Osloby

Mat er den nye musikkmoten

Når en svartkledd satanrocker foretrekker økologisk mat, er det et bevis på at musikkfestivalene har fått en tredje M å dreie seg rundt. Mat.

 • Yngve Ekern
  Journalist

Musikk. Mote. Mat.

De to første faktorene har vært popkulturens M&M´s siden 1960-tallets San Fransisco-inspirerte hippiegevanter (som igjen var den største moterevolusjonen siden 1920-tallet, da jazz og ragtime sto på den musikalske menyen).

Yngve Ekern var rockjournalist i Aftenposten før han ble matjournalist - og det henger sammen. Foto: Signe Dons

Marc Bolan entert scenen 1971 med eyeliner og mascara for å understreke at dameklær var rocka: Wham, bam, thank you, glam! Dette var et refreng selv Mick Jagger hev seg med i. David Bowie og Roxy Music koblet musikk og mote med mer monden eleganse.

Punkere og hipstere

Det forfinede tekstiluttrykk var ikke punkens fremste kjennetegn frem mot 80-tallet, men klesveiens kjøreregler var likevel mer ufravikelige og uniformerende enn noen gang. En kolleksjon preget av tristesse var Joy Divisions arv til dagens emoer. Og kom ikke her og si at Beck ikke initierte motebevegelsen som under deres egne protester inspirerte dagens hipstere.

Så til maten – den siste festivalhiten.

Arrangørene av Øyafestivalen har godt kjennskap til sitt publikum. De vet hvilke band som skal bookes for å bringe folk til Tøyen. Og de vet hva folk vil ha av taffel til musikken.

Et minstemål av kred

Nå handler det ikke lenger om idoler og påvirkningskraft.

Det å spise sunt, i det minste økologisk og miljøvennlig, er blitt en så stor del av musikkmiljøet at trenden ikke engang trenger trendsettere. Det bare er sånn. I alle fall for dem som vil ha et minstemål av kred.

I fjor utgjorde økologiske råvarer 90% av basisen i de 30 tonnene med mat som ble servert på Øya.

Fuzz med bærekraft

Hvorfor? Det er selvfølgelig: Vi mener at kun naturlige råvarer fra et bærekraftig jordbruk er godt nok for vårt publikum, skriver arrangøren på nettsidene. De sier, som de skriver ja til renere og sunnere matvarer, bedre dyrevelferd, et større biologisk mangfold og mindre miljøfiendtlige utslipp.

Blant inspirasjonskildene er festivalen i Roskilde. Tidligere i sommer spiste 130.000 festivaldeltakere der 3 millioner økologiske og i en viss utstrekning vegetariske måltider.

Selv de 3500 kilometerene dopapir som gikk med til å behandle matrestene i den andre enden av publikummet var av økologisk sort. No shit.

LES OGSÅ: Slik lager du rocka veggisburgere

Relevante artikler

 1. SULTEN

  Dette er årets beste nye restauranter i Oslo

 2. A-MAGASINET

  Hipsterne er ofte først ute med det aller siste. De vil bare ikke snakke om det.

 3. KRONIKK

  «De beste gjennom tidene»-listene har stort sett bestått av hvite menn som spilte rock i slutten av 1960-årene

 4. OSLOBY

  Dette er Oslos nye «it»-festival

 5. BYLIV

  10 tips for helgen: Raga rocker inn 2019

 6. KULTUR

  Ute på konsert: Et kick av normalitet med Bernhoft