Osloby

MC-ambulansen må stå i garasjen

 • Espen Hofoss

Kristian Adolfsen husker ingen ting av det siste døgnet før han fikk hjertestans rett ved operaen under Oslo maraton 2011. Adolfsen overlevde takket være kjapp utrykning fra MC-ambulansen. I år skal beredskapen kuttes kraftig. ESPEN HOFOSS

 • Hadde det ikke vært for MC-ambulansen, hadde jeg vært stein død, sier Kristian Adolfsen (51). Men motorsykkelen som rykket ut 972 ganger i fjor, blir antagelig parkert på grunn av pengemangel.
 1. september 2011 deltar Kristian Adolfsen i Oslo maraton. Syv kilometer før mål kollapser han, og blir liggende uten puls. Tre jenter ser hva som skjer, og får varslet 113.

Denne dagen er den erfarne paramedicen Thor-Raymond Oldernes på vakt. Med motorsykkel klarer han å manøvrere seg gjennom stengte gater og folketrengsel. Oldernes er fremme hos Adolfsen få minutter etter at 113 er blitt varslet. Han ser raskt hva som har skjedd, og setter hjertestarter på Adolfsen. På dette tidspunktet har Adolfsen vært død i seks minutter.

To uker etter blir mosjonisten utskrevet fra sykehuset, frisk som en fisk.

— Hadde det ikke vært for MC-ambulansen hadde jeg vært stein død. Eller enda verre: hjerneskadet og pleietrengende, sier Adolfsen, tilbake på stedet der han falt om.

— Jeg kan ikke få takket Oldernes og de tre jentene nok.

Redder liv hver dag

Adolfsen er ikke den eneste som kan takke MC-ambulansen for livreddende innsats. I mai i fjor var den først på stedet ved en badeulykke i Hvervenbukta. En 4 år gammel gutt lå i vannet to minutter før han ble oppdaget av andre badegjester. MC-ambulansen fikk i gang puls og pust på gutten, før han ble hentet med luftambulanse. Gutten overlevde.

I fjor hadde MC-ambulansen 972 utrykninger.

Livreddende innsats til tross: I mars fikk de ansatte som de siste årene har betjent MC-ambulansen beskjed om at det ikke blir egen turnus for sykkelen i år.

Det får tillitsvalgt Thomas Renngård til å reagere kraftig.

For tiden står MC-ambulansen vinterlagret i en garasje, der den venter på omlakkering. Det er ikke sikkert den kommer ut igjen med det første. Rolf Øhman

— Akuttklinikkens ledelse har gjort en dårlig prioritering når de fjerner en enhet som beviselig utgjør en forskjell på liv og død, mener Renngård.- MC-ambulansen har overlegen fremkommelighet og responstid i bymiljø. De er ofte først fremme, og kan redde liv og gi viktige beskjeder videre til AMK og andre enheter. Vi har allerede investert store beløp i motorsykler, utstyr og utdanning av paramedics med spesialkurs i MC-utrykning. Senest i fjor kjøpte man ny sykkel for 300.000 kroner. Da er trist å kutte et så godt tilbud til befolkningen, mener Renngård.

Svekker beredskapen

I fjor var MC-ambulansen bemannet med egen paramedic på dag og kveldstid hele sommerhalvåret. Lønnskostnadene var mellom 2–3 millioner kroner i året. I år skal MC-mannskapet inn i ordinær ambulanseturnus. Det er foreløpig uklart om og når sykkelen blir bemannet.

— Dette vil svekke beredskapen i Oslo betydelig i sommer, hevder Renngård.

Les også

Skrøt av Legevakten og fikk 11.000 tomler opp på Facebook

— Det var vel ikke meningen at beredskapen skulle bli dårligere etter 22. juli 2011? Man kan ikke sette prislapp på en slik tjeneste. Beredskap koster hva det koster. Redder man kun ett liv, er MC-ambulansen samfunnsøkonomisk lønnsom, legger han til.Kristian Adolfsen er enig. Først et kvarter etter at MC-ambulansen var på plass da han kollapset under Oslo maraton, ble Adolfsen hentet av ordinær ambulanse.

