Osloby

Oslo i tre dimensjoner

Plan- og bygningsetaten har tatt en utskrift av nesten hele Oslo. Byen slik den er og slik den skal bli er printet ut på en 3D-printer i størrelsesforhold 1:1000.

De gule områdene viser hva som kommer, som (fra venstre) Filipstad, Bjørvika, Løren og resten av Hovinbyen. Kartet er printet ut i målestokk 1:1000. Foto: Dan Petter Neegaard

 • Kjersti Flugstad Eriksen

Laserdata gir en detaljeringsgrad som er fascinerende, mener enhetsleder Stein Moen. Foto: Dan Petter Neegaard

Modellen står hos Plan— og bygningsetatens lokaler på Grønland. Den er ikke spesielt billig. Med testing og materialer fra 2009 og frem til nå anslår etaten at det har kostet 900.000 kroner.

Og hva skal den egentlig brukes til?

— Poenget er at det ofte er lettere å få oversikt med fysiske modeller. Det gir en helt annen oversikt over virkeligheten. I tillegg er dette en form for utviklingsprosjekt, sier etatsdirektør i Plan- og bygniingestaten Ellen S. de Vibe. For akkurat hvordan de skulle gjøre det, visste de ansatte i Plan- og bygningsetaten ikke helt sikkert før de begynte.

Siden mars har de printet ut biter av Oslo. Tilsammen 360 biter er printet ut, tilsammen 21 kvadratmeter Mini-Oslo.

Les også:

Les også

Vil bygge høyere og tettere i Holmenkollen

Fønet med hårføner

Stein Moen, enhetsleder for plan— og temakartenheten i Plan- og bygningsetaten, sier at de har funnet ut av hvordan de skulle gjøre det litt på egen hånd. Oslo kommunes tekniske grunnkart har gitt informasjon om veier og bygninger. Terrenget i Oslo er kartlagt med flybåren laser, der lydpulser sendt fra fly brukes til å kartlegge topografien svært nøyaktig. Det ga detaljerte 3D-utskrifter.

— Laserdata gir en detaljeringsgrad som er fascinerende, sier Stein Moen.

— Du kan til og med se at fotballbanen heller litt, slik at vannet kan renne av, sier Moen.

3D-printeren spytter ut byen i farger. Utskriftene støvblåses, varmes opp, dyppes i voks og fønes med en helt vanlig hårføner. Hele modellen står på et hjemmesnekret stativ skåret ut med laserskjærer, naturlig nok.

Les også:

Les også

- Vippetangen blir neppe noe nytt Tjuvholmen

Litt av Monolitten

Ikke absolutt hele byen er med. Plinten strekker seg fra Bygdøy, Filipstad og Vigelandsparken i vest, til Østensjøvannet, Brobekk og Refstad i øst.

De begynte i Bjørvika, og utskriften viser ikke bare det som eksisterer, men også noe av det som skal bygges, som Lambda, Deichman, boligblokkene som skal ligge foran Barcode og nye bussterminalen, som etter all sannsynlighet skal ligge over skinnene på Oslo S.

Også det som er så tidlig i planleggingen at det ikke finnes tegninger ennå, er markert. Utenfor sentrum er store områder sør i Groruddalen, Løren og Hovinbyen, markert som utbyggingsområde.

— Her kan vi se størrelsen på Ensjø i forhold til resten av byen, sier de Vibe.

Plan- og bygningsetaten hadde en modell tidligere også, men den var mye vanskeligere å oppdatere. Og 3D-printerne har fått flere oppdrag for andre i etaten, blant annet for gruppen som planlegger utbygging av Tøyen. Modellen skal oppdateres etter hvert som byen endres.

- Kanskje det bør være en forutsetning for arkitektkontorene at de oppdaterer modellen når de har en ferdig modell, sier de Vibe.

Se Plan- og bygningsetatens egen video av printeprosessen på Youtube.

Les også:

 1. Les også

  Dette er kandidatene til Oslos ariktekturpris

 2. Les også

  Grønne salderingsposter

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Tusenvis av boliger på vent i Oslo - slik svarer utbyggerne: – Nesten litt frekt at kommunen lurer på hvordan vi kan «få opp farten»

 2. OSLOBY

  Oslos nye byplansjef: – Jeg er avventende til hvordan det blir å leve med fasaden på det nye Munchmuseet

 3. OSLOBY

  Ruter om arbeidet med Fornebubanen: – Uforutsigbart og irrasjonelt

 4. OSLOBY

  Kommunen vil ha seks etasjers blokk der huset hans står

 5. OSLOBY

  Oslo kommune godkjente planen der utbygger oppga feil solforhold. Nå krever Høyre strengere praksis.

 6. OSLOBY

  Familien kjøpte hus, syv år senere fikk de den urovekkende beskjeden om storutbyggingen i nabolaget