Osloby

Oslo før: Marked i vinterkulda

Mens vi hutrer og lengter etter sommeren, kan vi jo varme oss ved tanken på at Oslo uansett kuldegrader hadde vintermarked i flere hundre år.

I middelalderen strømmet folk til vintermarkedet både til lands og til vanns; da gjorde isen det lettere for bøndene å frakte varene til Oslo torg der de kunne selge dem fritt. Karl-Fredrik Keller (illustrasjon)

 • Leif Gjerland
  Historieformidler

Da Oslo vokste frem, fra ca. år 1000, dannet isen en vei der folk, hester og sleder lett og raskt kunne ta seg frem. Slik vokste det frem et årlig vintermarked på middelalderbyen Oslos torg.

Vintermarked på Stortorvet. Tradisjonen med et årlig vintermarked fortsatte i 1800-tallets Christiania, selv om den egentlige begrunnelsen for å ha det på vinteren kanskje var vekk. Ludvig W. Th. Bratz/Oslo Museum (illustrasjon)

Sleder med varer

På Oslo torg kunne bøndene selv selge direkte til byfolket. Fra viden omkring kom det derfor sleder lastet med salgsvarer over isen.
Boken «Det var en gang en by» fastslår verdien av dette vinterfenomenet slik:

«Vi kan ikke si helt bestemt om det var det eldgamle vintermarkedet som først gjorde Oslo til en by, men gjennom hele middelalderen ble allslags varer fra inn- og utland omsatt her av flittige kjøpmenn».

Marked i middelalderbyen

Til å begynne med ble det årlige markedet holdt en gang utpå senvinteren mens isen ennå bar. Etter hvert ble markedet lagt til den årlige fastelavn, det vil si tiden før fasten. Også etter at folk i 1624 var blitt kommandert over til å bo i Christiania, holdt vintermarkedet til i den gamle middelalderbyen.

I 1640 flyttet så hele vintertradisjonen også over til Christiania. Først ble det etablert på Christiania torv. Fra 1736 ble avholdt på det da nyetablerte
Stortorvet.

Slangemennesker og gjøglere

Etter hvert utviklet Christianias vintermarked seg til noe mer enn bare omsetning av bondens grøde; nå skulle folk også underholdes i vinterkulda. Boder og telt med sverdslukere, slangemennesker, gjøglere og tryllekunstnere kom til i en herlig blanding mellom smaksdelikatesser for godt kledte besteborgere og arbeidsfolk.

Fylderi og drukkenskab

Men utover på 1800-tallet tok markedsløyene overhånd, og et avisinnlegg påsto at markedet nå ga «Fylderi og Drukkenskab samt mangfoldige andre Utsvævelser frit Spillerum!»

Formannskapet ryddet opp

1844 ble det forgjeves forsøkt stanset av Christiania formannskap, men først i 1886 ble gjøglerne fordrevet. Deretter gikk det nedover med det som hadde vært Østlandets største folkestevne, og i 1899 sovnet Christiania vintermarked stille inn; byens lange vintermarkedstradisjon var over.

Les mer om

 1. Oslo før

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo før: Å legge trafikken i tunnel har gjort at vi kan oppleve middelalderbyen Oslo

 2. OSLOBY

  Oslo før: På 50-tallet tok «pappabåter» utearbeidende fedre til husmødrene der hjemme

 3. OSLOBY

  Oslo før: Paa den danske stavemaade

 4. OSLOBY

  Oslo før: Skriften på veggen

 5. OSLOBY

  Oslo før: Tre jubileer om fire år

 6. OSLOBY

  Historiske sommerturer: Bli med inn i de vakre rommene til 1200-tallets Olavskloster