— MC-ambulansen er noe av det mest lønnsomme de har i norsk helsevesen. Tenk hvor mye jeg hadde belastet samfunnet hvis jeg hadde blitt hjerneskadet, havnet på et hjem og vært pleietrengende.

Adolfsen har jobbet for fullt siden han ble utskrevet fra sykehus. Sammen med sin bror driver han Adolfsen group, som eier eller diver hoteller, skianlegg, sykehjem, pasienthoteller, barnehager og eiendomsutvikling.

— Jeg og mine selskaper betaler mye mer skatt enn det koster å drive den ambulansetjenesten, så der har de fått god avkastning, sier Adolfsen.

Skylder på mannskapsmangel

Ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus sier de jobber intenst for å finne en god løsning for MC-ambulansen.

Ifølge avdelingsleder Bjørn Karr er det ikke utelukkende økonomiske årsaker til at MC-ambulansen ikke får full bemanning i år. Han sier høyt aktivitetsnivå og mangel på personell er den viktigste årsaken til MC-kuttet.

- Vår hovedoppgave er å drive ambulansetjeneste med ordinære ambulanser. Det er det vi må prioritere, sier Karr .

OSU forsøker nå å få til mest mulig driftstid på MC-ambulansen uten at det går ut over den ordinære akuttambulansen. Hvor mye sykkelen eventuelt vil være i tjeneste, er for tidlig å si.

Les også

Nær 900 pasienter må vente fire uker ekstra på operasjon

— Det er et puslespill vi ikke er ferdige med. Tidligere har vi greid å sette av tid og mannskap til motorsykkelen gjennom andre typer tiltak og slakk i turnusen. I år har vi det betydelig strammere når det gjelder bemanning. I det siste har vi kjørt med to ekstra ambulanser hver dag fordi aktiviteten har vært så høy. Personelltilgangen er ikke slik at vi uten videre kan frigjøre dem som skal bemanne motorsykkeltjenesten, sier Karr. Han understreker at sykkelen er et utmerket tiltak.- Det er den eneste operative enheten hvor vi har forskningsbasert dokumentasjon på at den er nyttig – at vi sparer tid ved utrykning. Men det er både fordeler og ulemper med MC-ambulansen. Det finnes situasjoner der rask transport fra skadested er viktig. Det kan ikke motorsykkelen håndtere. Det er ikke slik at vi kan erstatte en ordinær ambulanse med en MC.

- Vil ikke dette gå ut over ambulanseberedskapen i Oslo og folks liv og helse?

— Bemanningen på MC-ambulansen har variert fra år til år. Den er et godt bidrag, men hovedvirkemiddelet vårt er ordinære ambulanser. Det er personellets kompetanse som er den livreddende faktoren. Bilene er i de fleste tilfeller like raskt fremme som sykkelen, men i enkelte situasjoner, som i parkeringshus, parker og i rushtiden, har MC-ambulansen en definitiv fordel, medgir Karr.

 1. Les også

  Motstand mot halvering av 110-sentralene i Ap og Sp

 2. Les også

  - Uakseptable legevaktforhold i Oslo

 3. Les også

  Oslo legevakt overså alvorlige feil på el-anlegget

MC-paramedic André Hagen har opplevd å redde tre personer fra hjertestans i løpet av en vakt, fordi han var først på skadestedet med motorsykkelen. Nå kutter ambulanseavdelingen ved Oslo universitetssykehus ut MC-turnusen. I bakgrunnen tillitsvalgt Thomas Renngård. ROLF ØHMAN

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Her er skibokforfatternes markatips

 2. OSLOBY

  «Hva Oslo er? MMM!»

 3. OSLOBY

  Legger bort miljøfartsgrenseskilt - nå skal veiene i stedet vaskes

 4. OSLOBY

  Regelendring kan gi frislipp for skogshugst i Marka

 5. OSLOBY

  Manglerud Star-lederens anke avvist av lagmannsretten

 6. OSLOBY

  Kraftig brann i Oslo-bygård. 22 personer evakuert.