Osloby

Slik kan du sjekke hva naboen betaler i eiendomsskatt

Eiendomsskatten i Oslo er lagt ut til offentlig ettersyn. Dermed kan du enkelt sjekke hva en bolig er verd og hvor mye skatt den har fått.

Et sted mellom 75 og 80 prosent av Oslos boliger slipper eiendomsskatt i år. Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix

 • Christian Sørgjerd
  Christian Sørgjerd

Det er sendt ut over 177.000 brev om eiendomsskatt til boligeiere i Oslo. De fleste får beskjed om at de slipper, mens en mindre gruppe boligeiere skal betale det meste.

Nå er også de samlede skattelistene lagt ut for offentlig ettersyn. Loven krever at kommuner som har eiendomsskatt, gjør dette.

Dokumentet er på nesten 6000 sider, men er søkbart. Du finner det her.

Dokumentet er sortert på såkalt gårds- og bruksnummer. Men det inneholder også adresser, samt seksjonsnummer for den enkelte bolig i sameier der dette er aktuelt.

Dermed er det mulig å se hva mor, onkel, naboen eller sjefen må betale i eiendomsskatt. Du kan også se hvor mye Skatteetaten mener at boligen er verd.

Les også

Villaeiere på vestkanten får svi, Groruddalen slipper unna

1, 2, 3 - slik gjør du det:

 • Høyreklikk og last ned dokumentet. (Du må lagre det lokalt på grunn av størrelsen, nettleseren kan å problemer med å søke i det.)
 • Søk på adresse for å finne boligen (bruk ctlr+f).
 • Husk: Kolonnen takst viser grunnlaget for beregningen. Der er det trukket fra 20 prosent av verdien (reduksjonsfaktor). Så for å se hva Skatteeaten antar at markedsverdien for boligen er, må dette legges til igjen.
 • Husk også: Borettslag får regningen felles. Dermed er det ikke mulig å sjekke hvor mye den enkelte boligen der får i skatt.

Skatteverdi er ikke markedsverdi

Skatteeatens antatte verdi for boligene tar utgangspunkt i boligprisene ved årsskiftet 2014/2015.

Med det raske tempoet som boligprisene i Oslo stiger med for tiden, er den reelle markedsverdien en god del større for alle boliger i byen.

I tillegg kan det være store sprik av andre årsaker. Spesielt gjelder dette for større eiendommer med verdifull tomt, men også for leiligheter kan forskjellen være betydelig, blant annet som følge av utsikt og solforhold.

Det skyldes at Skatteetaten ikke gjør en vurdering av hva den enkelte boligen faktisk er verd gjennom en taksering. I stedet tar regnestykket utgangspunkt i alle solgte boliger av samme type i samme bydel, justert for størrelse og alder.

22.000 boliger hadde ikke en skattetakst fra, for eksempel fordi de er registrert som fritidsboliger eller fordi de eies av organisasjoner. Disse har kommunen selv taksert.

Les også

4238 bilister fikk P-bot her. Ser du hvorfor?

Finansbyråd Robert Steen (Ap) har ansvaret for innføringen av eiendomsskatt i Oslo. Den er i rute. Foto: Christian Sørgjerd

266 millioner kroner inn

I år vil Oslo kommune ta inn 266 millioner kroner i eiendomsskatt fra boliger. Over 80 prosent av skatten tas inn fra ca. 42.000 boligeiere i ytre by.

Men til neste år øker skattesatsen fra 0,2 til 0,3 promille. I tillegg fører prisstigningen til at en større andel av boligene i Oslo får skatt, mens de som allerede betaler skatten, må betale mer.

Fra neste år av skal også alle næringseiendommer få eiendomsskatt.

Da finansbyråd Robert Steen (Ap) presenterte tallene, forsvarte han at et lite mindretall må betale brorparten av skatten.

– I Norge har vi et omforent prinsipp, som det er bred enighet om politisk, om at vi skal ha et skattesystem som differensierer. De som har anledning til å bidra mer, gjør det. Denne skattemodellen er akkurat slik, sa Steen.

 1. Les også

  Oppussingsobjekt på Kampen gikk 3 mill over takst

 2. Les også

  Saksøker Oslo for «ulovlig eiendomsskatt»

 3. Les også

  Rift om enkle Marka-koier med utedo

 4. Les også

  Prisen på leiligheten er 18-doblet på en generasjon

 5. Les også

  Fabian Stang: «Det vil være vårt mål å fjerne eiendomsskatten»

Les mer om

 1. Eiendomsskatt
 2. Oslo
 3. Bystyret

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Nysgjerrig? Sjekk hva svigermor må betale i eiendomsskatt her.

 2. OSLOBY

  48 like rekkehus har alle fått forskjellig skatt

 3. OSLOBY

  Budkrig-boliger får lav eiendomsskatt

 4. OSLOBY

  Nå kommer eiendomsskatt-brevet i postkassen: Villaeiere i vest får svi, Groruddalen slipper helt

 5. OSLOBY

  Oslo-byrådet håver inn på eiendomsskatt neste år: Økte boligpriser gir deg høyere regninger

 6. POLITIKK

  Nå endrer Oslo-byrådet eiendomsskatten. «Nuller ut» kuttet fra regjeringen.