Osloby

Må vente lenger

Anne Lien Derian (37) har ventet i to år på behandling av isjiassmerter i ryggen. Hun må belage seg på å vente enda lenger.

Etter å ha stått på venteliste i nesten et halvt år, ble Anne Lien Derian (37) i går undersøkt av overlege Oliver Grundnes ved Ullevål universitetssykehus. JON-ARE BERG-JACOBSEN

 • Forf>jon-are Berg-jakobsen (foto)
 • <forf>anbjørg Bakken <

Les også:

Les også

Vil ha flere private sykehjem

Les også:

Les også

Flere pasienter - må kutte 700 mill.

I to år har Anne Lien Derian ventet, og ventet og ventet. På den ene undersøkelsen etter den andre. I mellomtiden har hun ikke blitt bedre. — Det er frustrerende. I perioder da det har vært ekstra vanskelig, har jeg sykmeldt meg, sier 37-åringen.Før hun i går endelig kom inn til undersøkelse ved Ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus, har Lien Derian ventet i to år siden første gang hun kom inn til nevrologisk undersøkelse. Lien Derian jobber som helsesekretær ved Norsk idrettsmedisinsk institutt, NIMI. Men i hennes tilfelle er ikke privat behandling noe alternativ.- Det er ikke alle behandlinger man kan ta hos private. I Annes tilfelle er det for kostbart og tidkrevende, sier overlege Oliver Grundnes ved Ortopedisk senter på Ullevål universitetssykehus.

"Masete" pasienter

Ved Ullevål er det allerede i dag svært lang ventetid på behandling av ryggskader. Pasienter som ikke får status som "prioriterte", må vente i opptil et halvt år før de i det hele tatt kan komme inn til undersøkelse ved ortopedisk poliklinikk. Etter det må de vente i enda et halvt år eller mer, for å bli operert.- De har veldig vondt, men har ikke rett til prioritert helsehjelp. Jo mindre penger sykehuset får, jo mer går det nødvendigvis utover denne gruppen pasienter, sier leder Olav Røise ved Ortopedisk senter.Overlege Oliver Grundnes får stadig telefoner fra fortvilte pasienter som har stått lenge på venteliste. - Det tar mye ressurser å svare på henvendelser fra dem som venter. Både sekretærer, sykepleiere og leger må svare på spørsmål, forklarer Grundnes.

Tøft i 2007

I går skrev Aften at sykehusene i Oslo og Akershus må kutte budsjettene med 700 millioner kroner i år. Det kan gi enda lengre ventelister og dårligere pasientbehandling.Administrerende direktør i Helse Øst, Bente Mikkelsen, tror 2007 blir det tøffeste året for sykehusene siden sykehusreformen i 2001. - Utfordringene har blitt større og mer krevende for hvert år, sier Mikkelsen. Hun har ingen god oppskrift på hvordan sykehusene skal kutte millionbeløp uten at det rammer pasientene.

Bedre behandling

Ullevål-direktør Tove Strand mener det er på høy tid å slå sammen Helse Øst og Helse Sør - slik at Rikshospitalet og Ullevål får samme eier. - Det vil gi kortere ventetid og bedre behandling. Jo fortere vi greier å stable et felles styre på bena, dess bedre er det, mener Strand.

 1. Les også

  Vil ha flere private sykehjem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Feil pasienter først

 2. DEBATT

  Tilliten er svekket

 3. OSLOBY

  - Må kaste ut pasienter

 4. MENINGER

  De tre store blir ett sykehus

 5. NORGE

  Fikk påvist kreft, Ullevål nektet å behandle

 6. NORGE

  Tautrekking om hoftebrudd-pasientene i Oslo