Osloby

Mener romfolk tar gaten fra selgerne av =Oslo

Olav Hansen er lei av at romfolk okkuperer salgsstedene hans. I et leserinnlegg skriver han at folk kjøper gatemagasiner sjeldnere enn før, fordi de er lei av å se «importert elendighet».

Romfolk som selger magasinet Folk er folk eller tigger på gaten, okkuperer salgsstedene til =Oslo-selgere, hevder en selger. Rolf Øhman

 • Sofie Gran Aspunvik

— Jeg har tenkt på å skrive dette innlegget i flere år. En episode sist søndag, da alle stedene jeg pleier å stå og selge =Oslo var besatt av romfolk som selger sitt magasin, fikk meg til endelig å gjøre det, sier Olav Hansen.

Hansen er rusavhengig og har i flere år livnært seg ved å selge gatemagasinet =Oslo. De siste årene har han ført statistikk over salget, og konlusjonen er klar: Han selger færre magasiner i timen enn før.

I leserinnlegget

Les også

«Det er deres by nå»

skriver han at nedgangen trolig skyldes at folk flest er lei:

«Lei av en endeløs parade av importert elendighet i tillegg til landets egne problemer. Og mer og mer vant til å si nei, se vekk, gi blaffen. Og gå i bue utenom.»

Konkurranse og fiendtlighet

— Jeg mener det er viktig at vår stemme også blir hørt. Jeg representerer en gruppe som til nå har vært svært lite synlig i rom-debatten. Det er mange stemmer som taler romfolkets sak, men få har tatt opp hvordan deres tilstedeværelse på gaten går på bekostning av oss andre som selger gatemagasiner, sier Hansen.

=Oslo-selger Olav S. Hansen KATRINE NORDLI (arkivbilde)

I leserinnlegget skriver han at gatebildet i hovedstaden er «radikalt forandret». Og det er de rusavhengige og personer med psykisk handicap som lider mest, mener magasinselgeren.Alle som tjener penger ved hjelp av gatens muligheter må forholde seg til en tøffere konkurranse om de "gode" plassene, mindre velvilje hos potensielle kjøpere og fiendtlighet rettet mot =Oslo-selgere som er ute på jobb, ifølge leserinnlegget.

=Oslo-redaktør: — Grov vold

=Oslo-redaktør Anlov Mathiesen er godt kjent med problematikken som presenteres i leserinnlegget.

Han mener at det siden 2004-2005 har pågått en territoriell konflikt på gaten i Oslo, som gir seg utslag i grov vold, bortjaging og utfrysing.

— Olav Hansen setter fingeren på noe som er veldig relevant for en av de svakeste gruppene i landet. Gatemagasinselgere opererer alene, og er helt forsvarsløse når en gjeng på 6-7 personer av romfolket krever å overta nøkkelsteder som Nasjonalteatret, Egertorget eller Stortorget, sier Mathiesen.

Redaktøren hører daglig om episoder der =Oslo-selgere er blitt jaget bort fra salgsstedene sine. Det har også forekommet at selgere er blitt ranet, truet med kniv eller utsatt for knyttnevevold.

- Går denne volden begge veier?

— Det får naturlig nok ikke jeg høre om, men det har jeg ikke vanskelig for å se for meg, sier Mathiesen, og understreker at konflikten omhandler grupper som aldri ville gått til politiet for å anmelde forholdene.

- Horribelt prosjekt

— Dette handler ikke om romfolk som sådan, men at organisasjonen Folk er folk har satt i gang et horribelt prosjekt. De har bedrevet en aggressiv form for drift hele veien. Ved å lansere et gatemagasin for romfolk setter de to veldig svake grupper opp mot hverandre, sier Mathiesen.

- Kan det ikke være plass til begge magasinene i Oslo?

— Det er jeg usikker på. Man tenker gjerne at Oslo er en stor by fordi den er størst i Norge, men den er egentlig ganske liten. Ingen dør av at det finnes to magasiner, men situasjonen er problematisk og det går helt klart på bekostning av noen.

Han beskriver oppstarten av Folk er Folk som en unødvendige fremprovosering av rasisme.

— Jeg håper sterkt på en forbedring av romfolkets situasjon. Derfor er det frustrerende å se at useriøse folk bidrar til å skape konflikt og hat mot gruppen de selv hevder at de støtter. Jeg håper dette inspirerer andre til å se behovet for en seriøs organisasjon for romfolk, som kan skape arbeidsplasser og som ikke går på bekostning av andre svake grupper, sier Mathiesen

Folk er folk: - Kjenner oss ikke igjen

Bjønnulv Evenrud er leder i Folk er folk, som utgir magasinet med samme navn. Bladet selges på gaten av romfolk flere steder i Norge.

Han sier at organisasjonen har forståelse for at det oppstår usikkerhet og frykt hos rusavhengige når det kommer nye, svake grupper på gaten.

— Siden oppstart i juni i fjor er det rapportert en håndfull negative episoder, hvorav en voldsepisode, mellom selgere av de to bladene. Dette er blitt håndtert i den løpende kontakten vi har med gateansvarlig Camilla Svingen hos =Oslo, sier Evenrud.

Han kjenner seg ikke igjen i situasjonen på gaten slik redaktør Anlov Mathiesen og =Oslo-selger Olav Hansen beskriver den.

— Meg bekjent har salgstallene til =Oslo heller ikke gått ned etter et vi kom på banen. Jeg vil derfor oppfordre til besinnelse i stedet for å spre løse påstander og støtte opp om antydninger til kjeppjaging og hat. Vi vil fortsette med det kontinuerlige holdningsskapende arbeidet blant våre selgere, og fortsette å ha en åpen linje med gateansvarlig hos =Oslo for å løse reelle konflikter når de måtte oppstå, sier Evenrud, og tilføyer:

— Det er ingen som velger å være på gaten, og jeg oppfordrer alle aktører til å gjøre det beste ut av det.

 1. Les også

  Romfolk behøver ikke gjøre noe kriminelt for å bli fjernet

 2. Les også

  - Ingen tar ansvar for tilreisende romfolk

 3. Les også

  Politi og rom

 4. Les også

  Dette svarer departementene og Nav om ansvar for romfolk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  - Beste salgsdag på lenge for =Oslo-selgere

 2. OSLOBY

  Flere gatemagasiner, færre tiggere og romfolk

 3. OSLOBY

  Internasjonalt prisdryss over Oslos eget gateblad

 4. OSLOBY

  Nå kan du kjøpe =Oslo med SMS

 5. OSLOBY

  Anlov P. Mathiesen slutter i =Oslo

 6. BYLIV

  Oslomusikk fra gaten til folket