Osloby

«Arild kan bli beviset på at man kan snuble og reise seg igjen»

Da lederen i Foreningen for human narkotikapolitikk, Arild Knutsen, havnet på rehab, var nestleder Torstein Bjordal nærmest utbrent.

Torstein Bjordal (41) er konstituert leder i Foreningen for human narkotikapolitikk mens kollegaen Arild Knutsen er på rehab i Bergen. Rolf Øhman

 • Henrik Arneberg

I november ble de rusavhengiges talsmann gjennom ti år innlagt for misbruk av piller, alkohol og amfetamin. Tilbake satt utslitte kolleger med kun ett mål for øye: Å fungere minst like godt – også uten sin sterke lederskikkelse.

— Det er klart at foreningen har vært gjennom en tøff periode i forbindelse med Arilds sprekk. Men viktigst har det hele tiden vært å fokusere på det vi driver med; oppsøkende virksomhet og utdeling av brukerutstyr i Oslos rusmiljø. Vi har vært minst like aktive mens Arild har vært borte, forsikrer konstituert leder i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Torstein Bjordal.

Torstein Bjordal gjør seg klar til nok en kveld med oppsøkende virksomhet i Oslos rusmiljøer. Her fyller han askorbinsyre i porsjonspakker. Rolf Øhman

Sammen med konstituert nestleder Brita Rønbeck Bølgen og et par andre FHN-ansatte ønsker han velkommen i nyoppussede lokaler sentralt i Oslo.

— Da Arild dro på rehab, valgte vi å male og pusse opp lokalene. Både foreningen og Arild trenger en ny start i lysere omgivelser, sier Bjordal og byr på kaffe.

- Stolte av lederen vår

For litt over to år siden startet den tidligere heroinavhengige 41-åringen soningen av en kortere samfunnstjeneste for FHN. Han gjorde en god jobb, fant seg fort til rette og har siden blitt værende. Rusfri.

Ukentlig har han sammen med Arild Knutsen delt ut askorbinsyre, kokekar, heroinrøykepapir og annet utstyr som gjør hverdagen tryggere for Oslos rusavhengige. Foreningen har vokst seg større fra måned til måned, og mottar nå, i tillegg til prosjektmidler fra Helsedirektoratet, økonomisk støtte fra rundt 2000 privatpersoner – den eldste en 92 år gammel kvinne.

Styremøte i nye lokaler. Venstre: Iren Magnussen og Brita Rønbeck Bølgen (bak). Høyre: Torstein Bjordal og Conrad Jacobsen (bak). Rolf Øhman

— Jeg ble kjent med FHN gjennom Arild. Han var ute og delte ut utstyr mens jeg fortsatt var narkis. Jeg var fast innstilt på å slutte, og husker vi snakket mye sammen før jeg skulle sone. At jeg fikk utføre samfunnstjenesten hos FHN har utgjort en enorm forskjell, og gitt muligheter jeg ellers aldri ville fått. Jeg husker også hvor viktig det var å bli møtt med respekt som heroinist. Slik har det alltid vært å møte FHN på gata, sier Bjordal og legger til:

— Vi alle veldig glad i og stolte av lederen vår, og tror foreningen vil komme styrket ut av det som har skjedd. Om ikke vi, en brukerforening, håndterer at Arild ruset seg, hvem skal klare det da?

Lettet ved innleggelse

Likevel er det ingen tvil om at det har vært et unormalt krevende år for medarbeiderne i FHN. Bjordal, som har jobbet tett på Knutsen i hele perioden mens han ruset seg, ble nesten utbrent av situasjonen. Julen brukte han på å sove og lade opp batteriene etter det han betegner som et langvarig sirkus.

— Det som er problematisk med overdreven bruk av rusmidler, er kommunikasjon. Vi visste jo om situasjonen til Arild lenge før han ble innlagt og støttet ham på best mulig måte, men det var krevende. At han oppi det hele mottok flere priser, gjorde ikke akkurat situasjonen lettere.

