Osloby

Eventyreren finner styrke i hverdagskrisene

Kreftdiagnosen og kriser i jobb og kjærlighet har gjort Norges første kvinne på Mount Everest - Randi Skaug (53) - til en mester i å mestre.

Randi Skaug ønsker å hjelpe andre til å mestre hverdagen.

 • Silje Dyregrov

Ingen i fjellmiljøet hadde hørt om henne, og trolig ville ingen satset pengene sine på henne heller. Men i 2004 klarte Randi Skaug det som bare to andre norske kvinner har klart etter henne (Cecilie Skog og Sissel Sannaes Smaller) – hun ble første norske kvinne på Mount Everest. I tillegg til dette har hun blant annet besteget det høyeste fjellet på hvert kontinent (Seven Summit) og reist jorden rundt alene.

Les også

Ole Erik Norstad (44) løper 250 kilometer i verdens tørreste ørken

— Vi skal ikke være redde for å utsette seg for påkjenninger. Vi trenger det for å utvikle oss som mennesker, sier Skaug.Men eventyreren fra Åsbygda på Ringerike tror ikke hun hadde klart å gjennomføre, eller turt å prøve å gjennomføre, alle de ekstreme ekspedisjonene hvis det ikke hadde vært for alle livskrisene hun har vært gjennom. Det er de som har gjort henne i stand til å mestre det mange mener er umulig.

Fikk sparken

Det begynte for 20 år da Skaug var en fremadstormende ung kvinne med en lederstilling i næringslivet.

— Jeg perfeksjonerte meg på logistikk, IT og ledelse. Dette var ting jeg var god på og følte meg trygg på. Men i denne jobben krevdes det også å være god på salg, og det lukket jeg øynene for. Jeg ville ikke bli avslørt og avvist. I stedet for å gjøre det jeg trengte gjøre for å lykkes, fokuserte jeg på det jeg var trygg på, sier Skaug.

På Mount Everest i 2004.

Etter en periode med for dårlig inntjening i hennes region, fikk hun valget mellom å si opp og å bli sagt opp. Det var tøft, der og da, men i ettertid er hun glad for det som skjedde.— Jeg lærte mye av det. Nå tør jeg å gå inn i ting jeg ikke kan. Det er nødvendig for å lære, sier Skaug.

Hendelsen ga henne også et spark bak til å fullføre en av sine store drømmer – å reise jorden rundt alene i 14 måneder.

— Da lærte jeg mye om mestring, å stå på egne bein, interessere meg for andre mennesker, og å se hvor heldige vi er i Norge, sier Skaug.

Mens mange syntes hun var heldig som fikk oppleve verden på denne måten, mente andre at hun aldri ville få seg en skikkelig jobb igjen. De sistnevnte tok grundig feil. Da hun kom tilbake begynte hun som direktør i IBM. Noen år seinere startet hun som gründer og ble sjef for kommunikasjonsbyrået hun eide sammen med en partner. Begge deler med stor suksess.

Kreftdiagnose

Parallelt fortsatte hun ekspedisjoner til nær og fjern – deriblant Mount Everest og de høyeste fjellene på alle kontinentene. Men i 2007 rammet en ny krise henne. Legene hadde funnet kreftceller i en cyste på en eggstokk de hadde operert ut.

Dette skjedde like før avreise til Antarktis, men Skaug gjennomførte turen likevel.

— Kreften var ikke vendepunktet i livet mitt, men det lærte meg viktigheten av å ha tatt et verdivalg, dvs å ha en retning i livet. Hvis vi bare er til for oss selv, så blir vi veldig små. På denne turen skulle jeg bidra med noe som var større enn meg selv - å samle inn penger til minerydding i Afghanistan, sier Skaug.

Det ble en fæl og tung tur, men hun kom i mål. Noe senere var også kampen mot kreften vunnet.

Samlivsbrudd

Turen var en liten forsmak på det som skjedde noen år senere – da hennes livsledsager valgte å forlate henne.

— Jeg var kjempelei meg og hele virkelighetsbildet mitt forsvant. Jeg hadde tenkt at det skulle være et forhold som fortsatte inn i evigheten, sier Skaug.

Les også

Joda, det finnes mer enn Birken

Nok en gang ga motgangen henne styrke.— Det lærte meg til å leve i nuet, og å takle motgang. Hver kveld tenker jeg gjennom hvilke tre ting jeg har fått til i dag. Det var vanskelig i starten, men sakte, men sikkert ble livet bra igjen, sier 53-åringen.

Vil hjelpe andre

Onsdag slipper eventyreren, foredragsholderen og forfatteren boka «Finn kongefølelsen». Der ønsker hun å hjelpe andre til å mestre hverdagen.

— Etter hvert som jeg har blitt eldre har jeg blitt klar over at livet ikke er en eksamen, det er hva vi gjør det til hele tiden. Det er motgangen vi lærer av, sier Skaug.

Les også

Reiser til eksotiske strøk for å trene

I boken legger hun frem sin mestringsfilosofi gjennom fire deler, ti teknikker og en haug med knep.— Det handler om å ha et bevisst forhold til det vi tenker, sier og gjør. Hvis du klarer å få denne dagen til å bli bra, så er det stor sannsynlighet for at neste dag blir bra også. Det handler også om å akseptere at man har følelser, og at det er bra å ha følelser. Det lærer deg å takle motgang, sier Skaug.

Hun mener en aktiv hverdag vil gjøre det enklere å mestre det livet har å by på.

— Mange sitter alt for mye. Vi må respektere at vi bor i en kropp og kroppen liker å bevege seg, sier Skaug.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Eventyrer Randi Skaug har padlet over hele verden, men forelsket seg i en øy i Nordland. Og kjøpte den.

 2. VERDEN

  Derfor klatrer «alle» i Mount Everest nå

 3. SPREK

  - Det var nok mange menn som ikke likte at jeg løp forbi med skjørt

 4. VERDEN

  Nytt dødsfall på Mount Everest

 5. VERDEN

  Sherpa besteg Mount Everest to ganger på en uke

 6. SPREK

  Sprekpodden: Tommys (48) utrolige bragd: Nå har han besteget de høyeste fjellene på alle syv kontinenter