Osloby

3439 P-gebyr på en plass

Visste du at det ikke er lov å parkere på denne plassen rett ved Oslo S? Hvis svaret er «nei», så er du ikke alene. Hele 3439 bilister fikk parkeringsgebyr på Christian Frederiks plass i fjor.

Denne bilisten hadde vært borte i over 20 minutter da Lasse Beichmann fra Trafikketaten la et parkeringsgebyr på 500 kroner på frontruten. Christian Frederiks plass ved Oslo S har i årevis slitt med feilparkeringer. WASIM K. RIAZ

 • Wasim K. Riaz

–Unnskyld, kan jeg stå her i 10 minutter? spør Thore Fredrik Grüner idet han ser vaktleder Lasse Beichmann fra Trafikketaten.

Beichmann står på Christian Frederiks plass (også kjent som Plata) ved Oslo S. Ved innkjøringen står det et skilt som forteller at det er parkeringsforbud her. Dermed er det bare av— og pålessing og varelevering som er tillatt. Likevel parkerer veldig mange på plassen for å følge noen til og fra toget. 3439 av disse fikk gebyr på 500 kroner i fjor. Og det var her Trafikketaten skrev ut flest gebyrer i 2009.

–Jeg må innrømme at jeg har stått her flere ganger, men har aldri fått gebyr. Jeg visste ikke at det er parkeringsforbud her, og la heller ikke merke til skiltet. Sånn sett kunne det ha vært bedre skilting på stedet. Akkurat nå fungerer plassen som pengebinge for Trafikketaten, påpeker Grüner som får råd om å kjøre ned til parkeringshuset under Oslo S.

–Jeg er her ofte for å kjøre kona, og vil nok gamble på å stå her også i fremtiden, sier Grüner før han kjører til parkeringshuset.

Thore Fredrik Grüner har ved flere anledninger parkert på Christian Frederiks plass for å hjelpe kona til og fra toget. Men når Lasse Beichmann fra Trafikketaten er på vakt, kjører Grüner til parkeringshuset ved siden av. FOTO: WASIM K. RIAZ

Soneskilt

Også et par av de andre som spør om de kan parkere her, blir henvist til parkeringshuset. Og de fleste er ekstra varsomme med å sette fra seg bilen når Beichmann er på vakt. Likevel får en bilist gebyr.

–Jeg venter litt før jeg skriver ut gebyret, men i utgangspunktet er det ikke tillatt å forlate bilen. Dette er en plass som må fungere godt. Når toget fra Bergen kommer, er det kø av biler til rundkjøringen, forteller Beichmann.

Mange bilister overser skiltet som står rett ved innkjørselen, noen meter før plassen.

–Skiltingen er etter skiltnormalen. Dette er et soneskilt, og det er ikke lov å ha skilt innenfor sonen. Men nå jobber vi for å få på plass et opplysningsskilt.

Da Aften besøkte Christian Frederiks plass en tidlig ettermiddag, var det godt med plass for biler. Men når Bergens-banen kommer, er det kaotisk her. FOTO: WASIM K. RIAZ

Sperrer trikken

Også Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset og Skovveien ved krysset Frognerveien er problemområder med over 2000 gebyrer i fjor. Selv i den lille gatestubben Nedre Vollgate ble det registrert 316 feilparkeringer. I Thereses gate skaper feilparkeringer store problemer for trikken.

–Av alle gater i Oslo er Thereses gate det stedet der trikken oftest må kontakte Trafikketaten for å få hjelp når den ikke kommer videre på grunn av feilparkerte biler. I løpet av 2009 skjedde dette hele 80 ganger, og tilsammen måtte trikken stå og vente i 800 minutter, forteller Kari Eliassen, kommunikasjonsdirektør i Trafikketaten.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  De skriver færre gebyrer nå enn i 2011. Men fortsatt blir noen forbanna.

 2. BIL

  Lei denne gule lappen? Åtte tips for å unngå parkeringsbot.

 3. OSLOBY

  Det blir dobbelt så dyrt å parkere feil - hilsen Regjeringen

 4. OSLOBY

  Rundt 1800 parkeringsplasser skal fjernes i Oslo de neste årene

 5. OSLOBY

  Har du feilparkert? Nå får P-vakten melding om det på sin mobil.

 6. OSLOBY

  «Alle de tingene som har lokket deg til å kjøpe elbil, blir bare borte»