Osloby

Oslo må feire 700 år på byggeplass

Foreningen Middelalder-Oslo liker timingen for bygging av Follobanen dårlig.

I 2014 er det 700 år siden Oslo ble Norges hovedstad. Byggingen av Follobanen startet nå i sommer og Middelalderparken vil være byggeplass under jubileet neste år. Sverre Mørkhagen (nærmest) og Egil Mikkelsen, styremedlemmer i foreningen Middelalder-Oslo, liker det ikke. Rolf Øhman

 • Astrid Løken
  journalist

Fra 31. august 1314 fastsatte kongen at prosten ved Mariakirken skulle være kongens kansler. Forordningen ga grunnlag for å si at Oslo fra 1314 var Norges hovedstad. Det skal feires. Kulturetaten har fått i oppdrag å lage program for jubileet som skal markeres helgen 30.–31. august neste år.

Det skjer mens et av de viktigste stedene i byen er en byggeplass. Byggingen av Follobanen er nemlig i gang. Sporene skal gå gjennom Middelalderparken.

Ruiner med byggegjerder

Anleggsgjerdene er allerede satt opp inntil ruinene av kongsgården og Mariakirken. Sverre Mørkhagen og Egil Mikkelsen, styremedlemmer i foreningen Middelalder-Oslo, liker ikke det de ser.

— Hele poenget med et slikt jubileum er disse ruinene. Ruinene er jo vitnesbyrdet på hovedstadens begynnelse. Så det er jo nettopp ruinene som bør vises frem under dette jubileet. Da er det meningsløst at det er byggeplass akkurat her da, påpeker Mørkhagen.

De to mener timingen har vært usedvanlig dårlig. Follobanen skal ikke være ferdig på mange år.

— Dette er tegn på at Oslo kommune ikke er så veldig opptatt av å markere dette jubileet. Det at man feirer dette jubileet og at det ser slik ut som de gjør i Middelalderparken vitner om liten respekt for det som skal feires. Og hvorfor skulle Jernbaneverket på død og liv starte rett før jubileet. Kunne de ikke vente til etterpå? spør Mørkhagen.

Utfordring for Kulturetaten

At det er byggeplass rundt ruinene av Mariakirken har gitt Kulturetaten en ekstra utfordring.

- Utgangspunktet for hovedstadsjubileet er jo Mariakirken og ruinene. Og det er riktig at vi tok utgangspunkt i et arrangement i ruinene av Mariakirken. Men byggingen av dobbeltsporene må gå sin gang og vi må finne en god måte å håndtere dette på. Området er jo stort, så vi har mange muligheter til å få til en god markering, sier Hilde Barstad, direktør i Kulturetaten.

Akkurat nå jobber de med å finne ut av hvor i Middelalderparken arrangementet skal være.

— Vi vet ennå ikke helt om gudstjenesten blir i St. Hallvard-ruinene. Siden det ligger tett opp til veien kan det kanskje bil mye støy der. Så vi ser også på mulighetene i klosterruinene like ved, sier Barstad.

Kulturetaten har fått en rekke innspill til program.

— Vi har hatt møter med mange parter. Både arrangørene av Middelalderfestivalen, Ladegården og kirken har en stor aksje i dette. Det ligger også en føring fra bystyret om at vi skal reetablere Oslo Torg, Oslo torg lå der krysset Oslogate og Bispegata er i dag, sier hun.

- Ta kontakt

— Det skal ikke arbeides i hele Middelalderparken hele sommeren, men ta kontakt raskt for det er nå Jernbaneverket planlegger sommerarbeider for neste år. Vi skal se på hvordan vi kan få tilpasset dette arrangementet i vår planlegging og forsøke å unngå arbeider som forstyrrer arrangementet. Vi strekker oss langt, slik vi også gjorde med Øyafestivalen og Middelalderfestivalen i sommer, sier Kathrine Kelland, kommunikasjonsleder i Jernbaneverket.

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Oslo før: Visste du at det egentlig ligger ruiner etter hele tre mariakirker i Gamlebyen?

 2. OSLOBY

  Historiske sommerturer: Bli med inn i de vakre rommene til 1200-tallets Olavskloster

 3. OSLOBY

  I dag er det St. Hallvardsdag: Dette er middelalderbyens 1000 år på fem minutter!

 4. DEBATT

  Det politiske Oslo må ta en tenkepause for å ta sin egen byhistorie på alvor.

 5. OSLOBY

  Oslo Før: To navn fra Oslos middelalderby stikker seg fortsatt ut

 6. OSLOBY

  Historien om et Vannspeil: Gi byen fjorden tilbake!