Torstein Bjordal og konstituert nestleder Brita Rønbeck Bølgen på tur i Brugata. Her i samtale med Roy. Rolf Øhman

Knutsen mottok både Amnesty-prisen og årets pris for godt rusfaglig arbeid av Fagrådet på Rusfeltet – i ruset tilstand. I kulissene arbeidet Torstein og andre i FHN på spreng for å holde lederen sin «på beina».

— Det var en utmattende situasjon, og vi på kontoret var egentlig veldig lettet da han ble innlagt i Bergen. Vi skulle kanskje ønske han hadde gjort det litt før, men alle som har erfaring med rus vet at den beslutningen ikke er enkel å ta når man står midt i det, sier Bjordal.

Står på egne ben

Midlertidig nestleder Brita Rønbeck Bølgen mener innleggelsen viser at organisasjonen er stabil og har flere ben å stå på – også uten Knutsen ved roret.

— Arild har bygget opp en flott forening. At vi har klart å holde på som normalt uten han, som nok de fleste forbinder FHN med, er positivt og viser styrke. Det eneste som har manglet mens Arild er borte, er Arild. Og den x-faktoren han normalt har, sier hun.

En av veggene i lokalene til Foreningen for human narkotikapolitikk. Rolf Øhman

Bjordal nikker.

— Innleggelsen viser at foreningen kan stå i mye uten at det knuser oss. Når det er sagt så er vi nok heller ikke de menneskene som blir mest overrasket over at folk sprekker. Vi har sett at det skjer ofte, sier han.

- Arild har fortalt at han kjøpte narkotika etter å ha delt ut brukerutstyr i felt. Får dere mange tilbud om narkotika når dere driver oppsøkende?

— Ja. Og man skal være bevisst på dette. Det er ikke alle dager man bør stå midt oppi et rusmiljø. Likevel syns jeg det verste er å møte opptil ti narkiser med ekstreme psykiske problemer på rad. Da blir jeg skikkelig nedbrutt.

Nye regler

Til tross for Knutsens og ikke minst foreningens tøffe år, har det skjedd mye positivt i 2014.

— Vi er i gang med spennende prosjekter, har fått mange nye frivillige og flere støttemedlemmer. Forhåpentligvis kan vi utvide den oppsøkende virksomheten i 2015, sier Rønbeck Bølgen.

Torstein Bjordal og Brita Rønbeck Bølgen oppsøker Oslos rusmiljø 3-4 ganger i uken. Rolf Øhman

— Sett i lys av Arild Knutsens sprekk, vil foreningen ta forholdsregler før dere sender ut flere personer på «Plata»?

— Det ville vi gjort uansett. Frem til nå har vi vært ganske få personer som driver med denne delen, men det er klart nye personer som skal bevege seg i disse miljøene må ha både opplæring og regler, sier Rønbeck Bølgen.

- Hvordan har de rusavhengige dere er i kontakt med reagert på at en av deres egne har sprukket?

— Vi har hovedsakelig opplevd forståelse. Deler av miljøet har uttrykt bekymring for at såkalt «normale» mennesker ikke skal høre på oss i like stor grad som før. Selv tror jeg Arild kan bli det motsatte, nettopp beviset på at man kan snuble og reise seg igjen. Vi satser på å ha ham tilbake i løpet av kort tid, sier Torstein Bjordal.

Aftenposten, 28. desember 2014.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo utreder friområde for rusmiljøet

 2. NORGE

  Arild Knutsen etter rusnedtur: - Jeg har tatt etterutdanning i narkomani

 3. NORGE

  Misbrukernes støttespiller på rehab: Arild Knutsen sprakk etter 17 år

 4. NORGE

  Friområde til rusmiljøet: Slik har det gått i andre byer

 5. A-MAGASINET

  Sturla Haugsgjerd gjemte seg på do med heroin. Så orket han ikke mer av dobbeltlivet.

 6. OSLOBY

  Utested-eier: - Vi vil gjerne ha politiet på besøk oftere