Osloby

Nye gjenger vokser frem i Oslo

50-60 gutter helt ned i 18-årsalderen er med i grupper som driver med narkotikasalg og annen organisert kriminalitet. Snart kan Oslo få to nye gjenger.

Den unge bilføreren har ikke førerkort, og har vært i kontakt med politiet for andre forhold et par ganger tidligere. Her undersøker politibetjent Vidar bilen, mens kollega Pål sjekker vognkortet og ID. Politimennene ønsker ikke etternavnet på trykk. Wasim K. Riaz

 • Wasim K. Riaz

De er født mellom 1990 og 1994, og har de siste månedene vært i politiets søkelys for blant annet vold, skyting og narkotikakriminalitet. Det er ungdommer som er vokst opp sammen og er godt sammensveiset. Ifølge politiet driver de også med heleri, bedrageri og annen vinningskriminalitet.

Les også

Kriminelle gjenger i Oslo skal være enige om fredsavtale

Det er særlig en gruppering av unge menn i Oslo sør som har vært i politiets søkelys de siste månedene. Også et annet ungdomsmiljø er under oppsikt. Selv ønsker ikke politiet å fastslå at det er snakk om nye gjenger, men kilder som kjenner godt til miljøene kan overfor Aften langt på vei bekrefte at hovedstaden har fått minst to grupperinger som blir karakterisert som gjenger.

Mens politibetjent Pål ber om førerkort og vognkort, ringer kollega Vidar sentralen for å innhente informasjon om bilen og eieren. Wasim K. Riaz

— Vi er nå i en situasjon hvor vi har et par miljøer som er i ferd med å blomstre opp. Det er snakk om nye aktører. I all hovedsak ungdom som er vokst opp sammen. De er såpass forente at de snart kan oppfattes som kriminelle gjenger, sier Torstein Holand, sjef for spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt.

Regler for narkosalg

En sivil politipatrulje setter på blålysene og stopper to unge menn i Nordåsveien på Holmlia. To svære politimenn hopper ut av Landcruiseren og ber om å få se førerkort og vognkort. Den unge føreren innrømmer med en gang at han ikke har lappen. Han er også tidligere tatt for kjøring uten førerkort. Mens føreren flyttet til Holmlia for noen år siden, har hans jevnaldrende passasjer bodd der hele livet.

- 15–20 ungdommer som jeg har vokst opp sammen med er med i gjengmiljøet i dag. De ser på gutta fra Groruddalen som rivaler, forteller passasjeren til Aften.

For en måned siden ble en mann skutt og drept på Vålerenga. Saken er ennå under etterforskning. Poppe, Cornelius

— Noen av dem selger marihuana, og har laget regler for hvem som har lov til å selge stoff her. For meg er dette idiotisk. De må tenke på at de bor i et fredelig land der de har gode muligheter til å gjøre andre ting, sier sjåføren som også kjenner flere unge menn som karakteriserer seg selv som gjengmedlemmer.Begge ønsker å være anonyme, men forteller gjerne hvordan ungdom glir inn i kriminelle miljøer.

- Noen av gutta er inspirert av gangsterrapmusikken. De ønsker spenning i livet. Andre er i gjengmiljøet for å tjene penger, sier de to som har minoritetsbakgrunn.

Politiet har i august beslaglagt to pistoler i gjengmiljøet.

Selv er de ikke med i noen gjeng, og har ikke gjengrelaterte forhold på rullebladet, noe politiet på stedet bekrefter. Føreren blir anmeldt for kjøring uten førerkort.— Her kjente vi igjen føreren, og valgte å stoppe ham. Lokalkunnskap er veldig viktig når man jobber målrettet med gjengene, sier politibetjent Pål, som har jobbet med gjengene siden gjengprosjektet ble satt i gang etter skyteepisoden på Aker Brygge i 2006.

Mange nasjonaliteter

I sommer har hovedstaden vært rystet av flere skyteepisoder (sa fakta) og et drap som kan knyttes til gjengkriminaliteten.

Politiet har i det siste intensivert jakten på aktuelle personer i disse miljøene. På tre uker har det vært razzia mot 20 boliger. Resultatet er blant annet 31 pågrepne, beslag av to pistoler, en rifle og et betydelig kvantum narkotika.

Politiet leter etter tekniske bevis etter en skyteepisode utenfor utestedet Crystal i Møllergata i begynnelsen av juli. To personer ble skutt på, men overlevde. I tillegg ble to personer knivstukket. Hans O. Torgersen - Aftenposten

Alt i alt har politiet en liste med 50–60 navn som er i søkelyset. Mens det på 1990-tallet stort sett var snakk om A— og B-gjengen som var dominert av norskpakistanske menn, registrerer politiet at grupperinger med de yngste består av flere nasjonaliteter. Blant annet er en norsk-somalisk 22-åring etterlyst for drapsforsøk etter en skyteepisode på Ellingsrud i juli.- Medlemmene i de nye grupperingene består av et representativt utvalg av Oslo-befolkningen i denne alderen. Tidligere var man i konflikt med andre ungdommer fordi de tilhørte et annet ungdomsmiljø eller en annen gjeng. Nå er man i konflikt med hverandre for å få kontroll over det kriminelle markedet. Det er heller ikke uvanlig at folk går fra den ene grupperingen til den andre. Alt etter hvor de kan tjene penger. Dette gjør miljøet mer uoversiktlig enn noen gang, påpeker Holand.

Skal forfølges

Torstein Holand er sjef for spesielle operasjoner i Oslo politidistrikt.

Politiet legger ikke skjul på at det blir enda flere razziaer og kontroller mot gjengmiljøer og ungdommer som er i faresonen for å havne i gjengenes klør. Ifølge Holand er det god timing for at politiet skal gå hardt på de personene som egentlig ikke ønsker å være med i slike miljøer, og få dem ut.— Det viktigste for oss er å forebygge og avverge konflikter. Vi kan ikke akseptere skyting i Oslos gater. Derfor snakker vi med folk, har målrettede kontroller og aksjoner der vi blant annet er ute etter våpen. Det er viktig å ramme kriminaliteten de tjener penger på. De neste ukene skal vi jobbe intenst for å nøytralisere sentrale personer i gjengmiljøet. Vi kan riktignok ikke love at det ikke blir mer skyting i Oslo, men det blir ikke lett å være gjengmedlem fremover, lover Holand.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Kritikken haglet mot Oslo-politiets håndtering av gjengmiljøene. Da gikk de til aksjon.

 2. OSLOBY

  Ti menn fengslet etter tre skyteepisoder i Oslo

 3. NORGE

  Mann pågrepet etter skyteepisode på Fjellhamar

 4. NORGE

  Oslopolitiet har etterforsket 462 saker mot Young Bloods i «Operasjon Gamma». Men fortsatt går de mektige bakmennene fri.

 5. OSLOBY

  Politimesteren etter skyteepisode: Gjenger kniver om «revirer» på Holmlia

 6. OSLOBY

  I skogen bak barnehagen lå hasjdepotet til Young Bloods