Osloby

Strammer inn sikkerheten på Rådhuset

Arne Kvanvig sørget for sikkerheten under 22. juli-rettssaken i sommer. Nå går han løs på Oslo-toppenes maktsenter.

Arne Kvanvig har jobbet med sikkerheten på Tinghuset i tolv år. Nå tar han fatt på den nyopprettede stillingen som sikkerhetssjef på Oslo rådhus. - Man kan eliminere ut en del uten at det går på bekostning av åpenhet, men en viss risiko må man leve med, sier Kvanvig. Ingar Storfjell

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

Du skal fortsatt kunne spasere inn i et åpent Oslo rådhus. Men flere øyne vil følge deg.

Sikkerheten skal skjerpes. Men både ordfører Fabian Stang og byrådsleder Stian Berger Røsland har gjentatt at Rådhuset fortsatt skal være åpent og tilgjengelig. En innesperret festning vil det derfor ikke bli, selv om Oslo kommune har satt av 35 millioner til terrorsikring og ansatt egen sikkerhetssjef.

Fredsprisvinnere og turister

Arne Kvanvig har jobbet med sikring av hus, mennesker og informasjon i inn— og utland i 30 år. Før jul tok han fatt på jobben som sjef for sikkerheten på ett av Oslos mest kjente signalbygg.

- Er Rådhuset godt nok sikret i dag?

— Rådhuset er ikke noe mindre sikkert enn andre bygg, men det kan alltid bli bedre, sier Kvanvig.

Les også

Oslo rådhus skal terrorsikres for minst 35 millioner

Før han legger til at bygget bør bli bedre sikret med tanke på «hvem som jobber her» og «hva man finner her».I tillegg til at mennesker som Oslos svært profilerte ordfører, Fabian Stang, har sin arbeidsplass her, besøkes Oslos storstue av hundretusener hvert år.

I 2012 vandret 700 000 mennesker gjennom dørene på Rådhuset; alt fra kongelige og fredsprisvinnere til turister og Oslo-folk.

— Man kan eliminere ut en del uten at det går på bekostning av åpenhet, men en viss risiko må man leve med, sier Kvanvig.

Mer overvåking og nye vinduer

I fjor fikk Rådhuset kritikk for at deres svar på behovet for økt terrorsikring var henting i resepsjonen og et symbolsk skillebånd mellom besøkende og turister. Men selv dette beskjedne tiltaket har virket, ifølge rådhusforvalter Bjørn Risvik. Han forteller at de opprettet en egen sikkerhetsorganisasjon i 2010, men at denne nå blir både utvidet og rendyrket.

Februar 2012: Et skillebånd i plast var det eneste synlige sikkerhetstiltaket i Rådhuset. Det skal det bli slutt på nå. Mathias Vedeler

Økt døgnbemanning og nye pullerter som skal hindre at biler får kjørt helt inntil bygget, er blant de konkrete tiltakene som innføres i år. Flyplasskontroll av mennesker, vil man imidlertid ikke se med det første.— Vi er ikke der ennå, men det vil være nye rutiner, mer overvåking og vi vil ha flere sikkerhetsfolk, så man vil bli fulgt med, sier Kvanvig.

Flere videokameraer og nye, bombesikre vinduer, er også noe av det som skjer i år, etter det Aftenposten erfarer. Men sikkerhetssjefen vil ikke si så mye om sikkerhetstiltakene som ikke blir synlige. Av sikkerhetshensyn.

— Vi vil gjøre flere fysiske tiltak, men det ønsker jeg ikke å gå inn på.

Han er også taus om politikernes sikkerhet, men Aftenposten vet at det også jobbes med dette. Forretningsutvalget har en sak til behandling som handler om de folkevalgtes sikkerhet. Denne er unntatt offentlighet.

Inntrengere kom seg inn på terrormøte

Lørdag 23. juli 2011 møttes Oslos toppolitikere og byråkrater til krisemøte i 11. etasje på Rådhuset. Da møtet skulle starte kom to ukjente personer inn i rommet. De hadde klart å komme seg inn på Rådhuset selv om det var stengt for publikum dagen etter bomben i Regjeringskvartalet og massakren på Utøya.

— De sa de skulle i møte med ordføreren, har rådhusforvalter Bjørn Risvik tidligere fortalt til Aften.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nå blir det slutt på gratisparkering for Oslo-politikerne

 2. OSLOBY

  Oslo-politikerne skal ikke lenger få parkere i kjelleren

 3. OSLOBY

  Nå kan du gifte deg i Oslo rådhus – igjen. Karl Tommy og Divina ble de aller første.

 4. OSLOBY

  Vær turist i egen by!

 5. OSLOBY

  De vil fjerne p-plasser i sentrum. Nå kan politikerne miste sine egne plasser.

 6. NORGE

  Mille-Marie Treschow (64) er død