Onsdag har byrådsleder Stian Berger Røsland (H) innkalt til pressekonferanse. Før dette har han møtt politimester Hans Sverre Sjøvold for å diskutere hvilke tiltak som kan gjøres for å få bukt med de mange ranene som er begått i hovedstaden de siste månedene.
Røsland åpnet med å rose politiet for sin innsats. Han presenterte flere tiltak kommunen nå vil gjennomføre for at folk skal følge seg tryggere.
- Flere Oslo-vakter: Bemanningen dobles. Det blir tre dobbeltpatruljer på dagtid, og seks på kveldstid.
- Mer synlighet: Personer som er ute nattestid, som skjenkekontrollører og uteseksjonen, skal bli mer synlige i bybildet.
- Mer kunnskap: Et forskningsprosjekt skal gi mer kunnskap om hvem og hvorfor ranene begås.
- Bedre kollektivtilbud: Tilbudet om natten skal bli bedre, og det skal også være busser i beredskap ved stor pågang. Har du selv blitt utsatt for ran den siste tiden? Ta kontakt med Aftenpostens journalist.
— Oslo-vaktene er ikke politifolk, men vi tror at det å ha godt synlige, voksne og edru personer i bybildet bidrar til større trygghet, sier Røsland. Også vaktholdet ved taxi-holdeplassene skal styrkes.
— Vi går nå inn i julebordsesongen, noe som bidrar til at ekstra mange er ute. Vi kommer derfor til å sørge for både vakthold og bemanning på de sentrale taxiholdeplassene om natten i de mest hektiske periodene.
Flere politifolk
- Situasjonen knyttet til personran i Oslo har vært krevende den siste tiden, og antall ran har gått mye opp de siste månedene, sier Sjøvold. Han sier politiet har satt inn ekstra ressurser, både for etterforskning og for å kunne reagere raskt når meldinger om ran kommer inn.
Oppmerksomheten rundt de mange ranene har ført til at politiet har fått flere anmeldelser, også på ran begått helt tilbake til 2012. Det samme skjedde da det var mye oppmerksomhet rundt overfallsvoldtekter, sa Sjøvold.
— Vi har styrket bemanningen på etterforskning og patruljering. Vi bruker også mye tid på å analysere data, så vi kan vite hvor og når ran skjer, og hvem som begår dem, sier Sjøvold.
Ønsker mer
Varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) var tilstede på pressekonferansen. Hun ser seg fornøyd med tiltakene Røsland presenterte, men mener samtidig at sosialpolitikken til de borgerlige må bli bedre.
— Tiltakene byrådet skisserer er gode, men jeg tror ikke det er nok. Vi må følge opp de som har begått ran mye tettere fra barnevernets og kommunens side, sier hun til Osloby.
Hun etterlyser også en raskere behandling fra barnevernet og i rettssystemet.
— Det er viktig fordi mange av gjerningspersonene er såpass unge, sier hun.
Føler seg utrygge
En meningsmåling gjennomført for VG viser at halvparten av Oslos borgere føler seg utrygge.
Det som er blitt omtalt som en ransbølge i mediene har ført til krav om handling fra politikere på nasjonalt og lokalt nivå. Til TV2 sier Røsland at han ser for seg at skjenkekontrollører og parkeringsvakter i Oslo kommune kan brukes for å være mer synlig i bybildet om kvelden.
— Jeg er sikker på at vi vil kunne drive dette tilbake, slik vi har gjort før, sier Røsland til TV2.
Røsland tar videre sterk avstand fra all form for borgervernsvirksomhet og borgere som tar loven i egne hender.
— Jeg forstår frustrasjonen ved at folk blir ranet på åpen gate, men jeg forstår ikke at noen tror de kan håndtere det selv. Håndhevelse av loven skal etterlates til politiet, sier han til Osloby.
Økning i antall ran
Søndag kveld la politiet frem tall over anmeldte ran i Oslo for november, oktober og september. I løpet av årets ti første måneder har det vært en økning på 11,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.
I september kom det inn 103 anmeldelser for ran, i oktober 120. Frem til søndag forrige uke hadde Oslo politidistrikt mottatt 58 anmeldelser.
22 antatte gjerningspersoner er identifisert for ranene i november. Ni var under 18 år, mens 14 hadde norsk statsborgerskap.
Likevel vil ikke politimester Sjøvold kalle situasjonen for en ransbølge.
— Det er feil å kalle det en ransbølge. Vi opplever mange ran nå i høst, men tidligere i år opplevde vi nesten ingen ran. Dessuten har vi hatt flere ran i samme periode tidlgiere år. Dette er ikke noe ekstraordinært, sier han.