Osloby

Oslos forrige byråder: Én ble statsråd, én er arbeidsledig. Begge tjener fett.

Seks av de åtte medlemmene i byrådet som gikk av 21. oktober har fått ny jobb. Én er blitt pensjonist. Hallstein Bjercke er fremdeles arbeidsledig, men får mer i etterlønn enn det flere av ekskollegene hans får i lønn.

Venstres Hallstein Bjercke er den eneste av de avgåtte byrådene som har mottatt etterlønn i hele tremånedersperioden. Her sammen med Guri Melby (V), Bård Folke Fredriksen (H), Aud Kvalbein (KrF), Stian Berger Røsland (H), Anniken Hauglie (H), Øystein Eriksen Søreide og Eirik Lae Solberg (H).

 • Wasim Riaz
 1. oktober gikk det borgerlig byrådet av i Oslo. Tre måneder senere har seks av dem fått nye jobber. Aud Kvalbein (KrF) er blitt pensjonist, men ser etter nye utfordringer.

Hallstein Bjercke (V), som har vært byråd for kultur og næring, er den eneste av de tidligere byrådene som ennå ikke har fått ny jobb. Likevel får han mer i etterlønn enn det flere av eksbyrådene får i lønn eller pensjon.

Som byråd har man en årslønn på 1.137.636 kroner. Byrådets medlemmer og andre heltidspolitikere som går av, kan søke om såkalt fratredelsesytelse (etterlønn) i tre måneder. Flere av medlemmene i byrådet har fått jobber der de tjener mindre sammenlignet med da de var byråder, Bjercke har derimot beholdt sin millionlønn i hele perioden på tre måneder som går ut 21. januar. Dermed vil han få 284.000 kroner for de tre månedene.

Så mye får de avgåtte byrådene:

Til sammenligning gikk hans byrådskollega Guri Melby (V) rett over til jobben som nestleder i samferdselskomiteen i bystyret. For dette får hun 806.000 kroner i året. Hadde hun fått etterlønn, ville hun tjent 40 prosent bedre i tre måneder.

Eksbyråd Anniken Hauglie (H), som ble arbeidsminister i desember, tjener 1.264.000 kroner.

Blir vikar fra 8. februar

Hallstein Bjercke er for tiden på ferie i utlandet, men har svart på Oslobys spørsmål via SMS.

Hallstein Bjercke (V) vil få over 250.000 i etterlønn fra Oslo kommune. Tiden har han blant annet brukt med familien, sjekke jobbmuligheter og på ferie. Sol Sigurjonsdottir

— Jeg har ikke startet i noen ny jobb og er åpen for å vurdere spennende muligheter dersom det skulle dukke opp. I februar går jeg inn i et vikariat for Guri Melby som nestleder i samferdselskomiteen i bystyret, skriver Bjercke. - Hva har du brukt de tre månedene på?

— Jeg har benyttet de siste tre månedene dels til å vurdere jobbmuligheter. Og så har jeg brukt mer tid til familien.

- Du får mer i etterlønn enn det flere av dine byrådskolleger som jobber, får i lønn. Hva synes du om det?

— Jeg forholder meg til reglene for etterlønn slik de er, og har ikke behov for å mene noe om hvordan de er utformet, svarer Bjercke.

- Bør avskaffes

Det er bystyret i Oslo som har vedtatt reglene for etterlønn. Da saken ble behandlet i 2013, var det bare Rødt blant partiene som var imot ordningen slik den er i dag. Det var også kommuneadvokaten.

Bjørnar Moxnes (R) viste den gang til tidligere eldrebyråd Sylvi Listhaug (Frp), som for noen år siden fikk en etterlønn på 250.000 kroner.

«Da er vi tilbake etter to uker i Thailand. Nydelig med sol og varme! Dette ga mersmak! Deilig å bli arbeidsledig» , skrev Listhaug på Facebook den gang. Dette ble tatt opp i bystyret.

Bjørnar Moxnes (R) er svært kritisk til etterlønnsordningen til politikerne i Oslo. Rolf Øhman

— Det er urimelig at politikerne i Oslo fortsatt kan skaffe seg tre måneder med lønn uten å løfte en finger. Regelverket er ment å være et sikkerhetsnett og ikke en hengekøye, sier Moxnes.Moxnes er særlig kritisk til at heltidspolitikere som ikke tar gjenvalg, også har rett til etterlønn.

— De som ikke tar gjenvalg er klar over at de må gå av etter valget. De bør ikke få etterlønn. Når muligheten til tre måneders etterlønn er noe avgåtte politikere kan bruke som betalt ferie, bør den avskaffes. Det er ingen som kan ta politiske oppfordringer om å stå opp om morran og komme seg i jobb alvorlig, når politikerne selv lener seg tilbake og utsetter jobbsøknader.

- Hva med dem som må gå av på kort varsel?

— De må naturligvis ha et sikkerhetsnett. Problemet er at lønnsnivået til politikerne er altfor høyt. De kan få over 90.000 kroner i måneden uten å gjøre noe. Vi foreslo i vårt alternative budsjett at heltidspolitikerne bør ha en lønn som er 20 prosent mer enn lærerlønn. Dette tilsvarer rundt 600.000 i året. Med et slikt lønnsnivå er det greit med etterlønn på tre måneder, svarer Moxnes.

 • Interessert i politikk? Her er ukens Aftenpodden. Hør og abonner via Itunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:
 1. Les også

  Hun hadde ansvaret for Osloskolen, nå skal hun rydde i NAV

 2. Les også

  Aina Stenersen innstilt som ny leder i Oslo Frp

 3. Les også

  Kommuneadvokaten kritisk til politikernes etterlønn

 4. Les også

  Fabian Stang: - Eldrebyråden skaper utrygghet

 5. Les også

  Rødt fikk flertall for eiendomsskattunntak med de borgerlige

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Eks-byråd om X Games-krangelen: – Dette handler ikke om dopingkontroller

 2. POLITIKK

  Gjennomtrekken i Solbergs regjering har gitt politikere 20 mill. i etterlønn. Nå kan det bli enda mer.

 3. OSLOBY

  Borgerlig splid i Oslo: Nå vil Venstre heller styre Oslo med MDG enn Frp

 4. OSLOBY

  Ordføreren fikk nei til å revurdere politikernes millionlønn

 5. OSLOBY

  Lavere pris økte månedskort-salget med 60 prosent. Nå vil Venstre ha reprise.

 6. NORGE

  Oslo-politikerne splittet om ny X Games-støtte