Osloby

Deichman sprekker med 380 millioner

Det ikke-tiltrådte byrådet får et ikke-uventet problem i fanget: budsjettet for det nye biblioteket i Bjørvika sprekker med dunder og brak.

Vann og vanskelig bunnforhold har skapt kjempeproblemer - og store utgifter - for byggingen av det nye biblioteket i Bjørvika. Budsjettet sprekker med et brak. Tor G. Stenersen

 • Stein Erik Kirkebøen

Ifølge Østlandssendingen varsler det sittende byrådet at prosjektet ligger an til å sprekke med 380 millioner kroner.

— Det er aldri hyggelig å legge fram et anslag om en høyere kostnadsramme for bystyret. Det er i hvert fall en trøst at kostnadssprekken på det nye hovedbiblioteket ikke er så stor som den ble anslått å være før sommeren, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til nrk.

Problemene med det nye hovedbiblioteket stikker - bokstavelig talt - dypt. Du kan lese mer om demher.

Dyrt ser det ut på skissene, og dyrt blir Nye Deichman i Bjørvika. Lund Hagem og Atelier Oslo

Mens konsulentselskapet Holte Consulting mente at nye Deichmann ville koste over tre milliarder kroner og neppe stå ferdig før om fire år, har det kommunale foretaket Kultur— og idrettsbygg sammen med konsulentselskapet Concreto kommet til at det vil koste litt under tre milliarder (2974 millioner ifølge nrk), men at det vil ta litt over fire år før det står klart. Opprinnelig skulle biblioteket stå ferdig i september 2016, men problemer med anbudsprosessen og store vannlekkasjer i byggegropa har ført til stadige utsettelser.

– Det er et stort og komplisert byggeprosjekt på en komplisert tomt. Det har også vært avdekket utfordringer knyttet til ledelse av prosjektet, kontraktsstrategi og andre forhold, sier Hallstein Bjercke.

– Vi arver et prosjekt det sittende byrådet ikke har hatt kontroll på. Det er å håpe at kvalitetssikringen av det nye Munchmuseet holder høyere kvalitet, sier nestleder i finanskomiteen, Arbeiderpartiets Rina Mariann Hansen, til nrk.

 1. Les også

  Oslo kommune hever entreprenørkontrakt for Deichmanske

 2. Les også

  Dropper kinosal i nytt bibliotek til 2600 millioner

 3. Les også

  Vil flytte flerspråklig bibliotek til Mo i Rana

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Kort sagt, tirsdag 20. august

 2. OSLOBY

  Tidligere byråd: – Luftetårnene i Bjørvika må ferdigstilles

 3. OSLOBY

  Deler av nye Deichman kan bli stengt for publikum

 4. OSLOBY

  Blir dette Oslos beste utkikksplass?

 5. KULTUR

  Vil ha en Carl Deichman videregående skole for fremtidens forfattere

 6. OSLOBY

  Hestehandel med Frp får følger for Oslo-byrådet. Venstre og Rødt truer med ikke å støtte til Oslo-budsjettet til høsten.