Osloby

Under kniven

Bærekraft. Hva pokker betyr bærekraftig, egentlig? Havet gir og havet tar!

E-lapp2-under kniven.jpg Borgen Ørn E

 • Joacim Lund
  kommentator

- Hvis jeg er opptatt av bærekraftig matproduksjon, da? Hva har du da? spurte jeg. Den unge mannen under papirhatten pirket på en klistrelapp på plastforkleet. Lot øynene vandre over fiskedisken. Frem og tilbake.

- Hva legger du i bærekraftig? spurte han omsider. Og så var det min tur til å pirke og la blikket vandre.

Bærekraftig er nemlig ikke en beskyttet merkeordning. Det er et trendord vi slenger rundt oss som det passer. Som organisk og naturlig . Det mumler noe om hvordan mat er dyrket, fôret opp og transportert, men ikke nødvendigvis det samme som Debio-merket mat, som er kontrollert og sertifisert etter bestemte standarder for økologisk mat. Er du virkelig opptatt av bærekraftig matproduksjon, er det bare å navigere etter den merkingen.

- Tja. Med bærekraftig mener jeg for eksempel laks som har hatt god plass i mærene og spist fiskeavskjær i stedet for soya som fortrenger regnskog og fraktes med skip fra Brasil, svarte jeg.

Jeg kunne lagt til at den ikke er avluset med kjemikalier og så videre, men vurderte det som overkill. Egentlig var hele samtalen fullstendig overkill, jeg burde bare sagt økologisk i stedet for å posere som en snusfornuftig dust. Men så finnes det andre kjøreregler også, da, som ikke har det spytt med Debio-merking å gjøre.

Spis mat. Mest grønt, og ikke for mye . Slik oppsummerer den fantastiske matskribenten Michael Pollan alt han vet om mat og helse. Spis fra bunnen av næringskjeden, kunne han godt ha lagt til, og spis nå for Guds skyld opp maten din.

Spiser du korn, frukt og grønt, gjerne norske sesongvarer, er du inne på riktig spor. Sesongvarer eliminerer behovet for energikrevende drivhusproduksjon, og norsk mat betyr kort transport og et økonomisk bidrag til norske bønder (det trenger de). Og så var det det med å spise opp maten din, da. En tredjedel av maten vi kjøper her i landet blir kastet.

- Har ikke, sa han og trakk på skuldrene. Og så sa han det jeg lo av hele veien hjem:

- Havet gir og havet tar.

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Å kutte ut kjøtt fra norske husdyr løser ikke klimaproblemet

 2. A-MAGASINET

  Hvorfor blir noen rasende når de ser dette?

 3. DEBATT

  Vi kan faktisk ikke shoppe oss til en bedre verden | Rachel Tiller

 4. NORGE

  Forbrukerne må stole på bransjen: Ingen merkeordning guider til kjøtt fra gris som har hatt det godt

 5. SID

  Landbrukets miljøproblem er det enorme kjøttforbruket

 6. SID

  Vi kan bruke de «rare» gulrøttene som skolefrukt | Ingvild Kessel