Osloby

Yngrebølge gir Oslo pengeproblemer

For å kunne bygge mange nok skoler i årene fremover, vil byrådet kutte driftsbudsjettet med nær en halv milliard kroner.

Oslo-skolen trenger mange flere klasserom de neste årene. Det merkes på budsjettet. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

 • Espen Hofoss

Oslo vokser i rasende fart, og det er særlig barn og unge det blir flere av. Dette skaper hodebry for byrådet, som i dag la frem sitt budsjettforslag for 2013.

— Tidligere har det vært snakk om at Oslo må bygge ett klasserom i uken for å møte elevtallsveksten. De kommende fire årene bygger vi to klasserom i uken, sier finansbyråd Kristin Vinje (H).

Les også

Deichman sprekker med 340 millioner

I løpet av de neste fire årene må det lages 11000 nye elevplasser. Det tilsvarer investeringer på 11,8 milliarder kroner. Det meste av utbyggingen skal lånefinansieres. Totalt vil Oslo i 2013 få en gjeld på hele 28,7 milliarder kroner. Økte rente— og avdragskostnadene gjør at det blir mindre igjen til å drifte byen. Økte pensjonskostnader spiser også av kommunens driftsbudsjett.

Skjermer skole og Ruter

Totalt kuttes driftsbudsjettet med 450 millioner kroner – 130 millioner mer enn det som ble varslet i fjor.

I praksis er tre områder skjermet for kutt: skolebudsjett, kollektivtrafikk og samarbeid med frivillig sektor. Kuttene fordeles jevnt på kommunens øvrige områder .

Skolenes driftsbudsjett økes med 237 millioner – en realøkning på 12 millioner.

Mer plass på T-banen

Innenfor kollektivtrafikk økes beløpet for kjøp av transport fra Ruter med 60 millioner – til 1,54 milliarder kroner. Ifølge samferdselsbyråd Ola Elvestuen(V) gir det en realvekst på 17 millioner.

Byrådet lover flere avganger på noen av byens trangeste T-baner. Foto: AP

Pengene går blant annet til avganger hvert 7. minutt på linje 2 til Østerås, samt flere seksvognstog på Furusetbanen og Grorudbanen.Elvestuen hevder kollektivbudsjettet neste år er nok til å ta økningen i antall passasjerer. Så langt i 2012 har antall kollektivreisende økt med 4,8 prosent i Oslo.

Tungt for bydelene

Budsjettkuttene går særlig ut over bydelene, som har ansvar for barnehager, barnevern og sykehjem. Bydelene og lokalpolitikerne får 316 millioner kroner mindre å rutte med neste år i byrådets forslag.

— Det blir nok ikke applaus og jubel der, innrømmer byrådsleder Stian Berger Røsland (H).- Men dette er ingen overraskelse. At bydelene vil få strammere rammer, er langt på vei varslet, legger han til.

Røsland karakteriserer budsjettet som stramt, men mener at innbyggernes behov likevel blir godt ivaretatt.

- Kan ikke prioritere alt

— Med så store investeringer klarer vi ikke å prioritere alt. Nå har vi klart å opprettholde driftsbudsjettet for kollektivtrafikk og skole. Det var ikke opplagt at vi skulle klare det, mener Berger Røsland.

Stian Berger Røsland Foto: Braastad, Audun/NTB scanpix

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) mener bydelene har store muligheter til å gi folk gode tjenester på en rimeligere måte.— Vi var nettopp på besøk i Odense og så hvordan de gjennom forebyggende helsearbeid har klart å la eldre bo hjemme lenger. Det har ført til lavere sykehjemsutgifter. En slik utvikling vil være bra både for de eldre og for Oslo kommune, mener Kvalbein.

Byrådet innleder nå budsjettforhandlinger med Fremskrittspartiet. Bystyret vedtar endelig budsjett i desember.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Høyre: – Glad for at «rare» SV og MDG-forslag er vraket

 2. OSLOBY

  Utsetter de største rødgrønne valgløftene og skrur parkeringsavgiftene i været

 3. OSLOBY

  Rødt sikrer flertall for Oslo-budsjettet

 4. OSLOBY

  8 ting du vil merke i Oslo-budsjettet 2018: Dyrere parkering, gratis AKS, dyrere søppel

 5. KOMMENTAR

  Budsjettet er ansvarlig nok til at det ikke kan kalles et valgkampbudsjett

 6. OSLOBY

  Opposisjonen om budsjettet: – Man drar gullkortet og glemmer morgendagen