Osloby

Slik jobbet politiet med gisselaksjonen

I over fem timer arbeidet politiets spesialstyrker intenst med å løse den dramatiske gisselaksjonen i Oslo. På gaten oppdaget folk ingenting.

En politimann fra Beredskapstroppen holder vakt ved personalinngangen til hotellet. Det var lite synlig politi rundt åstedet mens aksjonen pågikk. Lars Magne Hovtun

 • Henrik Arneberg
 • Alf Ole Ask

Mannskap fra Beredskapstroppen gjør seg klare utenfor hotellet. Lars Magne Hovtun

Mannskap fra Beredskapstroppen gjør seg klare utenfor hotellet. Heiko Junge/NTB Scanpix

Klokken 10.12 mandag formiddag får politiet telefonen fra resepsjonen i Clarion Hotel Royal Christiania ved Jernbanetorget.

Truet med bombe og holdt gissel

En 41 år gammel østeuropeisk mann sendte en lapp ned til resepsjonen. Der kom gisseltageren med sine krav: Fritt leide, en bil og én million euro i kontanter.

En renholder ved hotellet er tatt som gissel, og gjerningsmannen sier han har plassert en bombe med fjernutløser et sted i sentrum.

I frykt for å miste kontroll over situasjonen, la politiet fullstendig lokk på nyheten om den dramatiske situasjonen.

I fullstendig stillhet mobiliserte de imidlertid en stor aksjon. Medier som kom til åstedet før situasjonen var avklart, ble bedt om ikke å røpe hvor det var.

I den første meldingen, som ble publisert på Twitter nesten fire timer etter de første meldingene kom inn til politiet, sto det at det var en «uavklart og fastlåst situasjon på en adresse i Oslo». Da hadde mediene begynt å omtale saken.

Politiet var lite synlig

Rundt åstedet var det svært få synlige politifolk og politibiler. Bare Beredskapstroppens sivile kjøretøy røpet at noe var i gjære, der de var hastig parkert i en bakgate ved hotellet.

De bevæpnede politifolkene på stedet var kledd i sivile klær og vekket liten oppsikt.

Få personer ble evakuert fra hotellet

Rundt klokken 14.30 var Aftenposten i kontakt med ansatte på hotellet. De oppga at de ikke visste at det pågikk en aksjon på hotellet der de jobbet.

— Vi har en sivil tilnærming. Det er en del av konseptet, for ikke å få for mye oppmerksomhet i en slik situasjon, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Politiets spesialtrente gisselforhandlere var tungt involvert i aksjonen. I fjor var tjenestemennene i Krise— og gisselforhandlertjenesten i aksjon over 115 ganger. Også politiets bombeeksperter ble involvert.

Kun noen få personer ble evakuert fra hotellet, opplyste politiet under en pressekonferanse mandag kveld, mens de fleste gjestene og ansatte fortsatte som normalt.

— Vi foretok en delvis evakuering av hotellet. Vi fikk tidlig opplysninger som tilsa at det var et adekvat tiltak. Det er en vurdering politiet må ta fortløpende. Vi gikk bredt ut totalt sett, men vi ønsker heller ikke å påføre samfunnet større kostnader enn det situasjonen krever. Det er en avveining. Vi er bekvemme med hva vi gjorde og ikke gjore i situasjonen, sier Fredriksen.

- Ble tidlig klart at det ikke var en bombe

Under og etter pressekonferansen mandag var stabssjef Fredriksen svært forsiktig med å kommentere gisselforhandlingene, men understreket at det ikke er grunn til å være bekymret for en bombe.

— Det ble tidlig klart i forhandlingene at han hadde lite kunnskap om den typen ting. Han vedgikk også etter hvert at dette ikke var reelt. Vi fortsetter å etterforske saken, men det er ingenting ved ham som tilsier at det finnes en bombe, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten, og understreket nok en gang at det ikke er grunn til bekymring rundt dette.

Stor Nobel-beredskap

Det ble tidlig klart at gisselaksjonen ikke hadde sammenheng med Nobelprisen, som skal deles ut onsdag denne uken. Ifølge Fredriksen, kjente ikke gisseltageren en gang til arrangementet.

VIP-gjestene til Nobelprisutdelingen er allerede godt beskyttet av politiet. Det er uklart om gisselaksjonen førte til at bevoktningen ble ytterligere skjerpet. Samtidig som aksjonen pågikk fløy et helikopter fra Forsvaret lav over Oslo sentrum, og en skarpskytter kunne lett observeres gjennom den åpne sidedøren. Dette helikopteret var trolig en del av sikkerhetsopplegget rundt VIP-gjestene.

Fredriksen sa på pressekonferansen at deler av de store ressursene som er ute i forbindelse med arrangementet, ble omdisponert for å håndtere situasjonen.

Overga seg frivillig

Politiet opplyser at han fremsto som psykisk frisk og rasjonell i situasjonen. Forhandlingene foregikk på engelsk.

Etter flere timer med forhandlinger, ble 41-åringen overtalt til å gå ut av rommet i fjerde etasje. Der ble han pågrepet av personell fra Beredskapstroppen uten dramatikk.

Politiet fant da et elektrosjokkvåpen og en kniv, som han hadde brukt til å true gisselet.

Avhørt mandag kveld

Mannen ble avhørt mandag kveld. Den siktedes advokat, Tor Kjærvik, hadde ennå ikke fått møtt sin klient da Aftenposten var i kontakt med ham mandag kveld, og kunne derfor ikke kommentere saken.

Politiet har heller ikke gått ut med hva som var mannens motiv.

— Etterforskningen får vise hva som var det egentlige motivet hans, og hvor rasjonelt dette antas å være. Men det er klart at det er et økonomisk motiv når du ber om én million euro. Det er nok en del av det, sa Fredriksen i Oslo politidistrikt til Aftenposten. Dette var før mannen ble avhørt mandag kveld.

Den siktede skal ikke ha tilknytning til noen organisasjon, hverken politiske eller terrororganisasjoner.

41-åringen sjekket inn på hotellet 3. desember.

Gisselet er preget av hendelsen

Gisselet skal være fysisk uskadet, men svært preget av hendelsen.

Kommunikasjonsdirektør i Chioce Hotels, Christine Viland, sier til Aftenposten at fokus fremover blir å ivareta gjester og ansatte ved Clarion Hotel Royal Christiania.

— Vi har ikke så mye å si om situasjonen og hendelsesforløpet utover det politiet har fortalt. Men vi har gode rutiner når det gjelder å følge opp slike situasjoner. Fokus nå er de som er blitt berørt av episoden, sier hun.

 1. Les også

  Gisseltaker på Oslo-hotell krevde én million euro

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 2. NORGE

  I nesten seks år har de vært tause. Nå forteller politifolkene for første gang om de avgjørende minuttene i den omstridte Utøya-aksjonen.

 3. NORGE

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 4. VERDEN

  Slik opplevde politifolkene dramatikken da de åpnet hotelldøren med brekkjern

 5. VERDEN

  SISTE: 18 bekreftet drept i Kabul -nordmann skal få medisinsk behandling

 6. VERDEN

  Flere personer anholdt i to politiaksjoner i Stockholm lørdag kveld