Osloby

Milliardsatsing på nye idrettsanlegg i Oslo

Landhockeyspillerne på Sagene har allerede vunnet i budsjettlotteriet, de fikk ny bane som sto klar i år. Neste år vinner mange andre idrettsutøvere.

Etter mange års kamp vant Konstantin Müller (fra v.), Piotr Szymanski, Michael Abramowski, Richard Moore og de andre landhockeyspillerne i Sagene i «budsjettlotteriet». I høst kunne de åpne splitter ny bane på Voldsløkka. I årets budsjett kommer andre idretter og andre utøvere ut som vinnere. Foto: Morten Uglum

 • Stein Erik Kirkebøen

– Det ser veldig bra ut. Det virker som om dette er en stor, reell økning, sier seniorrådgiver Robert Gausen i Oslo idrettskrets.

Med budsjettet for 2018 utroper byrådet i Oslo seg selv til norgesmester i idrettsanlegg. De neste fire årene tar det sikte på å investere ca. 5 milliarder kroner. Neste år alene legger de opp til å bruke nesten 1 milliard.

Sammen med generalsekretær Magne Brekke og nestleder i styret, Nils Johan Waldenstrøm, var Gausen onsdag formiddag på Rådhuset og fikk presentert tallene.

– Vi må regne og se hva som egentlig ligger i tallene, men førsteinntrykket er at det er veldig bra, sier Waldenstrøm.

Tolvdobling på fem år

Og det ser unektelig pent ut for Oslo-idretten. Neste år setter byrådet av 945 millioner til anlegg, det er 12 ganger så mye som i 2012 og nesten 400 millioner mer enn de har brukt i år.

I tillegg kommer det Utdanningsetaten bruker på idrettshaller tilknyttet skoler.

Budsjettvinnere. Landhockeyspillerne på Sagene har allerede fått sitt anlegg. I går kunne de juble på vegne av nye budsjettvinnere i Oslo-idretten. Fra v. Michael Abramowski, Richard Moore, Piotr Szymanski og Konstantin Müller. Foto: Morten Uglum

Mange av anleggene som står på budsjettet for 2018, har stått der før - uten at arbeidet med dem har kommet i gang. Ett av dem er den nye, store skytebane-hallen sprengt ut i fjellet på Åsland, lengst sør i Oslo.

– Det er flott at planer som vedtas, også blir realisert, sier Brekke.

– Det vi er aller mest fornøyd med i budsjettet, ved siden av en betydelig økning i sluttsummen, er at byrådet har tatt konsekvensen av den behovsplanen som ble laget i fjor. Det ser ut til at det følger den opp i budsjettet. Det gir bedre forutsigbarhet.

– Hva er dere minst fornøyd med?

– Selv med en stor økning er det for lite. Det er mulig vi med dette er norgesmestre i økning av anleggsmidler, men vi ligger fortsatt langt bak resten av landet og de andre store byene i anleggsdekning. Vi har en skrikende mangel. Og så er det noen enkeltanlegg vi gjerne hadde sett inn i budsjettet, blant annet skøytehallen på Valle Hovin og idrettsparken på Mortensrud, sier Brekke.

Les også

LES OGSÅ: Åtte endringer folk flest vil merke med Oslo-budsjettet

Oslo klatrer på listen

– De prosjektene er ikke kommet så langt at vi kan legge dem inn i budsjettet, repliserer idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

– Før det er klart hva anleggene vil koste, avsetter vi ikke penger. Det er slutt på den tiden da ønskedrømmer, som ikke var klare for oppstart, ble lagt inn i budsjettet, sier hun med spark til ikke-navngitte forgjengere.

Hun mener Oslo nå har gjennomført et taktskifte for idretten.

– Da jeg overtok i 2015, manglet Oslo 500 anlegg, og mye av det vi hadde, var i svært dårlig stand, sier byråden.

– Vi var nest dårligst av fylkene når det gjaldt å motta spillemidler. Nå er vi oppe på 4. plass. I politikk som i sport er det resultatene som teller, avslutter hun.

Les mer om

 1. Idrett
 2. Oslo
 3. Rina Mariann Hansen
 4. Oslopolitikken
 5. Oslobudsjettet 2018

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Dette er den eneste banen av sitt slag i hele verden

 2. OSLOBY

  8 ting du vil merke i Oslo-budsjettet 2018: Dyrere parkering, gratis AKS, dyrere søppel

 3. OSLOBY

  Oslos idrettsanlegg forfaller på grunn av store budsjettunderskudd

 4. OSLOBY

  Slik har Oslo fått milliarder ekstra å bruke i budsjettet

 5. OSLOBY

  Manglet penger til lyspærer etter høy strømregning – nå skal Oslo-idretten få et løft

 6. OSLOBY

  – Når Oslo betaler 650 mill. fra overskuddet til å nedbetale gjeld, så har man 22 mill. til idrettsanlegg