Osloby

Vil samle verden med musikk

Festivalsjef Alexandra Archetti Stølen reiser langt utenfor Europas grenser for å finne stjerner til Oslo World Music Festival (OWMF).

Festivalsjefen i Oslo World Music Festival, Alexandra Archetti Stølen, tar en pust i bakken før hun går i gang med å planlegge neste års festival. Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Ideen med festivalen er å la publikum oppdage musikk og sjangre som man kanskje ellers ikke hører så ofte på Oslos scener; flamenco, nigeriansk soul og kuduro er bare noe. Hovedfokuset er musikk fra Asia, Afrika, Midt-Østen og Sør-Amerika.

Sammen med staben og frivillige har hun bygget opp en festival som vekker oppsikt der ute: OWMF er kåret til en av verdens 25 beste musikkfestivaler av det britiske musikkmagasinet Songlines for fjerde år på rad.

Festiavlen skal favne bredt og ha en samfunnsmessig brodd. Festivalsjefen ønsker å gjøre folk nysgjerrige på det som skjer i verden gjennom musikk, at musikken skal forene og løfte oss nærmere verden.

— Vi hører for eksempel mye om krigen i Syria og unntakstilstanden i Egypt. Vi ønsker å formidle at det i Midtøsten, midt i krigen, finnes en enorm skaperkraft og musikalsk rikdom, og at de har mange store stjerner der. Det er viktig å bringe helter fra land med katastrofer og krig til Norge, det gjør himlingen større, sier Stølen.

Et dypdykk utenfor

Hennes store lidenskap er musikk og dans. Hun var sjef for Kulturslottet Soria Moria i fem år før hun ble festivalsjef for OWMF i 2006.

Les også

- Hvem av disse bør bli Årets Oslo-borger?

— Folk hører stort sett musikk sunget på engelsk, norsk og svensk på radioen. Vi ønsker å vise at det finnes et stort mangfold der ute, ved å la folk ta et dypdykk utenfor «hitlistene» som skapes i norske medier, sier Alexandra Archetti Stølen.Alexandra er halvt argentinsk. Hun har bodd i Oslo, Bounes Aires og i Paris og snakker spansk og fransk flytende. Begge foreldrene var sosialantropologer.

— Jeg har fått være en del av verden fra jeg var liten. Pappa sa alltid at det er viktig å «inneha verden» («tener mundo»), sier hun.

Zanzibar

Hun reiser rundt på konserter for å finne musikere. Noen plukker hun opp i Paris og London. Men hun har også vært oppe i fjellene i Marokko og på Zanzibar for å høre musikk.

— Det er noe annet å se et band under åpen himmel enn i en fabrikkhall i Newcastle, påpeker hun.

350 artister spilte under årets festival. Tilsammen ble det 45 konserter fordelt på 18 scener rundt i Oslo i tillegg til radiokonserter i samarbeid med NRK P2 og rekke seminarer. Høstens festival hadde ca.15 000 besøkende.

— Jeg har en av de fineste jobbene i Oslo. Den endrer seg år for år, så jeg føler at jeg er i konstant bevegelse. Det har også vært lærerikt å bevare festivalen nå etter at vi ble en egen stiftelse og måtte stå på egne ben, påpeker Stølen, som holder stø kurs videre.

 1. Les også

  Hele verden samles på Youngstorget

 2. Les også

  «Det er Oslos mangfold av epler som skaper smaken»

 3. Les også

  «Ved å la følelsene få fritt spillerom, vil musikken få effekt som våpen i etterkant»

Relevante artikler

 1. BYLIV

  Her er vår guide til Oslo World Music Festival

 2. KULTUR

  Opprør hindrer artister i å komme: Verdens konflikter kræsjlander i Oslo-festival

 3. KULTUR

  Oslo World-aktuelle Tania Saleh: – Ingen plass til friheten med dagens arabiske ledere

 4. BOLIG

  Fargerikt hjem: – Alt skal være mulig, det skal være rom for mange og god takhøyde

 5. KULTUR

  Konsert: «Et minne for livet»

 6. KULTUR

  Konflikt som musikalsk metode