bevis på at man har bestått kjentmannsprøve, har god vandel og god nok helse til å kjøre taxi.

Nå har den første dommen falt i Oslo tingrett: En mann i 20-årene er dømt til fengsel i 18 dager. Han hadde kjørt passasjerer i ni måneder før han ble avslørt. Det er ventet flere slike dommer i løpet av høsten.

LES OGSÅ: «Hvis ikke kommunen gjør noe nå, vil taxiprisene gå til værs»

Nektet straffskyld

I retten kom det frem at sjåføren hadde betalt 30.000 kroner til en annen taxisjåfør for kjøreseddelen. Ifølge sin egen forklaring forsto han ikke at kjøreseddelen var falsk, og nektet straffskyld. Som et argument for dette kunne han fortelle at «forfalskningen ikke ble oppdaget ved rutinekontroll i trafikken».

LES OGSÅ: Tiltalt for taxijuks etter mafiaparagrafen

Retten mente derimot at den tiltalte forsto at kjøreseddelen var forfalsket. Blant annet fordi han hadde tatt kjentmannsprøve flere ganger uten å ha bestått. På bakgrunn av dette burde han ha forstått at han måtte avlegge og bestå prøver for å få taxiseddel.

Den høye prisen på 30.000 kroner burde også få han til å forstå at dokumentet var falskt, mener retten.

LES OGSÅ: Kunden skulle spy - taxisjåfør fikk P-bot

Aktor: Vurderer anke

Politiadvokat Bente Vengstad hadde lagt ned påstand om fengsel i 60 dager og inndragning av 100.000 kroner fordi mannen hadde tjent 185.000 kroner som falsk taxisjåfør.

Retten valgte å dømme sjåføren til fengsel i 18 dager. Han får også beholde mesteparten av lønnen da retten har bestemt at det skal inndras 20.000 kroner. Dette blant annet fordi «arbeidsinntektene har vært fullt beskattet og at inntektenes størrelse ikke har vært uvanlig store».

LES OGSÅ: Må jobbe 12 timer seks dager i uken

– Resultatet ble som vi hadde trodd, men straffen ble lavere enn det vi hadde påstått. Nå skal flere slike saker opp i retten i disse dager. Vi vil avvente og se hva resultatet blir, men vi vurderer å anke dommen på grunn av straffen, sier Vengstad.

Hun vil også være aktor når rettssaken mot bakmennene starter 6. september. Bakmennene er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen.

Forsvarer: Bra resultat

Advokat Bjørn Rudjord var mannens forsvarer i retten. Han er fornøyd med resultatet.

– Dommen ble en god del mildere enn aktors påstand, men det var også forventet. Vi kommer ikke til å anke, sier Rudjord.

LES OGSÅ: Roger Pettersen: Det er på tide å våkne i taxikøen

– Vil det ikke være naturlig å anke med tanke på at din klient nektet straffskyld?

– Han visste at det var noe ulovlig her et eller annet sted, men ikke helt hva det var, svarer Rudjord.

 1. Les også

  53 asylsøkere kom med taxier til asylmottak

 2. Les også

  Byrådslederen i Oslo krever lovendring mot taxijuks

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Var dømt for gruppevoldtekt - kjørte taxi i Oslo

 2. OSLOBY

  Kjørte taxi med falsk kjøreseddel – ble frikjent og får beholde pengene

 3. OSLOBY

  Over 1000 nye taxisjåfører i Oslo har ikke bestått noen prøve

 4. OSLOBY

  Taxisjåføren kjørte barn med spesielle behov i flere år. Nå er han dømt for seksuell handling mot ett av dem.

 5. OSLOBY

  Taxisjåfør slo til passasjer - må i fengsel

 6. FOTBALL

  Aktor ber om tre måneders fengsel for Bendtner