Osloby

Byrådslederen freder biblioteket på Tøyen

Fredag morgen gikk Stian Berger Røsland (H) ut på Twitter og avlyste nedleggelsen av filialene på Tøyen, Bjerke, Nordtvet og Smestad. Ap takker alle som har protestert.

Tross politikernes løfter om økt satsing på Tøyen, foreslår Kulturetaten i sitt budsjettforslag for 2014 å stenge dørene på biblioteket Tillitsvalg og spesialbibliotekar Åse Marie Hveem anslår at 300–500 besøkende er innom hver dag. Rolf Øhman

 • Hanne Mellingsæter
  Journalist

— Det er ingenting i Kulturetatens budsjett som tilsier at man skal legge ned fire bibliotekfilialer, sier byrådslederen til Osloby.no.

I forrige uke ble det kjent at Kulturetaten foreslår å møte fremtidige budsjettkutt med å legge ned bibliotekene på Tøyen, Smestad, Bjerke og Nordtvet. Slik vil de spare 12,1 millioner kroner.

Les også

Vil legge ned fire Oslo-biblioteker

Forslaget har møtt massiv motstand, men nå ber altså Oslos byrådsleder folk om å slappe helt av. Ingen filialer skal legges ned, beroliger Røsland.

Må spare frem mot 2017

Etaten får i 2014 et kutt på 2,8 millioner kroner. Røsland mener det sier seg selv at dette ikke kan utløse nedleggelse av fire filialer.

Kulturetaten skisserer imidlertid i budsjettforslaget for 2014 at de må spare inn penger i 2017, noe som krever en «kraftfull omlegging» av bibliotektjenesten. Etaten mener det er vesentlig at en slik «tilpasning» skjer i god tid før 2017.

Røsland forteller at kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) er i «omfattende dialog» med etaten om hvordan de har ment at forslaget om å legge ned fire filialer kan gi et riktig bilde av etatens økonomiske situasjon.

ScreenShot042.jpg

-I tillegg er det slik at byrådet kommer til å fremme en egen bibliotekmelding for bystyret. Så selv om det hadde vært grunnlag i budsjettet for å foreslå denne type grep, så hadde det ikke vært mulig fordi vi har sagt at det er bystyret som skal behandle den saken, sier Røsland.Han mener at etaten i sitt forslag har forskuttert bystyrebehandlingen av den nye bibliotekmeldingen som blant annet skal se på filialstrukturen.

-Kan du garantere at filialer ikke blir foreslått nedlagt i forbindelse med bibliotekmeldingen?

— Jeg mener vi må kunne ha en åpen diskusjon om bibiliotekfilialene. Oslo er i stor forandring og områder som før var tynt befolket er nå blitt tett befolket, det kan være slik at strukturen man har hatt kan forbedres og fornyes i tråd med at Oslo utvides, sier Røsland, og legger til:

— Det er dumt å gå inn i det arbeidet med å si at ingenting skal endres.

-Kommer nye hoveddeichman til å kreve så mye penger at filialer må fjernes?

-Jeg mener at bibliotekfilialene vi har er viktige tiltak for nærmiljøet, de er mye brukt av barn og unge, men også eldre, og de er en møteplass for hele nye Oslo. Det er ingen motsetning mellom et nytt hovedbibliotek og det å ha en god filialstruktur som møter innbyggerne der de bor, sier Røsland.

«Brenner rundt føttene på ham»

Arbeiderpartiet er glad for at Røsland avlyser nedleggelsen av bibliotekene, men mener det først og fremst er grunn til å takke alle som har protestert.

-Det er ganske åpenbart at det at dette har skapt mye oppmerksomhet, og at det er mange som har protestert, har gjort at byrådslederen føler det brenner rundt føttene på ham, sier Andreas Halse (Ap) i kultur- og utdanningskomiteen.

Halse mener byrådet ikke bare kan kutte og samtidig kreve at alt skal være som før. I Arbeiderpartiets alternative Oslo-budsjett vil det bli lagt inn mer penger til bibliotekene.

— Man kan ikke late som at det å kutte kommer til å gå helt ubemerket hen. Det er en realitet at Kulturetaten har fått beskjed om å kutte drøye 12 millioner kroner de neste fire årene og etaten må ha et perspektiv utover et år. Det er dårlig planlegging og dårlig personalpolitikk og bare tenke fra januar til januar, sier Halse.

Ap er nå spent på den varslede bibliotekmeldingen. Meldingen har ifølge Halse blitt utsatt en rekke ganger. Han spekulerer i om byrådet ikke ønsket å legge den frem før valget fordi den inneholder forslag om å legge ned filialer, og har heller ikke tro på at de får flertallet med seg på å bevilge mer penger til Kulturetaten.

-Det er hyggelig at man unngår å legge ned filialer, men vi har større ambisjoner enn det og kommer til å fremme et budsjettforslag som vil bety mer penger til bibliotekene. Jeg er stygt redd for at Høyre-sidens løsning betyr kutt, men om det da betyr færre ansatte, kortere åpningstid eller noe annet, det vet vi ikke.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Vil legge ned fire Oslo-bibliotek

 2. OSLOBY

  Endrer bibliotek-Oslo

 3. DEBATT

  Bibliotekene skal ikke legges ned

 4. OSLOBY

  Oslo er dårligst på bibliotek i Norden

 5. OSLOBY

  Lover mer penger til bibliotekene

 6. OSLOBY

  Byrådet kutter for 327 millioner i Oslo-budsjettet for 2015